Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dieta ketogenă, rețeta de viață lungă

Dieta ketogenă, rețeta de viață lungă

de Florian Saiu    |   

Dieta ketogenă, dar și dieta keto lite sunt bogate în grăsimi, moderate în proteine și foarte sărace în carbohidrați. Ca urmare, ele limitează accesul organismului la glucoza din carbohidrați și în schimb îl forțează să găsească combustibil alternativ în corpii cetonici generați prin arderea grăsimilor. Dar să lămurim cum se cuvine toți acești termeni greoi.

„După câteva zile până la o săptămână, organismul se reglează în așa fel încât să folosească firesc cetonele (compuși organici) ca principală sursă de energie. Dieta ketogenă, de pildă, reduce valorile insulinei din sânge, arde grăsimile, suprimă apetitul și s-a demonstrat că este mai eficientă pentru slăbit decât o dietă săracă în grăsimi. Urmează așadar indicațiile pentru reducerea carbohidraților (dieta keto strictă necesită sub 20 g de carbohidrați pe zi; keto lite este mai permisivă și permite până la 50 g pe zi) când consumi alimente care combat grăsimea”, recomandă Dr. William W. Li în lucrarea științifică „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

Legume, fructe de mare și ulei de măsline

Dar să facem loc explicațiilor suplimentare: „Printre alimentele recomandate se numără legumele (toate), plantele aromatice și condimentele, uleiul de măsline extravirgin, ciocolata amăruie neîndulcită, ciupercile proaspete și uscate, toate fructele de mare (pregătite fără a folosi carbohidrați), ceaiul și cafeaua (fără zahăr). Unele alimente care combat grăsimea, pe care s-ar putea să trebuiască să le elimini în cazul dietelor ketogene, sunt fructele (cantități mici de căpșune, zmeură și afine sunt acceptate), fasolea și alte leguminoase, pastele, orezul, pasta de tomate cu zahăr adăugat (fără zahăr este în regulă) și toate sucurile de fructe. Ai grijă la tipul de grăsime și la produsele animale pe care le consumi în dieta keto. Pe termen lung și în cantități mari, grăsimile folosite pentru dieta keto - unt, unt clarificat, slănină, smântână, brânză - îți vor compromite sănătatea”.

Interzis cerealelor integrale

Câteva ponturi pentru a face dieta keto (și) mai sănătoasă: alege bucățile mai slabe de carne (pulpă de vită, file de porc și pui sau piept de rață fără piele). Alege grăsimi polinesaturate precum uleiul de măsline extravirgin în locul grăsimilor saturate precum untul. Ca proteine nevegetale, alege pește și fructe de mare de pe lista alimentelor care combat grăsimea pentru a beneficia de pe urma acizilor marini omega-3. Evită alimentele keto ultraprocesate și preambalate, dar și orice produse care conțin îndulcitori artificiali care îți pot altera microbiomul. Dietele keto sunt foarte restrictive și nu sunt echilibrate în ceea ce privește alimentele bogate în nutrienți, deoarece interzic cerealele integrale și permit doar cantități foarte mici de fructe”.

Atenție la microbiomul intestinal!

Nu în ultimul rând, un avertisment: „Ai grijă, deoarece keto îți poate ridica valorile lipidelor din sânge, ceea ce crește riscul cardiovascular. Din cauza consumului scăzut de fibre, dieta keto poate afecta și microbiomul intestinal, scăzând valorile bacteriilor sănătoase. Un efect secundar bine cunoscut al dietei keto este gripa keto, care poate include greață, dureri de cap, slăbiciune, amețeală, iritabilitate și concentrare scăzută. Aceste simptome se produc când organismul determină metabolismul să nu mai folosească glucoză, ci cetone ca principală sursă de energie”.

„Printre alimentele recomandate se numără legumele, plantele aromatice și condimentele, uleiul de măsline extravirgin, ciocolata amăruie neîndulcită, ciupercile proaspete și uscate, toate fructele de mare”, Dr. William W. Li

„Dietele keto sunt foarte restrictive și nu sunt echilibrate în ceea ce privește alimentele bogate în nutrienți, deoarece interzic cerealele integrale și permit doar cantități foarte mici de fructe”, Dr. William W. Li

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri