Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a demarat această achiziție în data de 22 octombrie 2024, când a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin care a făcut cunoscut faptul că dorește să încheie un contract de furnizare de echipamente „SilentKey”, prezentat conform codului CPV drept „scule, lacăte, chei, balamale, dispozitive de fixare, lanțuri și resorturi”.
Este vorba despre un kit care trebuie să fie livrat la sediul central al DIICOT din București, strada Sfânta Vineri, nr. 33, Sectorul 3.
Potrivit anunțului de participare, prin această achiziție se dorește „dezvoltarea capacității Serviciului Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT, pentru punerea în executare a măsurilor de supraveghere tehnică prevăzute de articolul 138 alineat 1, literele «c» și «d» din Codul de procedură penală”.
Acest articol invocat se referă la faptul că reprezintă metode speciale de supraveghere și cercetare „supraveghere video, audio sau prin fotografiere” și „localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice”.
„În vederea punerii în executare a acestor măsuri, lucrătorii de poliție judiciară desemnați trebuie să asigure ansamblul de activități bazate pe tehnici și procedee speciale, care includ tehnologie și aplicații speciale, tehnică operativă, instalarea echipamentelor de supraveghere audio-video în mediul ambiental sau spațiu privat, localizarea prin sisteme GPS etc.”, se mai arată în acest anunț de atribuire.
Preț fix, fără nicio negociere. Un singur ofertant
În vederea atribuirii acestui contract, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism nu a organizat o procedură de licitație publică, ci o cerere de oferte. Această procedură nu intră sub incidența Acordului privind achizițiile publice și nu a fost publicat pe SEAP caietul de sarcini care stă la baza procedurii de achiziție.
De asemenea, pentru această cumpărătură DIICOT a pus la bătaie un buget total estimat inițial de 535.000 de lei fără TVA. Iar la procedura de cerere de oferte s-a prezentat un singur agent economic.
În aceste condiții, la data de 13 noiembrie 2024, DIICOT a atribuit contractul nr. 101/2024 către compania SC VI Technologies SRL, pentru același preț, fără niciun discount, de 535.000 de lei fără TVA, respectiv de 636.650 de lei cu TVA inclusă (130.000 de euro).
O altă cumpărătură, același scop urmărit
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC VI Technologies SRL este deținută, în calitate de asociat unic, de omul de afaceri Ionuț Cristian Badea și este administrată de Roxana Mihaela Badea.
La data de 4 octombrie 2024, DIICOT a mai scos la „mezat” un contract care viza furnizarea de echipamente IT de supraveghere video și conexe, „necesare pentru punerea în executare în mod eficient și cu celeritate a măsurilor de supraveghere tehnică autorizate în dosarele instrumentate, în scopul extinderii capacității de supraveghere tehnică a DIICOT în cadrul urmăririi penale”.
Achiziția se referă la un înregistrator video de tip 1, la un kit înregistrator audio-video cu transmisie și la înregistratoare audio-video. Cumpărătura a fost făcută tot prin organizarea unei cereri de ofertă. La 18 noiembrie 2024, primul lot, în valoare de 46.680 de lei fără TVA, a fost adjudecat de către SC Toro Pro SRL. Al doilea lot, în valoare de 183.600 de lei fără TVA, a fost adjudecat de către SC Focus Trading ’94 SRL, iar ultimul lot, în valoare de 596.630,2 lei fără TVA, a fost adjudecat de către SC VI Technologies SRL.
Nu doar DIICOT a comandat astfel de gadget-uri de la compania în cauză. La 30 august 2023, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a semnat cu SC VI Technologies SRL un contract în valoare de 571.270 de lei fără TVA, respectiv de 679.811,3 lei cu TVA (138.737 de euro), vizând achiziția prin licitație restrânsă având ca obiect achiziționarea prin contract de furnizare aparate de înregistrare, redare și transmisie audio-video. Această achiziție a fost realizată în cadrul Proiectului „Combaterea criminalității și a corupției”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 - 2021.
Este vorba despre opt aparate de înregistrare video, despre un echipament de redare și despre un amplificator de audiofrecvență.
SRI, SPP, Poliția de Frontieră, Poliția Română și DGA, clienții aceluiași furnizor
Conform bazei de date a SEAP, DIICOT a mai derulat astfel de afaceri cu societatea deținută de Ionuț Cristian Badea. În 20 ianuarie 2023, parchetul „antimafia” a încheiat cu aceasta un contract în valoare de 443.127 de lei fără TVA, pentru furnizarea a două aparate de înregistrare vocală, a aparaturii video și cinematografice, a unor aparate de înregistrare video, a unor aparate de transmisie video, a unor sisteme de realizare și de poziționare globală și a unor aparate de transmisie digitală.
De asemenea, și o structură a SRI a apelat la aceeași firmă. Este vorba despre Institutul pentru Tehnologii Avansate, care, la 31 august 2024, a cumpărat o cameră video IP cu obiectiv zoom detașabil pentru supraveghere în condiții de iluminare scăzută, în valoare de 102.500 de lei fără TVA. Nu în ultimul rând, Direcția Generală Anticorupție din MAI a cumpărat de la SC VI Technologies înregistratoare audio-video disimulate, în valoare de 71.410 lei fără TVA.
Tot din baza de date a SEAP aflăm că SC VI Technologies a mai derulat contracte de achiziție cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, vizând achiziția de echipamente necesare activităților operative de combatere a criminalității transfrontaliere. DGA a mai achiziționat de la aceeași firmă echipamente de tehnică specială. SPP a achiziționat de la societatea în cauză o soluție mobilă pentru augmentarea și accesarea semnalelor foto-video și audio, dar și echipamente de investigații și analiză suport tehnic.
La rândul său, Poliția Română a încheiat cu SC VI Technologies două contracte, vizând livrarea unei soluții informatice pentru prelucrarea și îmbunătățirea imaginilor și înregistrărilor video și a unei camere video de înaltă rezoluție.