Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump dă de pământ cu Germania la NATO

Donald Trump dă de pământ cu Germania la NATO

de Şerban Mihăilă    |   

Casa Albă mută războiul economic cu Europa pe plan militar. Germania este „prizoniera” Moscovei și este „total controlată de Rusia”, iar „acesta e un lucru foarte rău pentru NATO”, a tunat președintele american, Donald Trump, chiar în deschiderea reuniunii Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles. El a sugerat astfel că importurile de gaze naturale rusești în Germania au devenit una dintre principalele amenințări pentru securitatea NATO.

„Germania este prizoniera Rusiei pentru că îşi primeşte o mare parte din energie de la ruși”, a declarat Trump la un mic dejun cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ieri, înainte de deschiderea oficială a summitului. Germanii „plătesc miliarde şi miliarde de dolari rușilor, în timp ce noi trebuie să-i apărăm de Rusia (...) Nu este normal”, a afirmat liderul american, citat de Reuters și AFP. El a sugerat apoi că 70% din importurile de gaze din Germania au ca origine Rusia, cu toate că ultimele date oficiale arată un procent de „numai” 50,75, scrie BBC. „În esență, germanii vor avea aproape 70% din teritoriul lor controlat de Rusia prin intermediul gazelor naturale. Este normal? (…) Germania este controlată total de ruși, deoarece își extrage până la 70% din energie din Rusia și are un nou gazoduct. Spuneți-mi dacă acesta este un lucru adecvat, deoarece eu cred că nu este și-l consider foarte rău pentru NATO”, i-a declarat Trump lui Stoltenberg, referindu-se la gazoductul „Nord Stream 2”. Germania a aprobat la sfârșitul lunii martie construcţia şi exploatarea gazoductului „Nord Stream 2”, conducta submarină care ar urma să transporte direct gaze naturale între Rusia şi Germania, evitând teritoriile unor ţări precum Ucraina sau Polonia. Lucrările de construcţie urmează să fie realizate în 2018. Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la 9,5 miliarde de euro, va duce la creşterea livrărilor de gaze naturale din Rusia în Germania, dar statele membre ale Uniunii Europene din Europa de Est, Polonia şi țările baltice susţin că ar creşte şi dependenţa UE de exportatorul rus de gaze „Gazprom”, care asigură deja aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar. În 2014, SUA şi UE au impus sancţiuni economice şi financiare Rusiei, pentru rolul acesteia în criza din Ucraina. Germania, cea mai puternică economie a UE, este acuzată de multă vreme de administrația americană că nu-și îndeplinește angajamentele de apărare asumate în cadrul NATO. Trump a acuzat ieri Berlinul că alocă „doar puțin peste 1%” din PIB pe apărare, comparativ cu „cele 4,2 procente” cheltuite de SUA. În realitate, conform estimărilor NATO, Germania alocă 1,24%, iar SUA 3,5%. „Germania face de asemenea multe pentru NATO. Suntem al doilea mare furnizor de trupe, punem în slujba NATO majoritatea capacităţilor noastre militare”, a răspuns cancelarul Angela Merkel după tirada lui Trump, precizând că Berlinul va cheltui pentru apărare cu 80% mai mult decât în 2014.

„Statele delincvente” nu dau 2%

Pornind de la exemplul Germaniei, Trump a ajuns apoi rapid la celelalte state NATO care alocă mai puțin de 2% din PIB pentru apărare, așa cum fusese stabilit la summitul Alianţei Nord-Atlantice din Ţara Galilor, în 2014. „Din punctul meu de vedere, aceste ţări sunt delincvente, deoarece SUA s-au văzut nevoite să plătească pentru ele”, a declarat Trump. După acest ultim „show” marca Trump, tot mai mulți lideri europeni se tem că modul direct în care liderul Casei Albe leagă chestiunea cheltuielilor militare americane de surplusul comercial al UE în relația cu SUA poate duce la destrămarea NATO și, cu siguranță, face mult mai ușoară misiunea președintelui Putin de a diviza Occidentul.

 

Protejăm Germania, protejăm Franţa, plătim foarte mulți bani pentru a apăra toate aceste state. Şi, apoi, numeroase ţări încheie acorduri pentru gazoducte cu Rusia, varsă miliarde de dolari în cuferele Rusiei (...) Este total incorect!

Donald Trump

 

Subiecte în articol: donald trump germania NATO
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri