Jurnalul.ro Ştiri Politică Document votat de liberali privind „Principiile bunei guvernări liberale”

Document votat de liberali privind „Principiile bunei guvernări liberale”

Consiliul Naţional al PNL, reunit sâmbătă la Palatul Parlamentului, a votat un document privind "Principiile bunei guvernări liberale". 

Documentul prevede 23 de principii, între care se numără cel al limitării şi auto-limitării puterii publice, al egalităţii între instituţiile statului şi cetăţean, al non-discriminării şi al egalităţii efective în faţa legii, al asigurării predictibilităţii şi stabilităţii, al descentralizării, al integrităţii în ocuparea funcţiei publice, al transparenţei şi non-intervenţiei în mecanismele pieţei. 

"Intervenţia statului trebuie limitată la sfera publică fără intruziuni abuzive în viaţa privată a cetăţeanului sau în economie. (...) Principalele puteri ale statului trebuie să funcţioneze în echilibru, în spirit de colaborare şi să se auto-limiteze la sfera proprie de competenţe. Trebuie prevenit şi blocat orice abuz al uneia dintre puterile statului în raport cu celelalte. Trebuie evitate derapajele de la democraţia liberală ce pot fi generate de excesele puterii executive, de tirania majorităţii parlamentare sau de intepretarea discreţionară a legilor", se arată în document. 

Liberalii subliniază că toate deciziile şi politicile publice trebuie să servească interesului cetăţenilor. 

"Autoritatea publică trebuie să fie sancţionată şi/sau amendată în acelaşi fel cu cetăţeanul atunci când nu-şi respectă obligaţiile sau întârzie în îndeplinirea lor", se precizează în document. 

De asemenea, se mai arată că, indiferent de beneficiile pe care le-ar produce pentru o anumită categorie socială, sau mai multe, dacă o măsură legislativă sau administrativă nu produce aceleaşi efecte pentru toţi cetăţenii şi pentru toate categoriile sociale nu poate fi promovată. 

Liberalii subliniază că utilizarea ordonanţelor de urgenţă de către Guvern trebuie limitată la situaţii excepţionale, iar actele normative ale autorităţilor publice centrale şi locale trebuie să fie cât mai simple. 

"Iniţiativele legislative care au parcurs o procedură normală de dezbatere şi adoptare trebuie să rămână neschimbate timp de mai mulţi ani şi să nu fie modificate cel puţin pe durata mandatului de guvernare în timpul căruia au fost adoptate", se mai menţionează în document. 

Liberalii pledează şi pentru centralizarea electronică a informaţiilor deţinute de instituţiile publice. 

În documentul "Principiile bunei guvernări liberale" se arată că redistribuirea resurselor naţionale la nivel local trebuie să respecte principiul contributivităţii strict pe criterii administrative şi teritoriale, fără criterii politice. 

Potrivit documentului, pentru ocuparea unei funcţii publice trebuie respectate criteriile de integritate şi moralitate. 

"Nu pot candida pentru ocuparea unei funcţii publice persoanele cu probleme penale, aflate în conflict de interese şi/sau în alte situaţii care le fac incompatibile cu funcţia respectivă", afirmă liberalii. 

Ei susţin şi că deciziile administraţiei publice trebuie să fie bine fundamentate, dezbătute public şi justificate prin studii de impact. 

"Guvernul şi administraţia nu trebuie să deţină monopolul aplicării politicilor publice", se mai arată în document. 

Liberalii punctează şi că trebuie promovate sisteme alternative private de economisire şi/sau asigurare socială sau medicală. 

"Nu trebuie promovate politici bugetare care sacrifică interesul generaţiilor viitoare pentru creşterea unor cheltuieli sociale care nu pot fi susţinute în prezent decât prin împrumuturi", se mai menţionează în document. 

Liberalii pledează pentru promovarea deducerilor fiscale care să încurajeze libera iniţiativă şi investiţiile în economie în locul subvenţiilor şi a ajutoarelor de stat. 

"Politica ajutoarelor de stat trebuie limitată exclusiv la situaţii economice şi sociale excepţionale", se arată în document. 

Totodată, se subliniază că, atunci când guvernarea devine ilegitimă, trebuie create mecanisme eficiente pentru întoarcerea la votul popular prin alegeri electorale anticipate. 

Liberalii arată şi că trebuie respectate cu fermitate angajamentele naţionale privind statutul de membru al Uniunii Europene şi NATO, precum şi parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri