Jurnalul.ro Special Mii de documente secrete ale Securității vor fi declasificate și transmise la Arhivele Naționale

Mii de documente secrete ale Securității vor fi declasificate și transmise la Arhivele Naționale

de Ion Alexandru    |   

Cabinetul condus de Marcel Ciolacu a adoptat, la finalul săptămânii trecute, o hotărâre de guvern prin care au fost declasificate informațiile cuprinse în documente emise în perioada 1956-1989 de către structurile Departamentului Securității Statului și care sunt aflate în gestiunea Ministerului Apărării Naționale.

 

Arhive cu note informative, ordine și alte dispoziții ale Securității, care vizează o serie de aspecte ale românilor plecați în străinătate, ale străinilor care veneau aici în scop de business sau chiar afacerile statului în străinătate vor putea fi studiate de oricine, în baza Legii privind liberul acces la informațiile de interes public. Se declasifică inclusiv ultimele documente secrete emise de cabinetul lui Nicolae Ceaușescu, la sfârșitul anului 1989.

Declasificarea s-a făcut prin HG 1003 din 20 octombrie 2023 și a intrat în vigoare odată cu publicarea actului administrativ în Monitorul Oficial al României. Prin aceasta, se aprobă declasificarea informațiilor clasificate cu secret de stat, „întrucât dezvăluirea acestora nu mai poate prejudicia securitatea națională, apărarea țării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public sau privat deținătoare”.

Potrivit acestei hotărâri de Guvern, prin derogare de la Standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate, pentru a menține valoarea istorică a acestor documente care aparțin Fondului Arhivistic Național, declasificarea informațiilor se va realiza fără „suprimarea mențiunilor de clasificare existente”. Documentele în cauză urmează să fie gestionate în baza Legii Arhivelor Naționale, iar consultarea lor se va realiza în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, a OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, precum și, obligatoriu, cu respectarea prevederilor Regulamentului UE 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.

 

Acte ale spionilor străini și ale organizațiilor antiromânești

 

În anexă, sunt reglementate categoriile de documente ce urmează a fi supuse procesului de declasificare. Prima categorie se referă la informațiile secret de stat, clasificate „Secret”, „Strict Secret” și „Secret de Stat de Importanță Deosebită”, cuprinse în documentele emise, în perioada 1961-1989, de „Cabinetul Vasile Gheorghe”. Aceste documente vizează protocoale de cooperare între Ministerul Forțelor Armate și Consiliul Securității Statului pe linie operativă, ordinele Ministerului de Interne privind activitatea de contrainformații militare în instituțiile și formațiunile MI, documentare și unele forme și metode de acțiune ale unor grupări din Consiliul Revoluționar, copii ale rapoartelor întocmite de atașatul militar indonezian la București în domeniul militar și al securității, interesele operative asupra unor aspecte ale activității din activitățile serviciilor de informații din unele țări străine, unele concluzii rezultate din activitățile serviciilor de spionaj și organizațiilor antiromânești îndreptate împotriva unităților și cadrelor Ministerului de Interne, programele de măsuri ale Departamentului Securității Statului sau programele de acțiune pentru îndeplinirea obiectivelor și sarcinilor ce reveneau organelor securității statului din Congresul Partidului Comunist Român.

 

Informații despre activități de natură teroristă

 

O altă categorie se referă la informațiile clasificate cu „Strict Secret” cuprinse în documente emise în perioada 1979-1988 de „Cabinetul Tudor Postelnicu”. Pe lista acestor documente se regăsesc rapoarte ale Ministerului Afacerilor Externe privind cetățenii români trimiși temporar în străinătate, în interes de serviciu, dar și adrese ale Comitetului Central al PCR prin care se aprobau aceste rapoarte. De asemenea, vor fi declasificate hotărârile ale Comitetului Politic Executiv al CC al PCR privind întărirea controlului și îndrumărilor de partid a organelor de securitate și de miliție. De asemenea, se regăsesc adresele adjunctului ministrului de Interne cu privire la Banca Română de Comerț Exterior, referitoare la conturile prin care erau anumite societăți românești.

Se declasifică, totodată, informații „Strict Secret” emise, în perioada 1956-1989, de Direcția a V-a de Securitate și Gardă. Aici intră dispoziții, note informative, fișe personale, manual și instrucțiuni ale unor dispozitive explozive, planuri de acces în anumite obiective, caietele din activitatea profesională, planuri de securitate, gardă și apărare, planuri de anunțare și de conducere a mobilizării, documente privind trecerea de la starea de pace la cea de mobilizare, rapoarte cu privire la persoanele care au încercat să penetreze sistemul de pază, scheme, notițe și hărți ale unor obiective importante. De asemenea, se vor declasifica note informative despre activitatea unor străini veniți în țară pentru a încheia tranzacții economice.

O altă categorie este cea a informațiilor „Strict Secret” cuprinse în documente emise între 1976 și 1989 de „Cabinetul generalului locotenent Bucurescu Giani”, cum ar fi note cu privire la persoanele plecate temporar în străinătate ca turiști sau în interes de serviciu și care au refuzat înapoierea în țară. 

 

Se vor putea studia și ultimele documente semnate de Ceaușescu, la finalul anului 1989

 

Pe lista informațiilor care vor fi declasificate se află și actele Direcției a IV-a din perioada 1961-1982, printre care se vor regăsi tabelele nominale cu cadrele militare ale altor unități și cu membrii de familie ai acestora pentru care aprobarea deplasărilor în străinătate era de competența unităților respective sau tabelele cu rezerviștii MI și MApN folosiți în activități în comisiile de turism, circulație, tehnice, juridice, organizare și propagandă, cereri de verificare în cartotecă a unor persoane în vederea cunoașterii lor, rapoarte informative care priveau urmărirea unor persoane suspecte.

Se declasifică, în același timp, și documentele „Secret de Stat de Importanță Deosebită” din documentele emise între 1967 și 1989 de „Cabinetul Iulian Vlad”, cum ar fi situațiile numerice privind persoanele care au solicitat plecarea definitivă, au trecut fraudulos frontier, s-au întors ilegal sau care au rămas ilegal în alte țări.

Nu în ultimul rând, vor fi declasificate documentele „Strict Secret” emise, la sfârșitul anului 1989, de Cabinetul Nicolae Ceaușescu, reprezentând condici de expediere și de predare-primire.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri