Jurnalul.ro Special Anchete „Doi și-un sfert” organizează o conferință de analizare a ingerințelor străine în actul electoral și cere Guvernului bani pentru cazare, masă și cadouri

„Doi și-un sfert” organizează o conferință de analizare a ingerințelor străine în actul electoral și cere Guvernului bani pentru cazare, masă și cadouri

de Ion Alexandru    |   

Serviciul secret al MAI pregătește un eveniment pentru alegeri, cu invitați străini. Numai că nu are bugetul necesar. Îi trebuie 160.000 de lei. „Doi și-un sfert” organizează o conferință de analizare a ingerințelor străine în actul electoral și cere Guvernului bani pentru cazare, masă și cadouri

Guvernul României are pe masa de lucru un proiect de HG, transmis de Ministerul Afacerilor Interne la cererea serviciului secret propriu, DGPI, în vederea organizării unei conferințe internaționale pentru analizarea… impactului ingerințelor informaționale asupra proceselor electorale. Problema este că nu există buget, în nota de fundamentare arătându-se că „prețurile practicate de prestatorii de servicii și de furnizori sunt mari” în comparație cu bugetul instituției, care nu este „adaptat la situația reală de pe piață”. „Doi și-un sfert” are nevoie de 160.000 de lei pentru a caza invitații străini la hoteluri de 4 și 5 stele, pentru plata unor bilete de avion de 7.000 de lei de persoană, pentru asigurarea unei mese festive și a unei cine, a pauzelor de cafea, dar și pentru acordarea unor „cadouri simbolice”.

Ministerul Afacerilor Interne a transmis Guvernului României un proiect de HG pentru „aprobarea normativelor de cheltuieli aferente evenimentului «Conferința internațională cu tema impactului ingerințelor informaționale asupra proceselor electorale»”, eveniment ce va fi organizat la București, în perioada 14 – 15 mai 2024.

Proiectul de HG a fost elaborat de… Direcția Generală de Protecție Internă, serviciul secret al MAI, cunoscut și sub denumirea de „Doi și-un sfert”, având drept scop organizarea conferinței internaționale pentru „creșterea nivelului de conștientizare în cadrul instituțiilor publice implicate în organizarea și buna desfășurare a procesului electoral, în special a structurilor MAI, cu privire la vulnerabilitățile, riscurile și amenințările generate de interferențele informaționale străine”.

Din Nota de Fundamentare aflăm că DGPI arată că „în 2024, dinamica situației geopolitice va fi influențată de organizarea scrutinelor electorale desfășurate la nivel mondial, acestea fiind decisive, în special din perspectiva evoluției conflictului din Ucraina”. Serviciul secret al MAI apreciază, în acest document, că „există o probabilitate mare a amplificării interferențelor informaționale generate de actori statali ostili în contextul alegerilor”.

MAI este responsabil de „contracararea acțiunilor informaționale ostile”

În acest sens, DGPI precizează că „pornind de la evaluări similare, la nivelul UE sunt întreprinse eforturi semnificative pentru consolidarea rezilienței statelor membre și a instituțiilor europene în fața ingerințelor externe asupra proceselor electorale”. Potrivit Legii alegerilor locale și a Legii alegerilor europarlamentare, Ministerului Afacerilor Interne îi revin ca atribuții „menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice în localitățile țării pe perioada electorală, protecția sediilor Biroului Electoral central și a secțiilor de votare, asigurarea protecției și ordinii publice în zona secțiilor de votare”.

Nota de Fundamentare mai stipulează că „MAI, potrivit Strategiei naționale de comunicare strategică și combatere a dezinformării, prin structurile specializate, este responsabil de prevenirea și contracararea acțiunilor informaționale ostile”.

În același document se mai menționează că DGPI organizează activități de identificare, contracarare și înlăturare a amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc la adresa informațiilor, patrimoniului, misiunilor, procesului decizional și capacității operaționale ale structurilor MAI, precum și a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice”.

Obrazul subțire cu cheltuială se ține

În acest sens, MAI vrea să convingă Guvernul că „amploarea și complexitatea conferinței implică necesitatea asigurări unui nivel calitativ corespunzător”. Astfel, DGPI „își asumă obligația îndeplinirii unor măsuri precum oferirea unor condiții adecvate participanților, inclusiv prin organizarea unei recepții de bun venit în data de 14 mai, asigurarea cazării și transportului extern a invitaților străini, punerea la dispoziția participanților a tratațiilor oferite de tip „pauză de cafea”, a apei, a meselor necesare pe parcursul celor două zile de desfășurare a  evenimentului, oferirea de cadouri și materiale informative și asigurarea cheltuielilor neprevăzute”.

Serviciul secret al Ministerului de Interne susține că „actualele reglementări legale nu conferă pârghiile necesare pentru organizarea corespunzătoare a acțiunilor protocolare, din cauza dezechilibrului existent între baremurile legate de cheltuieli și prețurile practicate în prezent de prestatorii de servicii și de furnizori, actuala serie de limitări valorice fiind deosebit de constrângătoare și neadaptată la situația reală de pe piață”. Motiv pentru care „este necesară aprobarea, prin Hotărâre de Guvern, a desfășurării activității vizate cu participarea în țară a 14 invitați, reprezentanți ai Serviciului European de Acțiune Externă, Oficiul Prim-ministrului UK, precum și a unui act normativ de bune practici la nivel internațional”.

Pe ce se vor duce banii ceruți

Concret, prin acest proiect de Hotărâre de Guvern, MAI solicită, la propunerea serviciului său secret intern, bani. Fonduri care să spele „obrazul”, în principal pentru asigurarea unor cheltuieli cu cazarea „la hoteluri de 4 sau chiar 5 stele”.

Potrivit proiectului de hotărâre, cazarea participanților va costa 800 de lei de persoană pe noapte. Înmulțită cu două nopți, cazarea pentru cinci persoane ar necesita un buget de 8.000 de lei. Apoi, cheltuielile privind biletele de avion pentru participanții străini (tur și retur) ar costa 35.000 de lei. Este invocat un tarif de 7.000 de lei de persoană, înmulțit cu cinci persoane.

Mai departe, proiectul mai invocă și cheltuieli privind organizarea unei recepții de bun venit, de 200 de lei de persoană, pentru 50 de persoane, ceea ce înseamnă încă 10.000 de lei, 52.800 de lei reprezintă cheltuielile privind organizarea de mese oficiale. Tariful, 240 de lei pe zi de persoană înmulțit cu 110 persoane, înmulțit cu două zile. După care, sunt invocate cheltuielile pentru organizarea cinei. Aici, tariful este de 200 de lei de persoană, pentru 50 de persoane, ceea ce înseamnă încă 10.000 de lei.

Cheltuielile privind tratațiile și pauzele de cafea mai consumă 17.600 de lei. Este vorba despre o cotă de 80 de lei pe zi de persoană, timp de două zile, pentru 110 persoane.

10.877 de lei reprezintă cadourile. Mai exact, cadouri simbolice (plachetă și cristal), în valoare nominală de 375 de lei, vor fi oferite în 20 de exemplare. Costul – 7.140 de lei. După care, vor fi oferite 20 de medalii a câte 77,35 de lei bucata, deci încă 1.547 de lei. De asemenea, se mai oferă 110 pini de rever a câte 20 de lei bucata, deci încă 2.200 de lei.

La toate acestea se mai adaugă materialele informative, în valoare de 6.00 de lei. Este vorba despre un pop-up, de 4.000 de lei, 20 de suporturi pentru trei stegulețe, a câte 75 de lei bucata, deci 1.500 de lei, și două roll-up-uri de 250 de lei bucata, adică încă 500 de lei. Lista se încheie cu 10.000 de lei, bugetul „cheltuielilor neprevăzute”. Totalul necesarului se ridică la 160.287 de lei.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri