Jurnalul.ro Editoriale Dolarul la cursul Trump

Dolarul la cursul Trump

de Dan Constantin    |   

Joi, 24 noiembrie, dolarul american a atins un maxim istoric, de 4,2659 lei. Cu o săptămână în urmă, cotația pe piața românească fusese de 4,212 lei. În 5 octombrie, dolarul era stabilit de piața valutară la 3,9750 lei. Este evident că întărirea monedei americane poate fi legată de campania electorală și de rezultatul alegerilor pentru Casa Albă. ,,Efectul Trump” pe piața dolarului este cuantificat pe piața din România de o întărire cu peste 7 procente într-o lună și jumătate. Dacă mergem la metodele de analiză ale economiștilor stricți în teorie, ar rezulta că în America a crescut spectaculos economia, s-a mărit productivitatea șamd. Un bancher stimat ne desparte de judecățile științifice asupra economiei (care nu este o știință, deși dă Premii Nobel), lansând butada: un dolar este un dolar! Cu aceste vorbe cad în derizoriu prognozele “exacte” privind cursul monedelor care au tot atâta suport și credibilitate cât viziunile lui Hâncu, clarvăzătorul cutremurelor.

Emoțiile nu pot fi măsurate cu șublerul, deși efectul lor în mișcarea banilor este evident. O spaimă transmisă publicului poate prăbuși o bancă, cum la fel de adevărat, isteria falimentului este stinsă la vederea munților de bani care denotă stabilitatea instituției. Întărirea dolarului în zorii ,,Erei Trump” a fost evocată în cadrul seminarului EU-COFILE de la Sinaia, întâlnire a ziariștilor economiști, într-un cadru informal, cu reprezentanți de vârf ai sistemului bancar. O anunțată creștere a dobânzii FED va stimula inflația, mișcarea de capital spre SUA va influența piețele financiare. Dolarul mai scump va afecta și piața din România, ca un element de presiune suplimentară care restrânge ritmul de creștere considerat acum peste potențialul real al economiei. Scenariul este credibil, dar nu intră în zona știrilor hrănite din catastrofa care anunță recesiunea.

Surpriza renumărării voturilor în trei state americane - Wisconsin, Michigan și Pennsylvania -, acțiune începută la sfârșitul săptămânii, nu este încă percepută pe piețele financiare. Pentru a schimba rezultatul alegerilor în cele trei state, care cumulează 46 de electori, ceea ce l-ar face pe Trump un fost ales președinte, este cale lungă. Dolarul rămâne ceea ce este! Un dolar.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri