Jurnalul.ro Cultură Teatru Dialog teatral între cultura europeană și cea japoneză. „Povestea prințesei deocheate“ se joacă la EUROPALIA

Dialog teatral între cultura europeană și cea japoneză. „Povestea prințesei deocheate“ se joacă la EUROPALIA

de Magdalena Popa Buluc    |   

Spectacolul „Povestea prințesei deocheate“ / „The Scarlet Princess“, cu regia și scenariul semnate de Silviu Purcărete, va avea trei reprezentații în „Les Halles de Schaerbeek“, la Bruxelles, pe 17, 18 și 19 decembrie 2019, în cadrul Festivalului EUROPALIA ROMÂNIA. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării țării noastre ca țară invitată la ediția 2019 a festivalului EUROPALIA.

„Unul dintre cele mai importante evenimente de la Festivalul EUROPALIA va fi, în luna decembrie, «Povestea prințesei deocheate», producție a Teatrului Radu Stanca din Sibiu. E cel mai important proiect teatral pe care România îl are în EUROPALIA, o confirmare a calității spectacolelor puse în scenă la teatrul din Sibiu“, a declarat Mirel Taloș, președintele interimar al Institutului Cultural Român.

Spectacolul „Povestea prințesei deocheate” are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care pornește de la piesa kabuki „Sakura Hime Azuma Bunsho” de Tsuruya Nanboku al IV-lea. Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual și o codificare complexă. Inspirat de această tradiție teatrală, Silviu Purcărete a făcut un spectacol european, folosind textul, regulile și spațiul kabuki, reinterpretate într-un stil cu totul personal. Povestea debutează în momentul în care Seigen, starețul unui templu, se îndrăgostește de tânărul său discipol, Shiragiku. Fiind condamnați la o viață de iubire imposibilă, preotul și ucenicul său hotărăsc să se sinucidă. Tânărul moare, preotul supraviețuiește. 17 ani mai târziu, când Prințesa Sakura vine la templu pentru a se călugări, Seigen recunoaște în ea reîncarnarea feminină a lui Shiragiku și se îndrăgostește din nou. „Povestea prințesei deocheate” abundă în istorii de dragoste obsesivă, crime, reîncarnări și răzbunare. Spectacolul, puternic vizual, cu o scenografie spectaculoasă, cu oglinzi argintii, semnată de Dragoș Buhagiar, preia aceste teme și construiește, cu umor si autoironie, o imagine efervescentă a dialogului dintre cultura europeană și cea japoneză.

„După ce va fi prezentat în luna decembrie a acestui an la Bruxelles, în cadrul Festivalului EUROPALIA, spectacolul «The Scarlet Princess» va avea un amplu turneu în Japonia în anul 2020, unde va deschide și Jocurile Culturale și Olimpice. Suntem bucuroşi că recunoaşterea naţională a spectacolului, prin premiile UNITER, este dublată de o recunoaştere internaţională prin invitațiile la Festivalul EUROPALIA și la Jocurile Olimpice”, a subliniat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu.

Spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, cu muzica semnată de Vasile Șirli, a primit trei premii UNITER la Gala UNITER 2019. Producția a fost desemnată „Cel mai bun spectacol”, actriței Ofelia Popii i-a fost decernat Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriță în rol principal (pentru rolurile Seigen și Shinnobu Sota din acest spectacol) și Dragoș Buhagiar a primit Premiul pentru Cea mai bună scenografie. „Este o bucurie să prezentăm acest spectacol publicului din străinătate și să participăm la Festivalul EUROPALIA. Spectacolul va fi supratitrat în engleză și în franceză, la cele trei reprezentații din luna decembrie de la Bruxelles”, a precizat scenograful Dragoș Buhagiar.

 

„Povestea prințesei deocheate”

Scenariu: Silviu Purcărete inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunshô”, de Tsuruya Nanboku al IV-lea

Regia: Silviu Purcărete

Traducerea din limba engleză: Eugen Gyemant

Muzica originală: Vasile Șirli

Scenografie: Dragoș Buhagiar

Asistenți regie: Eugen Gyemant și Sanda Anastasof

Asistent scenografie: Iuliana Gherghescu

Face Designer: Minela Popa

Manager proiect: Claudia Domnicar

În distribuție: Ofelia Popii, Iustinian Turcu, Dana Taloș, Adrian Matioc, Diana Văcaru Lazăr, Cristian Stanca, Diana Fufezan, Raluca Iani, Mariana Mihu, Adrian Neacșu, Pali Vecsei, Vlad Robaș, Veronica Popescu, Cristina Stoleriu, Alexandru Malaicu, Codruța Vasiu, Serenela Mureșan, Johanna Adam, Cristina Ragos, Cendana Trifan, Oana Marin, Veronica Arizancu, Arina Ioana Trif, Fabiola Petri, Gabriela Pîrlițeanu, Ioana Cosma, Cristina Blaga, Ștefania Marola, Eduard Pătrașcu, Mihai Coman, Viorel Rață, Liviu Vlad, Cătălin Neghină, Ștefan Tunsoiu, Andrei Gîlcescu, Alin Turcu.

 

Program

Bruxelles - Les Halles de Schaerbeek

17 decembrie 2019, ora 19:30

18 decembrie 2019, ora 19:30

19 decembrie, ora 19:30

 

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român coordonează participarea României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri