Potrivit sondajului, persoanele în vârstă își cunosc mai bine drepturile decât tinerii.
„Rezultatele sondajului arată o realitate cruntă: 94% dintre cetățeni declară că au fost abuzați de o instituție a statului. Unii foarte rar (1-3 abuzuri) – 31.9 %, unii rar (4-6 abuzuri) – 24.7 %, destul de des (7-10 abuzuri) – 22.3 %, iar 15.1% din respondenți au declarat că au fost abuzați foarte des de către instituțiile statului, de peste 11 ori fiecare. De asemenea, 80% dintre respondenți au identificat „nivelul de trai” ca fiind dreptul cetățenesc cel mai frecvent încălcat de statul român. Alte drepturi cetățenești percepute ca fiind încălcate frecvent includ „dreptul la ocrotirea sănătății” (73%), „dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică” (70%) și „accesul la justiție” (50%). În contrast, „dreptul la vot” a primit cele mai puține răspunsuri, cu doar 8% dintre respondenți identificându-l ca fiind încălcat. Totodată, sondajul a relevat categoria cetățenilor cu vârsta 50+ drept cea care consideră că își cunoaște cel mai bine drepturile în relația cu instituțiile publice. La polul opus, cetățenii cu vârsta între 20 și 39 de ani spun că își cunosc drepturile într-o măsură mai mică decât tinerii cu vârste sub 20 de ani.
Rezultatele sondajului FACIAS subliniază importanța de a înțelege și a aborda percepțiile cetățenilor asupra abuzurilor. Aceste percepții ne oferă o imagine clară asupra domeniilor în care trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a îmbunătăți respectarea drepturilor cetățenești”, arată FACIAS într-un comunicat de presă.
FACIAS a realizat și un ghid practic privind drepturile cetăţenești și abuzurile instituțiilor statului, care poate fi un instrument util în cazurile de abuz.
„În lumina acestor rezultate, FACIAS a publicat un studiu cuprinzător care servește ca ghid esențial pentru români, și oferă instrumentele necesare pentru identificarea corectă a drepturilor, prevenirea abuzurilor. In cadrul aceluiași raport FACIAS arată care sunt măsurile ce trebuie luate atunci când sunt încălcate drepturile fundamentale ale cetățenilor. Ghidul acoperă o gamă largă de subiecte, de la drepturile cetățenești la nerespectarea acestora și la procedurile în caz de abuz.
Studiul „Drepturile cetățenilor în România” și rezultatete sondajului pot fi consultate pe www.facias.ro”, mai spune FACIAS.
Sondajul a fost realizat de FACIAS. Datele au fost culese în perioada 05-25 iulie 2023, metoda de cercetare fiind interviul prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CAWI (mediul online).