Persoanele care elimina din regimul lor alimentar carbohidratii traiesc mai putin decat cei care nu procedeaza astfel. Este concluzia unui grup de oameni de stiinta care au studiat aceasta problema mai bine de 25 de ani, scrie Daily Telegraph.
Programele de slabit care inlocuiesc fainoasele si orezul cu proteine si grasimi au devenit populare in intreaga lume gratie personalitatilor care le folosesc, precum Gwyneth Paltrow și Kim Kardashian. Totusi, pe durata celor 25 de ani ale observatii s-a constatat ca persoanele care respecta o dieta saraca in carbohidrati mor cu patru ani mai devreme decat cele care cosnuma carbohidrati cu moderatie. Cei mai mult traiesc oamenii care mananca multi carbohidrati.
"Se recurge tot mai frecvent la dietele bogate in carbohidrati, pornindu-se de la convingerea ca ele intaresc starea de sanatate si ajuta la mentinerea unei greutati ideale", spune Sara Seidelmann, unul dintre autorii studiului, medic la un spital din Boston. "Dar, potrivit datelor obtine de colegii mei, dietele sarace in carbohidrati pot reduce durata de viata si trebuie renuntat la ele".
"Totusi, daca o persoane se decide sa urmeze acest regim, el trebuie sa elimine din alimentatie grasimile si proteinele de origine animale, inlocuindu-le cu enele de origine vegetala", a precizat expertul.
Rezultatele experiementului la care au participat, incepand din 1987, peste 15.000 de persoane cu varste cuprinse intre 45 si 64 de ani, au fost publicate in revista Lancet Public Health.