Jurnalul.ro Ştiri Observator Distracție cu buget minim, în centrul Capitalei

Distracție cu buget minim, în centrul Capitalei

de Diana Scarlat    |   

Cluburile din Centrul Vechi al Bucureștiului au făcut oferte foarte atractive anul acesta pentru cei care au dorit să se distreze de revelion fără să lase un salariu mediu pe economie într-o singură noapte. Ce-i drept, în cluburile de fițe s-au păstrat ofertele preferate de beizadelele care nu-și pot permite să dea mai puțin de 200 de euro pe o șampanie, însă și cei care nu sunt sponsorizați de diverși afaceriști cu banii statului s-au putut bucura de sărbătoare la prețuri normale. Mai mult, capitala noastră a fost invadată de turiști străini în noaptea de revelion, iar cei mai mulți au ales locurile unde distracția nu costă o avere.

 

De la cluburi în care petrecăreții au cheltuit mai mult decât pentru un weekend pe Valea Prahovei, până la cele cu intrarea liberă și prețuri ca în restul anului, Centrul Vechi al Capitalei și-a primit petrecăreții în noaptea de revelion cu distracție pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele. Niciun club din centrul vechi nu a fost deranjat de controale de la ISU, ANAF, ANPC sau Poliție, iar distracția a fost la cote maxime. Încă de la miezul nopții, străduțele centrului istoric erau acoperite de confeti, sticle sparte și gunoaie, dar asta nu i-a-mpiedicat pe petrecăreți să-și continue dansul, în interiorul cluburilor sau afară, la fumat. Așa se face că acest revelion s-a remarcat mai ales prin numărul foarte mare de oameni ieșiți în stradă, din cauza legii care nu mai permite fumatul în interior. „E frig, dar n-avem ce să facem. Dacă fumăm, trebuie să ieșim. Am cam înghețat, e-adevărat, dar toți prietenii sunt afară și putem să dansăm și aici, așa că ne mai încălzim”, spunea o tânără ieșită doar cu hainele de dans și în pantofi în fața clubului, asemenea altor câteva mii de petrecăreți.

 

Coadă nonstop la fast-food

 

Prețurile au pornit de la zero, mergând spre plus infinit, în funcție de club. Unele baruri au funcționat în regim normal, ca într-o noapte obișnuită, fiind luate cu asalt de petrecăreții care nu-și făcuseră nicio rezervare. Și cei care livrează pizza au avut de lucru în noaptea de revelion, pentru că mulți au făcut comanda la bar. Dar și fast-food-urile din centrul istoric au fost pline nonstop, un meniu fiind de zece ori mai ieftin decât cele oferite de cluburile care au perceput taxe cu meniu inclus pentru noaptea dintre ani. Iar cei care cred că turiștii străini se-nghesuie să scoată sume fabuloase din buzunar, pentru a petrece în centrul capitalei noastre, vestea anului este că majoritatea caută prețurile mici, astfel încât cei mai mulți străini s-au înghesuit la fast-food și la cluburile cu intrarea liberă, de această dată.

 

Strategii adaptate la nevoile clienților

 

Acolo unde s-au organizat spectacole și prețul de intrare a fost accesibil tuturor, petrecerea a avut un real succes. Clubul Tunes, de exemplu, a organizat concert live pentru petrecăreți, cu prețuri între 75 și 250 de lei, având oferte diferite în funcție de alegerea fiecărui client, de la simplul acces, la all inclusive, pachetul conținând spectacol, distracție, dans, băutută la discreție și mâncare. Oktoberfest a aplicat altă strategie, de rezervare cu 100 de lei a unui loc la masă, iar banii plătiți în avans s-au dedus din consumație. Unele cluburi și-au lipit afișe pe ușă, pentru a-i anunța pe clienți că intrarea este liberă, astfel încât au fost luate cu asalt de petrecăreți. „Am venit să ne distrăm, să dansăm, să ne facem prieteni aici, în România. Nu vrem să cheltuim mulți bani. Noi călătorim prin toată lumea, preferăm locurile mai ieftine, hostelurile și barurile ca cel de aici, cu distracție multă și băutură ieftină”, mărturisea o tânără din Portugalia, care și-a ales locul de petrecere în clubul Metal Jack, deschis în regim normal în noaptea de revelion.

 

Evaziunea fiscală, „la liber”

 

În timp ce administratorii cluburilor s-au străduit să facă față distracției, având grijă și la bonurile fiscale, astfel încât să nu încalce legea, cei mai avantajați de noaptea dintre ani au fost taximetriștii, care au învățat, în ultimii ani, că nimeni nu-i poate opri de la a face evaziune fiscală, astfel încât și-au permis să ceară până la de zece ori mai mult pe o cursă și să refuze clienții care nu au fost dispuși să plătească sumele „la negru”. „Trebuie să fiu prost să cer mai puțin. Nimeni nu vă ia în noaptea asta cu mai puțini bani. Uite, vorbesc acum cu un coleg și-mi spune că sunt prost dacă accept mai puțin. Până la urmă, e revelionul, puteți să dați un milion ca să ajungeți acasă”, explica un taximetrist, cu multă seninătate, la intrarea în Centrul Vechi. Spre ora șase dimineața, negocierile se purtau deja pentru sume mai mici, de până la 20 de lei, pentru o cursă care ar fi costat circa 15, dar alți taximetriști ne-au informat că numai cu o jumătate de oră înainte ar fi costat 50 de lei aceeași cursă. Deși se știe că taximetriștii aplică aceste tarife nefiscalizate în noaptea de revelion, nimeni nu s-a gândit până acum să le ceară socoteală în vreun fel. Nici transportul în comun nu ajută foarte mult în noaptea de revelion, când nu se respectă orarele oficiale ale RATB, astfel încât petrecăreții care aleg centrul capitalei pentru distracție n-au decât să plece pe jos sau cu mașina personală, dacă renunță până și la paharul de șampanie de la ora zero. Cum era de așteptat, nu au lipsit hoții de buzunare, cerșetorii, sorcoveții de miez de noapte în căutare de bani de la petrecăreți și vânzătorii ambulanți de trandafiri, care agresează de obicei clienți barurilor, dar nici polițiștii, care au patrulat în număr foarte mare, până dimineață, atât în uniformă, cât și sub acoperire, astfel încât nu s-au înregistrat incidente. Cele câteva altercații între petrecăreți s-au încheiat și ele cu pagube minore. Cu toate „ingredientele” bune sau mai puțin bune, revelionul în centrul istoric al Capitalei a fost unul reușit, pentru majoritatea petrecăreților.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri