Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire uluitoare a unui adolescent de 15 ani. A descifrat un mister vechi de mii de ani

Descoperire uluitoare a unui adolescent de 15 ani. A descifrat un mister vechi de mii de ani

Un adolescent de 15 ani din Quebec, Canada, a formulat o teorie conform căreia mayaşii construiau oraşe în funcţie de constelaţii şi în acest fel a reuşit să facă o descoperire uimitoare, indicând cu precizie localizarea unei astfel de aşezări umane necunoscute până acum.

William Gadoury, pasionat din copilărie de lumea mayaşă, a găsit 22 de constelaţii în Codexul Maya, le-a comparat cu hărţile de pe Google Earth şi şi-a dat seama că stelele corespund locaţiilor celor 117 edificii mayaşe.

În plus, a constatat că o a douăzeci şi treia constelaţie nu are corespondent şi a formulat o ipoteză conform căreia într-un loc ascuns şi inaccesibil din peninsula Yucatan, în Mexic, există un oraş necunoscut şi neexplorat.

Gadoury s-a transformat astfel într-o mică vedetă atât pentru cei de la Agenţia Spaţială din Canada, cât şi pentru cei de la NASA şi JAXA (Agenţia din Japonia).

Cercetările prin satelit realizate de diferite agenţii spaţiale internaţionale au relevat că există într-adevăr o piramidă şi alte 30 de edificii în locul indicat de adolescent, relatează Le Journal de Montreal.

Potrivit abc.es, este posibil ca puştiul de 15 ani să fi descoperit nu un simplu oraş, ci una din marile aşezări umane construite de mayaşi.

„Nu înţelegeam de ce mayaşii şi-au construit oraşele departe de râuri, pe terenuri nu tocmai fertile şi în munţi. Trebuia să existe un motiv şi, având în vedere faptul că adorau stelele, mi-a venit ideea să verific şi această ipoteză. Am fost surprins şi entuziasmat să îmi dau seama că celor mai strălucitoare constelaţii le corespundeau cele mai mari oraşe.”, a povestit adolescentul jurnaliştilor.

Momentan, nimeni nu s-a aventurat în junglă pentru a face săpături. Doi arheologi mexicani au putut vedea cercetările şi ideile formulate William, dar nimeni nu s-a deplasat încă la locul indicat:  «E o chestiune de bani. Organizarea unei expediţii presupune costuri exorbitante.», a explicat Armand LaRocque, unul dintre specialişti.

Arheologii i-au promis lui William că îl vor lua în expediţie îndată ce vor avea fondurile necesare pentru a o întreprinde, îndeplinindu-i astfel cea mai mare dorinţă. «Ar fi apogeul a trei ani de muncă şi visul vieţii mele», a fost declaraţia adolescentului.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri