Comitetul Executiv al PSD a decis ieri excluderea din partid a senatorului Adrian Ţuţuianu şi a secretarului general Marian Neacşu. Doar doi din cei 20 de semnatari ai scrisorii anti-Dragnea, lansată la mijlocul lunii septembrie. Şi aceasta nu pentru că ceilalţi şi-ar fi pus cenuşă în cap sau ar fi mai puţin vinovaţi, ci pentru că prin excluderea lor s-ar fi aruncat în aer majoritatea guvernamentală.
Pe lista semnatarilor celebrei scrisori se aflau şi alte nume grele din partid precum Gabriela Firea, Paul Stănescu sau Robert Negoiţă, dar ei nu au fost sancţionaţi. Şi aceasta chiar dacă înainte sau după votul din CEx au lansat critici dure la adresa conducerii partidului. “În general, a-i exclude pe cei care vor să se ţină de cuvânt faţă de români este un act profund antidemocratic. În cazul nostru, excluderile nu rezolvă o problemă, aşa cum se iluzionează unii, ci o agravează. Nu este vorba doar de imaginea partidului sau de orgoliul anumitor lideri, ci de şubrezirea propriei guvernari (…) Ne aflăm într-un moment critic, pentru partid şi pentru ţară, şi senzaţia multora este că ne îndreptăm spre prăpastie”, a avertizat printr-o scrisoare, Gabriela Firea, aflată la Madrid.
Ea dă astfel de înţeles că tot se va întâmpla ceea ce PSD a vrut să evite prin excluderea din partid a unui număr cât mai mic de pucişti, criteriul fiind numărul cel mai mic de parlamentari pe care îi controlează. Cum Gabriela Firea şi Paul Stănescu au de partea lor circa 30-40 de parlamentari, excluderea celor doi nu a mai avut loc, deşi au fost voci din partid care anterior ceruseră acest lucru.
După votul din CEx, Paul Stănescu chiar şi-a permis să spună că prin aceste excluderi PSD a făcut o mare greşeală. El a stat alături de cei doi excluşi la declaraţiile pentru presă. „Cred că partidul a făcut o mare greşeală azi, poate cea mai mare greşeală. Azi chiar sunt lângă ei şi consider că este o greşeală”, a spus Paul Stănescu. Întrebat dacă va fi următoarea victimă, vicepremierul Stănescu a răspuns, zâmbind: „Nu am nicio problemă”.
Marian Neacșu a anunţat că va contesta votul CEx pe care l-a catalogat o „execuție publică fără niciun sens”. El a susţinut că este „absolut o minciună” acuzația că a negociat cu opoziția pentru a vota împotriva guvernului, aşa cum acuzase Liviu Dragnea înaintea şedinţei CEx. „Nu am discutat niciun moment și nu am avut niciodată intenția de a vota împotriva guvernului nostru”, a mai spus Neacşu.
“Cred că e o greşeală majoră şi decizia de azi nu face altceva decât să arate că în PSD e sancţionat delictul de opinie. Nu am văzut să condamne cineva faptul că un om e înregistrat în PSD de oameni interesaţi să strice lucrurile într-o organizaţie”, a declarat şi Ţuţuianu, care a anunţat că se va consulta cu colegii şi va decide ca va face în continuare.
După CEx, Liviu Dragnea a explicat că excluderea celor doi nu a avut loc din cauza scrisorii prin care cereau demisia sa, ci pentru că au negociat cu opoziţia dărâmarea Guvernului. De asemenea, el a spus că Gabriela Firea nu a mai fost sancţionată, deşi a afirmat despre el că este un personaj toxic. El a spus că e un atac la persoana sa şi doar atacurile la unitatea partidului sunt sancţionate cu excluderi. Dragnea a mai spus că majoritatea parlamentară nu va fi influenţată, iar în cazul lui Stănescu ca vicepremier, nu se va întâmpla nimic rău din punctul său de vedere. Săptămâna viitoare va fi convocat un nou CEx pentru remanierea Guvernului .
“Mulţi parlamentari şi colegi, ne-au spus că sunt chemaţi să adere la un proiect, nu am înţeles care e proiectul. Iar din partea Opoziţiei au apărut oameni care au spus că există negocieri între domnul Neacşu şi Opoziţie care au zis că vor primi voturi la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE”, a declarat Liviu Dragnea.
Pentru exluderea lui Neacşu şi Ţuţuianu, votul a fost 53 pentru şi 9 împotrivă, semn că Dragnea încă mai deţine controlul în partid