Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezbaterea anului în SUA: Donald Trump VS Kamala Harris

Dezbaterea anului în SUA: Donald Trump VS Kamala Harris

de Redacția Jurnalul    |   

Kamala Harris şi Donald Trump au participat marţi seara la dezbaterea găzduită de ABC News. Este prima dezbatere între Harris şi Trump. Joe Biden şi Trump s-au confruntat în iunie, dar preşedintele în funcţie a avut o prestaţie atât de slabă, încât a provocat o prăbuşire a numărului de susţinători şi a fost nevoit să se retragă din cursă.

Trump: A fost „cea mai bună dezbatere” pe care am avut-o

La mai puțin de o oră după încheierea dezbaterii, Donald Trump și-a declarat victoria.

„A fost cea mai bună dezbatere pe care am avut-o vreodată, cred”, a declarat Trump reporterilor. „Cred că a fost cea mai bună dezbatere pe care am avut-o, personal, vreodată”, potrivit Yahoo News.

Trump a citat sondaje pe care nu le-a specificat care arată că a câștigat dezbaterea, dar nu s-a angajat să organizeze o a doua dezbatere, așa cum a propus echipa de campanie a lui Harris.

„Nu știu dacă vom mai face una”, a spus el, înainte de a adăuga: „Nu m-ar deranja”.

Piețele de pariuri o declară pe Harris câștigătoarea dezbaterii.

Vicepreședintele Kamala Harris l-a învins pe Donald Trump la dezbatere, potrivit traderilor care prezic câștigătorul alegerilor prezidențiale pe PredictIt. De la prima pauză publicitară, aproximativ la jumătatea dezbaterii - după întrebările privind avortul, imigrația și 6 ianuarie - Harris a oscilat în jurul valorii de șapte cenți peste Trump.

Dezbatere Trump-Harris: tema războaielor din Ucraina și Israel

Întrebat de moderatorul David Muir, de la ABC News dacă dorește ca Ucraina să câștige în războiul său împotriva Rusiei, Donald Trump nu a răspuns direct, dar a spus că dorește ca războiul să înceteze.

Întrebat dacă crede el că este în interesul Statelor Unite ca Ucraina să câștige, da sau nu, Trump a spus: „Cred că este în interesul Statelor Unite ca acest război să se termine”.

După ce Harris și-a exprimat sprijinul pentru o soluție cu două state în conflictul dintre Palestina și Israel, Trump a evitat întrebarea când a fost întrebat despre acest lucru, repetând pur și simplu afirmația că Harris și democrații urăsc Israelul și că conflictele nu ar avea loc sub administrația sa.

„Voi rezolva asta și repede, și voi pune capăt războiului cu Ucraina și Rusia dacă voi fi președinte ales, voi face asta înainte chiar de a deveni președinte”, a susținut Trump.

„Cred că motivul pentru care Donald Trump spune că acest război s-ar termina în 24 de ore este pentru că ar renunţa la el”, a spus vicepreşedintele Harris.

„Prin munca pe care eu şi alţii am făcut-o, am reunit 50 de ţări pentru a sprijini Ucraina în apărarea sa corectă şi, datorită sprijinului nostru, datorită apărării aeriene, muniţiei, artileriei, tancurilor Abrams pe care le-am furnizat, Ucraina rămâne o ţară independentă şi liberă”.

Ea a continuat: „Dacă Donald Trump ar fi preşedinte, Putin ar sta chiar acum la Kiev şi înţelegeţi ce ar însemna acest lucru, deoarece agenda lui Putin nu se referă doar la Ucraina. Înţelegeţi de ce aliaţii europeni şi aliaţii noştri din NATO sunt atât de recunoscători că nu mai sunteţi preşedinte şi că înţelegem importanţa celei mai mari alianţe militare pe care lumea a cunoscut-o vreodată, care este NATO, şi ce am făcut pentru a păstra capacitatea lui Zelenski şi a ucrainenilor de a lupta pentru independenţa lor. Altfel, Putin ar fi stat la Kiev cu ochii pe restul Europei, începând cu Polonia".

„M-am întâlnit cu Zelenski şi i-am spus cum să se apere. Apoi am fost în flancul estic al NATO, în Polonia şi România”, a adăugat Kamala Harris.

Războiul dintre Israel și Hamas este una dintre problemele care îi divizează cel mai mult pe democrați din punct de vedere politic, iar Harris a adoptat în mare măsură poziția președintelui Joe Biden în această privință, încercând să găsească un echilibru între sprijinul neclintit pentru securitatea Israelului și condamnarea suferinței civililor palestinieni din Gaza.

Harris a repetat unele dintre remarcile sale anterioare pe această temă, spunând că Israelul are dreptul să se apere, dar contează cum o face.

„Acest război trebuie să înceteze”, adaugă ea. „Trebuie să înceteze imediat”.

Harris continuă să facă apel la o încetare a focului şi, în cele din urmă, la o soluţie cu două state pentru a „reconstrui Gaza”.

Trump afirmă că „Israelul nu va mai exista în doi ani” dacă Harris câştigă.

Trump a fost întrebat cum ar pune capăt războiului din Gaza şi cum ar returna civilii ţinuţi ostatici de Hamas.

El şi-a început răspunsul afirmând că conflictul „nu ar fi început niciodată” dacă el ar fi fost încă preşedinte.

„Voi rezolva asta rapid”, a spus Trump.

„Ea (Kamala Harris - n.r.) urăşte Israelul. Dacă ea va fi preşedinte, cred că Israelul nu va mai exista peste doi ani”, a spus Trump.

El a adaugat că Harris „urăşte, de asemenea, populaţia arabă”.

Harris - care a promis în mod repetat că va sprijini securitatea Israelului - a negat afirmaţia, spunând că Trump încearcă să „dezbine şi să distragă atenţia de la realitate”.

„Este foarte bine cunoscut faptul că el admiră dictatorii şi vrea să fie un dictator” din „prima zi”, a spus Harris.

Câteva momente mai târziu, ea a afirmat că liderii militari l-au descris pe Trump drept o „ruşine”.

Trump sugerează că democrații sunt responsabili de tentativa de asasinat asupra sa

În atacul său asupra Kamalei Harris cu privire la investigațiile sale penale, Donald Trump a sugerat, fără nicio dovadă, că ea și Departamentul de Justiție au fost „înarmați” împotriva sa, sugerând, practic, că democrații sunt responsabili de tentativa de asasinat asupra sa.

„Probabil am primit un glonț în cap din cauza lucrurilor pe care le spun despre mine. Ei vorbesc despre democrație, eu sunt o amenințare la adresa democrației. Ei sunt amenințarea la adresa democrației”, a spus Trump.

FBI nu este încă sigur de ce un tânăr a deschis focul la un miting al lui Trump în Pennsylvania, în iulie, rănindu-l uşor pe fostul preşedinte la ureche şi omorând un participant.

Totuși, la dezbatere, fostul preşedinte a declarat că Harris şi alţi democraţi care l-au numit o „ameninţare la adresa democraţiei” au declanşat atacul.

Dezbatere Trump-Harris: tema avortului

Trump a fost întrebat despre pozițiile sale schimbătoare în ceea ce privește problemele legate de avort, în special despre răsturnarea sa de situație în ceea ce privește sprijinul pentru măsura electorală privind dreptul la avort din Florida.

Donald Trump i-a atacat pe democrați îm răspunsul său pentru că sunt „prea liberali” în ceea ce privește accesul la avort și afirmând în mod fals că aceștia susțin avorturile „în luna a noua”.

„Cu alte cuvinte, vom executa copilul”, a afirmat el.

Acest lucru este fals. Nu există niciun stat care să permită uciderea unui copil după naștere. Infanticidul este ilegal în toate cele 50 de state.

„Nu există niciun stat în această țară în care este legal să ucizi un copil după ce s-a născut”, a răspuns moderatoarea ABC News, Linsey Davis.

Trump a refuzat să spună dacă ar pune veto unei legi naționale privind avortul dacă ar fi adusă pe biroul său.

Fostul președinte a susținut că nu ar fi nevoit să o facă.

„Nu există niciun motiv pentru a semna o interdicție pentru că am obținut ceea ce toată lumea și-a dorit”, a spus el.

Trump a declarat că nu are „niciun regret” în ceea ce privește alegerea judecătorilor Curții Supreme care au anulat dreptul constituțional la avort. Dar, de asemenea, el a promis în mod repetat că, dacă va fi ales, nu va promulga o lege federală de interzicere a avortului și va lăsa această problemă la latitudinea statelor.

O întrebare deschisă în acest an a fost dacă va aplica Legea Comstock, o lege din 1873 care interzice trimiterea prin poștă a materialelor utilizate în avorturi. Printre altele, legea ar face ilegală expedierea medicamentului mifepristone, care este utilizat pentru întreruperea sarcinii la începutul sarcinii. Administrația Biden a declarat că legea nu poate fi pusă în aplicare deoarece medicamentul are alte utilizări medicale decât avortul și ar fi imposibil să se știe cum este utilizat medicamentul. Vicepreședintele lui Trump, JD Vance, și alți conservatori au solicitat aplicarea legii.

Într-un interviu acordat CBS News în luna august, Trump a declarat că, deși „vom discuta detaliile”, el nu va pune în aplicare Legea Comstock.

„Vă promit că, atunci când Congresul va adopta un proiect de lege care să repună în vigoare protecțiile din Roe v Wade, în calitate de președinte al Statelor Unite, îl voi promulga cu mândrie”, a declarat Harris.

Harris a lansat un atac virulent asupra limitelor avortului, vorbind cu pasiune despre femeile cărora li se refuză asistența medicală de urgență și despre victimele incestului care nu pot întrerupe sarcina din cauza interdicțiilor la nivel de stat care au proliferat de când Curtea Supremă a SUA a eliminat un drept la nivel național în 2022. Trei persoane numite de Trump au fost majoritare în această hotărâre.

Ea a afirmat, de asemenea, că Trump ar susține o interdicție națională, o afirmație pe care Trump a numit-o minciună.

Trump, care s-a confruntat uneori cu probleme de comunicare cu privire la avort, a afirmat în mod fals că Harris și democrații susțin infanticidul, care - după cum a remarcat moderatoarea Linsey Davis - este ilegal în fiecare stat.

Dezbatere Trump-Harris: planurile economice

16 laureați ai Premiului Nobel spun că planul lui Trump ar crește inflația și ar duce SUA în recesiune, spune Kamala Harris. De cealaltă parte, Trump spune: „Avem o inflație cum foarte puțini oameni au mai văzut vreodată. Probabil cea mai gravă din istoria națiunii noastre”.

Harris descrie ce au spus laureații premiului Nobel despre inflație în timpul președinției Trump: „Există, pe bună dreptate, o îngrijorare că Donald Trump va reaprinde această inflație”. Dar în timp ce grupul descrie agenda lui Harris ca fiind „net superioară” celei a lui Trump, scrisoarea lor nu prezice în mod specific o recesiune până la mijlocul anului 2025. Mai degrabă, grupul a scris: „Credem că un al doilea mandat Trump ar avea un impact negativ asupra poziției economice a SUA în lume și un efect destabilizator asupra economiei interne a SUA”.

Cei 16 economiști sunt George Akerlof, Angus Deaton, Claudia Goldin, Oliver Hart, Eric S. Maskin, Daniel L. McFadden, Paul R. Milgrom, Roger B. Myerson, Edmund S. Phelps, Paul M. Romer, Alvin E. Roth, William F. Sharp, Robert J. Shiller, Christopher A. Sims, Joseph Stiglitz și Robert B. Wilson.

De cealaltă parte, Trump spune: „Avem o inflație cum foarte puțini oameni au mai văzut vreodată. Probabil cea mai gravă din istoria națiunii noastre”.

Trump a susținut că 80, 85 sau chiar 90% dintre americani spun că economia a fost mai bună sub conducerea sa.

Deși oamenii au o părere bună despre economie sub Trump, procentul nu este nici pe departe atât de mare. Potrivit unui sondaj YouGov/CBS News din martie, 65% dintre americani au considerat că economia a fost bună sub Trump, în timp ce 28% au considerat că a fost rea.

Dezbatere Trump-Harris: Proiectul 2025

Kamala Harris l-a criticat pe Donald Trump pentru implicarea în Proiectul 2025, un document de 922 de pagini cu propuneri politice controversate menite să ghideze următoarea administrație conservatoare.

Trump a negat din nou că ar ști despre Proiectul 2025, în ciuda faptului că acesta a fost redactat de cel puțin două duzini de membri ai administrației sale și de aliați.

„Toată lumea știe că sunt o carte deschisă”, a spus el.

„Nu am nimic de-a face cu Proiectul 2025”, a spus Trump. „Nu l-am citit. Nu vreau să îl citesc, intenţionat. Nu am de gând să îl citesc”, a dat asigurări.

Harris a menționat Proiectul 2025 și criticile aduse planului economic al contracandidatului său de către Școala Wharton de la Universitatea din Pennsylvania - alma mater a lui Trump, pe care acesta o citează frecvent ca dovadă a bonității sale în afaceri.

Și, cel mai important, Harris a catalogat dosarul său drept un „dezastru”.

„Să vorbim despre ce ne-a lăsat Donald Trump. Donald Trump ne-a lăsat cel mai prost șomaj. Donald Trump ne-a lăsat cea mai gravă epidemie de sănătate publică din ultimul secol. Donald Trump ne-a lăsat cel mai grav atac asupra democrației noastre de la Războiul Civil încoace. Iar ceea ce am făcut noi a fost să curățăm mizeria lui Donald Trump”, a spus ea.

Trump s-a plâns că oamenii nu i-au acordat suficient credit pentru „munca excelentă” pe care administrația sa a făcut-o ca răspuns la pandemie.

„Am făcut o treabă fenomenală cu pandemia”, a spus el, referindu-se la furnizarea de ventilatoare și alte materiale.

Proiectul conservator Project 2025 stabileşte un plan pentru o potenţială a doua preşedinţie a lui Donald Trump. Documentul de 920 de pagini a fost conceput de think tank-ul conservator Heritage Foundation şi elaborat în mare parte de persoane care au lucrat în administraţia lui Trump. Trump s-a distanţat public de iniţiativă, numind idei nespecificate ale Proiectului 2025 „extrem de grave”.

Propunerile Proiectului 2025 privind politicile de dreapta şi o remodelare radicală a ramurii executive au devenit ţinte frecvente ale criticilor democraţilor.

Dezbaterea Trump-Harris: fostul președinte afirmă că imigranții mănâncă animale de companie

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Casa Albă a declarat că republicanii răspândesc afirmații false periculoase despre imigranții haitieni, după ce candidatul la vicepreședinția SUA, JD Vance, și alți republicani de top au postat mesaje sociale în care îi acuză pe haitieni că mănâncă pisici și alte animale de companie.

„Ceea ce ne îngrijorează profund este că avem acum oficiali aleși în Partidul Republican care promovează, știți, încă o teorie a conspirației care încearcă doar să divizeze oamenii pe baza minciunilor și, să fim sinceri, pe baza unui element de rasism”, a declarat marți John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională.

Candidatul republican la vicepreședinție JD Vance a amplificat narațiunea despre „imigranții ilegali haitieni” într-o postare din 9 septembrie pe X care spunea: „Rapoartele arată acum că oamenilor le-au fost răpite și mâncate animalele de companie de oameni care nu ar trebui să fie în această țară”.

Marți, Trump a postat pe Truth o fotografie cu el cu pisici și rațe.

Poliția și oficialii din Springfield au declarat că nu există cazuri generalizate de imigranți haitieni care fură animale de companie pentru a le mânca, scrie Reuters.

În timpul dezbaterii, la tema privind imigraţia ilegală, Trump a susţinut că imigranţii „mănâncă animalele de companie” într-un oraş din Ohio. Fostul președinte SUA a repetat afirmaţia nefondată potrivit căreia imigranţii mănâncă animalele de companie într-un oraş din Ohio, forţând moderatorul de la ABC să îi spună că nu există nicio dovadă în acest sens.

„În Springfield, ei mănâncă câinii, oamenii care au venit, mănâncă pisicile... mănâncă animalele de companie ale oamenilor care locuiesc acolo. Şi asta se întâmplă în ţara noastră şi este o ruşine”, a declarat fostul preşedinte.

„Aţi adus vorba de Springfield, Ohio, iar ABC News a contactat administratorul oraşului de acolo. Acesta ne-a spus că nu au existat rapoarte credibile cu privire la afirmaţii specifice potrivit cărora animalele de companie ar fi fost rănite, vătămate sau abuzate de persoane din comunitatea imigranţilor”, i-a spus moderatorul ABC News, David Muir, lui Trump.

În replică, fostul preşedinte a spus că „aşa s-a spus la televizor”.

Trump a dat mâna cu Harris la începutul dezbaterii, ceea ce nu a făcut cu Biden

Vicepreşedinta SUA s-a îndreptat către fostul preşedinte Donald Trump cu mâna întinsă şi s-a recomandat: „Kamala Harris”, la începutul dezbaterii. Trump a dat mâna cu ea, ceea ce nu făcuse cu Joe Biden, la precedenta dezbatere pe care a avut-o.

Kamala Harris şi Donald Trump au participat marţi seara la dezbaterea găzduită de ABC News. Vicepreşedinta SUA s-a îndreptat către fostul preşedinte cu mâna întinsă şi s-a recomandat: „Kamala Harris”. Trump a dat mâna cu ea, ceea ce nu făcuse cu Joe Biden la precedenta dezbatere.

Cei doi concurenţi s-au confruntat timp de 90 de minute la National Constitution Center din Philadelphia, cu ABC News gazdă şi prezentatorii lor David Muir şi Linsey Davis drept moderatori.

Sondajele indică o cursă strânsă între cei doi candidați, în special în cele şapte state care se aşteaptă să decidă câştigătorul.

Este prima dezbatere între Harris şi Trump. Joe Biden şi Trump s-au confruntat în iunie, dar preşedintele în funcţie a avut o prestaţie atât de slabă, încât a provocat o prăbuşire a numărului de susţinători şi a fost nevoit să se retragă din cursă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri