A treia încercare de convocare a Biroului Permanent al Senatului a fost cu noroc. Dacă săptămânile trecute, la ședință au participat doar câte șase senatori, insuficient pentru a asigura cvorumul de ședință, luni au fost prezenți toți senatorii din Biroul Permanent. Astfel, s-a stabilit un prim calendar în privința cererii de urmărire penală pe numele lui Titus Corlățean.
Potrivit regulamentului Senatului, modificat recent, Comisia juridică are la dispo-ziție cinci zile lucrătoare pentru a face o primă evaluare a dosa-rului. Această evaluare este transmisă sub forma unui raport Biroului Permanent, după care urmează audierea, votul senatorilor juriști și, în cele din urmă, votul în plenul Senatului. Procedura este una greoaie și de durată. Săptămâna viitoare, după alegeri, va fi prezentată Biroului Permanent evaluarea preliminară a Comisiei juridice, iar votul din plenul Senatului ar putea avea loc, cel mai devreme, peste două săptămâni. În toată această perioadă, senatorul Titus Corlățean poate sa vină la comisie să își studieze dosarul împreună cu avocații săi. „S-a fixat un prim termen pentru evaluarea dosarului, la Comisia juridică, de disciplină și imunități, pentru 7 iunie, imediat după alegerile locale. Urmează ca, în această dată, comisia să prezinte Biro-ului Permanent prima evaluare, iar Biroul Permanent să stabi-lească, în conformitate cu Regulamentul Senatului, foaia de parcurs a acestui dosar”, a explicat senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepreședintele Sena-tului. Procurorii DNA cer încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru abuz în serviciu și împiedicarea drepturilor electorale faţă de Titus Corlăţean, în dosarul Diaspora. Fostul ministru de Externe este acuzat că a încălcat procedurile și a organizat secțiile de vot din diaspora în mod discreționar, obținând un folos necuvenit pentru candidatul propus de partid . Corlățean a demisionat între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014.
Senatorii se vor întoarce din vacanţă abia pe 7 iunie, astfel că audierea lui Titus Corlăţean şi votul pentru ridicarea imunităţii ar putea fi tergiversate până după vacanţa de vară.