Jurnalul.ro Special Interviuri Dr. Monica Gheorghiu: În puţine cazuri obezitatea este produsă de glande

Dr. Monica Gheorghiu: În puţine cazuri obezitatea este produsă de glande

de Florin Condurateanu    |   

Tiroida este cea mai populară glandă, oamenii uneori o acuză pe nedrept, adesea nu ştiu ce efecte are asupra purtării individului, asupra sănătăţii lui. Interviu cu medic primar doctor Monica Gheorghiu de la Institutul de Endocrinologie “C.I.Parhon”

 

Florin Condurăţeanu:-Îi auzi pe unii graşi că aruncă vina pentru obezitatea lor în capul tiroidei, le spun doctorilor să facă ceva cu tiroida lor ca să slăbească. E o culpă reală sau e un alibi după care se ascund pentru lipsa de voinţă în a avea un regim alimentar cumpătat, sănătos ?

Dr.Monica Gheorghiu: - Tiroida are  rolul de a ţine în echilibru firesc metabolismul. Dar puţine sunt procentele de vină ale tiroidei, ale glandelor în obezitate. Probabil supraponderalii îi invidiază pe hipertiroidieni, cei cu secreţie mai mare de hormoni tiroidieni, care sunt mai slabi, mai iuţi, mai vioi. Aruncă o privire şi la hipotiroidieni, cu hormoni în deficit secretaţi de tiroidă, care sunt oameni mai graşi, mai lenţi, somnolenţi.

F.C:- Ce semne dă o tiroidă turată, care secretă un exces de hormoni?

Dr.M.G:-Tiroida cu exces de hormoni le aduce hipertiroidienilor unele simptome.Apare un tremur al extremităţilor şi ei slăbesc uşor. Apare o agitaţie, sunt vioi, dar asta nu înseamnă totdeauna şi eficienţă, sunt dezordonaţi în această agitaţie şi nu duc lucrurile la bun sfârşit. Ei transpiră chiar stând pe loc şi au puls rapid. Dar acuzarea tiroidei că lucrează cu exces de hormoni o face doar endocrinologul fiindcă aceste simptome sunt provocate şi de alte afecţiuni, de exemplu de nevroza anxioasă, deci de o suferinţă psihică.

F.C:-Şi cei cu deficit de hormoni produşi de tiroidă ce caracteristici au?

Dr.M.G:-Hipotiroidienii au puls mai lent, au vorbirea înceată, gândire lentă, sunt mai graşi şi parcă mereu în pragul somnului. Faţa lor este buhăită, nasul se prezintă mai lat, au o faţă tâmpă. Hipotiroidienilor li se usucă pielea, li se adună lichid în ţesuturi, le cade părul din sprâncene, din cap, de la subsoară. Copilul cu funcţia redusă a tiroidei are pielea uscată, plânge răguşit, e bleg, adoarme cu limba uşor ieşită dintre buze. Nou născutul  diagnosticat cu funcţie scăzută a tiroidei trebuie urgent trecut pe tratament deoarece i se deteriorează intelectul. Dacă nu e tratat copilul mic,el scade cu 13 puncte la coeficientul inteligenţei în fiecare lună.Hipotiroidismul gravidei duce la naşterea de copii cu coeficientul de inteligenţă scăzut. Este binevenită iodarea întregii sări şi administrarea de iod gravidei cu hipotiroidie. Funcţionarea redusă cu hormoni a tiroidei se întâlneşte mai frecvent la femeile peste 50 de ani. Una din cauze este tiroidita Haschimoto, cu deficit de hormoni tiroidieni. Este o boală autoimună, anticorpii proprii sunt derutaţi şi, în loc să se lupte cu agresorii, atacă propriile organe, propria tiroidă. Boala trebuie tratată de la început cu hormoni din cutie pentru a nu deschide uşa simptomelor accentuate şi complicaţiilor. Când există exces mare de hormoni ai tiroidei se instalează boala Basedow, cu ochii bulbucaţi, ieşiţi din orbite. De fapt, e mai uşor să se trateze deficitul de hormoni, decât să se ţină în frâu excesul de hormoni tiroidieni. De aceea în unele cazuri de hipertiroidie se scoate o parte de tiroidă şi pacientul devine hipotiroidian, tratamentul lui fiind toată viaţa cu hormoni din cutie.

 

La endocrinolog se prezintă unii pacienţi care se vaită că le e respiraţia îngreunată, că simt un nod în gât şi ei acuză tiroida, guşa, unii noduli. Este o supoziţie eronată, nu guşa, tiroida impietează asupra respiraţiei, e vorba de o stare emoţională, de o suferinţă psihică.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri