Umblă diverse legende prin populaţie legate de bolile de plămâni. Multe dintre ele sunt eronate, oamenii au auzit prin telefonul fără fir aceste zvonuri deformate privitoare la unele terapii. Vom încerca să risipim unele spaime greşite. Interviu cu medic primar doctor Irina Strâmbu de la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta”
Florin Condurăţeanu: Doamnă conferenţiar doctor Irina Strâmbu, fumătorii pătimaşi scot din mânecă un alibi, scuzând lipsa de voinţă în a se lăsa de ţigări. Zic ei că ce rost are să arunce pachetul de ţigări după ce au fumat 30 de ani. Au dreptate?
Dr. Irina Strâmbu: Abandonarea fumatului este binevenită în orice fază a unei suferinţe la plămâni, chiar dacă ai adunat o vechime mare de tras din ţigară. Iată un exemplu din cazurile de BPOC…
F.C.: Adică acea bronşită cronică obstructivă şi cu emfizem pulmonar...
Dr. I.S.: Da, se deteriorează grav, ireversibil, capacitatea respiratorie. Deteriorările pe bronhii prin secreţiile abundente şi spasmele de constricţie îngreunează admisia de aer în plămâni. Plămânul este ca un burete, alveolele fiind acei săculeţi cu aer în ţesutul pulmonar. Aceste alveole sunt foarte multe, săculeţii sunt mici, umpluţi cu aer, astfel se măreşte mult suprafaţa de schimb între aerul cu oxigen şi celulele plămânului. În BPOC, pe lângă bronşita cronică obstructivă, apare şi emfizemul pulmonar, săculeţii-alveole se sparg şi devin găuri mari, care nu mai asigură o suprafaţă de schimb de oxigen spre sânge. Deci capacitatea respiratorie scade semnificativ. Tutunul este una dintre cauzele BPOC-ului. Prima indicaţie terapeutică este abandonarea fumatului. Renunţând la ţigări, stopezi deteriorarea şi mai gravă pe mai departe a capacităţii de respiraţie. Vechea capacitate a plămânilor nu se mai redobândeşte, dar ea nu se mai diminuează în continuare prin fumat.
F.C.: Respirând anevoie, bolnavii de această bronşită cronică obstructivă cu emfizem evită să meargă, să se mişte, au respiraţie scurtă, fac bine?
Dr. I.S.: Fac rău. Eu l-am felicitat pe un bolnav de BPOC, care venea la control pe bicicletă. Îşi antrena muşchii toracelui prin efortul pedalatului, muşchii toracici îmbunătăţeau respiraţia. Suferinzii de BPOC e bine să facă mişcare.
F.C.: Unde mai face erori gura târgului, care are pretenţia că ştie medicină?
Dr. I.S.: Trebuie să dărâmăm o sperietură care îi cuprinde pe nedrept pe bolnavii de astm. Când li se prescriu cele două spray-uri, ei cred că au intrat în ultima fază, cea mai gravă a astmului. Eroare: cu recomandarea folosirii celor două spray-uri se face primul pas în tratarea astmului. Spray-ul bronhodilatator este destinat crizei, când bolnavul simte că nu are aer şi se sufocă. Este un spray care dilată bronhiile. Mai există un al doilea spray antiinflamator, care se foloseşte zilnic, nu în criză. Spray-ul antiinflamator acţionează asupra cauzei astmului şi el răreşte crizele de sufocare. O altă spaimă neîntemeiată se referă la cortizonul din acest spray antiinflamator. Nicio grijă, cortizonul în spray-ul antiinflamator este în concentraţie mică, el se absoarbe chiar din gură, prin salivă.
Este exagerat de mare sperietura când se pune diagnosticul de tuberculoză. TBC-ul este o boală de plămâni vindecabilă. Tratamentul trebuie urmat cu conştiinciozitate timp de şase luni, la hotărârea adoptată de medic. Oprirea înghiţirii pastilelor din iniţiativa bolnavului este neavenită, tuberculoza revine sub forme mai grave, forme rezistente la medicamentele clasice. Şi încă o regulă ce trebuie respectată, bolnavul de TBC trebuie să stea în spital două luni, pe timpul în care tuberculoza este contagioasă, prin izolarea în spital evitându-se infectarea altor oameni.