Jurnalul.ro Ştiri Externe Discuție telefonică Putin-Erdogan. În prim plan se află exporturile de îngrășăminte rusești și crearea unui hub de gaze în Turcia

Discuție telefonică Putin-Erdogan. În prim plan se află exporturile de îngrășăminte rusești și crearea unui hub de gaze în Turcia

de Redacția Jurnalul    |   

Șeful statului turc Recep Tayyp Erdogan a avut, duminică, o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin despre exporturile de produse agricole și construirea unui hub de gaze în Turcia, scrie Reuters.

„Președintele Erdogan și-a exprimat dorința sinceră ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se încheie cât mai curând posibil”, a transmis președinția turcă.

Acesta i-a spus liderului de la Kremlin că Moscova și Ankara vor coopera pentru exporturile altor mărfuri și produse alimentare pe coridorul creat la Marea Neagră.

Federația Rusă a cerut Națiunilor Unite să convingă statele occidentale să ridice unele sancțiuni pentru a permite exporturile îngrățămintelor și produselor agricole rusești, conform acordurilor semnate la Istanbul, în contextul livrărilor de cereale ucrainene. Această parte a acordurilor nu a fost respectată. 

„Acordurile au un caracter complex, care necesită înlăturarea obstacolelor la livrările din Rusia pentru a satisface cererile țărilor care au cea mai mare nevoie”, a cerut Moscova.

Kremlinul a precizat că cei doi șefi de stat au mai discutat și despre crearea unui hub de gaze naturale rusești în Turcia, în contextul sabotajului asupra gazoductelor Nord Stream.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri