Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump: Am luat un glonț pentru democrație

Donald Trump: Am luat un glonț pentru democrație

de Redacția Jurnalul    |   

„Ce am făcut pentru democrație? Am luat un glonț pentru democrație”, le-a spus Donald Trump susținătorilor săi la primul miting de campanie după ce a fost împuşcat, relatează SkyNews.

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie, Donald Trump, a participat sâmbătă la primul său miting de campanie după ce a scăpat cu viaţă dintr-o tentativă de asasinat împotriva sa, în urmă cu o săptămână, şi a profitat de ocazie pentru a-i ironiza pe democraţi şi a o compara pe fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, cu un câine, informează Reuters.

După ce a făcut apel, pentru scurt timp, la unitate naţională, la începutul acestei săptămâni, Trump a revenit de atunci la tacticile sale obişnuite de campanie, folosind un limbaj insultător pentru a-şi ataca adversarii şi repetând o serie de afirmaţii false despre imigraţie, economie şi fraudă electorală, toate acestea fiind de altfel elemente majore al discursului său de sâmbătă, notează Reuters.

Trump l-a ironizat în mod repetat pe preşedintele democrat Joe Biden ca fiind slab, şi i-a luat în derâdere pe democraţii de rang înalt, inclusiv pe Pelosi, pentru că au încercat să-l convingă pe Biden să se retragă din cursa electorală şi să renunţe să mai vizeze obţinerea unui al doilea mandat prezidenţial.

A existat o prezenţă puternică a poliţiei la mitingul lui Trump din Grand Rapids, statul Michigan, de sâmbătă, cu agenţi la fiecare colţ de stradă.

Ofiţeri ai Secret Service au fost poziţionaţi pe balcoanele cele mai de sus din Arena Van Andel, ceea ce le-a oferit o bună panoramă asupra mulţimii din interior.

Proaspăt venit de la convenţia republicană din Milwaukee, unde şi-a consolidat controlul asupra Partidului Republican, Trump a apărut la Grand Rapids cu noul său partener de tandem, senatorul J.D. Vance din Ohio. Ei au urcat pe scenă în primul lor eveniment de campanie împreună, fiind sprijiniţi de întregul Partid Republican.

În schimb, nu mai este sigur că Biden va fi candidatul Partidului Democrat cu Trump la alegerile din 5 noiembrie. Biden s-a confruntat cu apeluri din partea unor democraţi importanţi de a pune capăt candidaturii sale pentru a fi reales, după ce prestaţia sa slabă la dezbaterea de luna trecută cu Trump a stârnit îngrijorări cu privire la şansele sale de a-l învinge pe candidatul republican sau de a putea duce la bun sfârşit încă un mandat de patru ani, în cazul în care ar câştiga lupta cu Trump.

Mulţi democraţi se tem că Biden ar putea să nu aibă o cale realistă către victorie şi că partidul are nevoie de un nou candidat pentru a-l înfrunta pe Trump, care i-a atacat pe democraţi, spunând că vor să-l înlăture pe Biden după ce acesta a câştigat alegerile primare din partid.

Democraţii "au câteva probleme. Nr. 1, ei habar nu au cine este candidatul lor'', a spus Trump, în timp ce persoanele prezente la mitingul de campanie râdeau şi făceau glume. "Omul ăsta se duce şi primeşte voturi şi acum vor să i le ia", a adăugat el.

Referindu-se la Pelosi, Trump a spus: "S-a întors împotriva lui ca un câine. E nebună ca o ploşniţă".

Biroul lui Pelosi nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta spusele lui Trump.

Rugat să comenteze faptul că Trump a spus despre Pelosi că s-a întors împotriva lui Biden ca un câine, Steven Cheung, un purtător de cuvânt al campaniei Trump, a scris: "Hahahahahahaha".

Trump s-a referit la tentativa de asasinat împotriva sa de mai multe ori sâmbătă. "Sper să nu mai trec prin asta din nou. A fost atât de oribil", a spus el.

Sondajele de opinie arată o cursă strânsă între Trump şi Biden la nivel naţional, dar Biden se află în urma lui Trump în statele cheie, iar acest lucru va determina cel mai probabil câştigătorul scrutinului din noiembrie, remarcă Reuters.

Trump glumeşte despre slăbiciunea politică a lui Biden

Purtând un bandaj uşor şi discret pe urechea dreaptă la care a fost rănit, Trump a urcat pe scenă, în faţa unui stadion plin de susţinători care scandau "SUA" şi "Luptă!" şi, după ce le-a mulţumit pentru sprijin, a început să arunce cu săgeţi în adversarul său la alegeri, scrie EFE.

Mai întâi Trump a subliniat că echipa de campanie a lui Biden îl descrie drept o "ameninţare la adresa democraţiei" şi a declarat: "Săptămâna trecută, am luat un glonţ pentru democraţie", iar apoi s-a disociat de "Proiectul 2025", descriindu-i pe creatorii acestuia drept "dreapta radicală" şi "extremişti".

Apoi le-a propus spectatorilor să participe la un sondaj despre care candidat democrat este "mai bun dacă vrem să câştigăm": numele vicepreşedintei Kamala Harris a fost primit cu huiduieli, iar cel al preşedintelui Biden cu urale. "Nu cred că trebuie să mai continuăm", a decretat Trump.

Totodată, Trump a valorificat prestaţia slabă a adversarului său în dezbaterea de la sfârşitul lunii iunie, la capătul căreia au început presiunile din partea liderilor democraţi pentru ca Biden să abandoneze cursa prezidenţială. "Cine a câştigat dezbaterea, Biden sau Trump?", a întrebat el, iar mulţimea a început să-i strige numele.

Biden "este un om bolnav, slab şi penibil, care nu poate candida la alegeri", a declarat Trump cu asprime. "Când îl votează pe Biden, probabil că o votează indirect pe Harris, oricum", a adăugat fostul preşedinte.

Trump a spus că preşedintele Chinei i-a scris "un mesaj frumos" după tentativa de asasinare

Donald Trump a mai declarat că preşedintele Chinei, Xi Jinping, i-a scris un mesaj după tentativa de asasinat împotriva candidatului republican.

"(Xi) mi-a scris un mesaj frumos zilele trecute când a auzit ce s-a întâmplat", a declarat Trump.

El a menţionat mesajul trimis de Xi în timp ce vorbea despre politica sa economică faţă de China în timpul preşedinţiei sale, adăugând: "M-am înţeles foarte bine cu preşedintele Xi".

Fostul preşedinte american a mai declarat că şi alţi lideri mondiali i-au trimis mesaje după tentativa de asasinat împotriva lui în timpul unui miting de campanie din Butler, statul Pennsylvania.

Sursa: AGERPRES

Subiecte în articol: donald trump glont democraţie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri