Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Drepturile de autor, separate de profesiile liberale

Drepturile de autor, separate de profesiile liberale

de Daniela Ivan    |   

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul Ordonanţei de Urgenţă ce stabileşte regimul Declaraţiei unice prin care contribuabilii cu venituri din activităţi independente şi cei cu venituri din drepturi de proprietate intelectuală îşi vor declara veniturile pentru impozitare, dar şi pentru calculul contribuţiilor sociale. Drepturile de autor au fost excluse din sfera veniturilor din activităţi independente şi tratate în mod distinct.

 

Formularul unic înlocuieşte şapte declaraţii, respectiv declaraţiile D200 - veniturile realizate din România, D201 - veniturile realizate din străinătate, D220 - venitul estimat/norma de venit, D221 - norme de venit în agricultură, D600 – venitul care reprezintă baza pentru contribuţiile de asigurări (CAS), D604 - stabilirea contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele fără venit şi D605 - stoparea CASS pentru persoanele fără venit.

Proprietatea intelectuală, stopată la sursă

Sfera veniturilor din activităţi independente a fost revizuită în sensul excluderii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală şi tratării acestora în mod distinct în cadrul unei categorii de venituri separate, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului normativ. În acest sens, contribuabilii trebuie să depună Declaraţia unică prin care îşi estimează veniturile nete din anul în curs. Dacă acestea sunt mai mari de 22.800 de lei pe an - echivalentul a 12 salarii minime lunare brute -, sumă la care se ajunge după aplicarea cotei de cheltuieli forfetare de 40%, se plătesc CAS şi CASS, prin reţinere la sursă, contribuţia totală fiind de 35% aplicată la 22.800 de lei. Dacă venitul cumulat este mai mic de 22.800 de lei, plata este opţională.

Independenţii, taxaţi la venitul estimat

Contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente (adică din profesii liberale, închirierea bunurilor sau din activităţi de producţie, comerţ şi prestări servicii, dar şi din agricultură) au obligaţia să depună Declaraţia unică până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Ulterior, „pe baza datelor din Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, contribuabilii au obligaţia să determine venitul net anual estimat pe bază de norme anuale de venit sau în sistem real, pentru anul fiscal curent, şi să efectueze plata la bugetul de stat, până la data de 31 martie (inclusiv) a anului următor celui de realizare a venitului”. Aceştia datorează un impozit de 10% din venitul realizat anul trecut.

În plus, aceste persoane trebuie să-şi facă evaluarea pentru încadrarea ca plătitor CAS şi CASS, în funcție de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent. Dacă venitul net estimat pentru anul curent este mai mare sau egal cu 22.800 lei, datorează contribuţii sociale la venitul la ales, dar nu mai mic decât nivelul salariul minim brut pe țară. Dacă venitul estimat este mai mic de  22.800 lei, nu este obligatorie plata CAS şi CASS, dar se poate face opțional. CAS se stabilește prin declarația unică de către contribuabil, prin aplicarea cotei de CAS (25%) la venitul ales, dar nu mai mic decât nivelul salariul minim brut pe țară. CASS se plăteşte prin aplicarea cotei de 10% la nivelul salariului minim.

4 miliarde de lei va pierde bugetul până în 2021 în urma aplicării acestor măsuri,

 

Declaraţia unică trebuie depusă la Fisc până la data de 15 iulie 2018, iar începând din anul 2019,  până la 15 martie, a anunţat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri