Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Draconidele 2024. Când va avea loc spectacolul ploii de meteoriți

Draconidele 2024. Când va avea loc spectacolul ploii de meteoriți

de Redacția Jurnalul    |   

Ploaia de meteoriți Draconidele va atinge apogeul în noaptea de 8-9 octombrie 2024. Este punctul maxim al stelelor căzătoare din „coada dragonului"

Conform American Meteor Society, Draconidele sunt o ploaie de meteori variabilă, care produc circa10 meteori pe oră în timpul perioadei maxime. Meteoriții pot să apară oricând după lăsarea întunericului, potrivit Live Science. 

Aceștia provin din constelația Draco - dragon, care se poate vedea pe cerul nordic. Draco este o constelație circumpolară, ceea ce înseamnă că pare să se rotească în jurul stelei polare, Polaris, o dată la fiecare 24 de ore. Draco este mereu vizibil în emisfera nordică, în condiții de cer senin.

Când pot fi văzuți meteoriții 

În noaptea de  8 spre 9 octombrie, stelele căzătoare pot fi observate pe cer. 

Fiind una dintre cele mai mari constelații nordice, Draco se vede cel mai bine în această perioadă a anului ca o coadă șerpuitoare în zigzag, formând un vag contur de Z deasupra Carului Mare, în partea de nord-nord-vest a cerului.

Constelația găzduiește uimitoarea Nebuloasă Ochiul Pisicii (NGC 6543), Galaxia Mormolocului (UGC 10214) și Galaxia Fusului (M102), potrivit Antena3 CNN.

 

Subiecte în articol: draconide ploaie meteoriti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri