”Reuniunea vine pe fondul preocupărilor din ce în ce mai intense la nivelul societății românești cu privire la problematica stupefiantelor. Lucrările (...) au vizat o abordare cuprinzătoare a fenomenului, incluzând atât provocările cadrului de sancțiuni, răspunsul justiției și poliției, cât și elemente legate de politicile de prevenție, educație și sănătate publică. România are o strategie națională în ceea ce privește combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, cu planuri de acțiune dedicate în egală măsură reabilitării și reintegrării victimelor, însă provocările la adresa autorităților se multiplică, pe măsură ce apar noi tendințe în materie de producere și comercializare a drogurilor la nivel european și mondial”, se arată pe site-ul Guvernului.
Pe lista subiectelor dezbătute s-au aflat diminuarea traficului de droguri, tendințele și amenințările reprezentate de drogurile sintetice și noile substanțe psihoactive, furnizarea de servicii de tratament, reabilitare și asistență socială, măsurile alternative față de pedeapsa penală, situația persoanelor dependente, investițiile în prevenție, colectarea datelor și monitorizarea tendințelor în materie de trafic și consum de droguri.
„Societatea românească a devenit conștientă că se confruntă cu o problemă de amploare în ceea ce privește drogurile. E capital să avem parte de cea mai bună expertiză la nivel internațional pentru stăpâni flagelul și, nu în ultimul rând, să ne sincronizăm demersurile cu comunitatea mondială, să cooperăm, să schimbăm informații, să ne documentăm nemijlocit cu privire la bunele practici în materie de legiferare și acțiune”, a declarat la finalul lucrărilor Victoria Stoiciu, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului.
Delegația ONU a fost condusă de Jean-Luc Lemahieu, directorul Diviziei de analize și politici publice din cadrul Biroului pentru Droguri şi Criminalitate al Națiunilor Unite.
(sursa: Mediafax)