Jurnalul.ro Ştiri Social Dreptul la sănătate, câştigat în instanţă

Dreptul la sănătate, câştigat în instanţă

de Monica Cosac    |   

Un bărbat în vârstă de 43 de ani este primul pacient cu hepatită C care şi-a câştigat în instanţă dreptul la tratamentul fără interferon. Acesta va primi terapia salvatoare rambursată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, deşi, potrivit protocoalelor în vigoare, nu putea beneficia gratuit de acest tratament.

În premieră naţională, un pacient care suferă de hepatita C în stadiul 3 de fibroză (F3) va primi terapia interferon-free după ce a dat în judecată CNAS, obţinându-şi,astfel, dreptul la sănătate. Este vorba de un bărbat de 43 de ani, tatăl a trei copii, care a trecut deja prin două cure de interferon – singurul tratament la care avea dreptul, potrivit protocoalelor întocmite de Casa de Asigurări – însă, de fiecare dată, a suferit recăderi.

Potrivit deciziei aferente dosarului 5780/2/2016, instanţa “obligă pârâta (CNAS - n.r.) la acordarea către reclamant, pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală) a medicamentelor Ombitasvirum + Paritaprevirum + Ritonavirum + Dasabuvirum până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 5778/2/2016”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO). Procesul a început în august 2016 şi este primul de acest fel pentru obţinerea tratamentului fără interferon. Potrivit sursei citate, decizia va fi pusă în aplicare imediat.

Noua terapie fără interferon pentru bolnavii de hepatită C, aprobată de CNAS în octombrie 2015, a ajuns la un număr extrem de mic de pacienţi, până acum, comparativ cu numărul celor îndreptăţiţi să-l primească. Contractul cost-volum pentru terapia care vindecă total aceşti pacienți a fost semnat doar pentru tratarea a circa 5.000 de pacienți cu gradul de fibroză 4, adică în stadii foarte avansate, în timp ce bolnavii cu grad de fibroză F3, F2 și F1 au fost sfătuiţi de autorităţi să mai aştepte. Contractul încheiat de CNAS expiră pe 9 octombrie 2016, iar negocierile pentru continuarea programului şi pentru semnarea unui nou contract încă nu au fost demarate, potrivit APAH-RO.

Se estimează că, în 2015, au murit peste 1.000 de pacienţi cu hepatită C, bolnavi care ar fi avut o şansă să trăiască, dacă ar fi avut acces la acest tratament.

În prezent, medicii estimează că sunt circa 700.000 de români infectaţi cu virusul hepatitic C, însă mai puţin de 5.000 au primit gratuit tratamentul fără interferon

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri