Elveţia a găzduit decenii la rând intermediari care au pus în legătură producători din Rusia cu cumpărători din întreaga lume. Acum, însă, intensificarea sancţiunilor impuse Rusiei determină o migrare a acestora către emiratul din Golful Persic.
Cei mai mari trei producători de petrol din Rusia evaluează în prezent Dubai pentru operaţiuni de trading, iar mai multe alte firme s-au relocat deja acolo. Pentru Elveţia, un exod pare inevitabil după ce ţara a urmat interdicţiile UE ţintind exporturile din Rusia.
Sancţiunile din ce în ce mai restrictive au îngreunat tranzacţiile pentru firmele de stat ruseşti, iar acest lucru a creat o oportunitate pentru Dubai, care a evitat să impună sancţiuni asupra persoanelor şi entităţilor din Rusia, intensificând competiţia cu care Elveţia se confruntă deja în tranzacţiile cu materii prime la nivel mondial.
Deşi Elveţia îşi menţine neutralitatea, ţara a urmat UE în impunerea de restricţii din ce în ce mai dure cu privire la unele materii prime, bănci şi persoane considerate apropiate Kremlinului. Acestea vor contribui la deciziile unor companii de a se reloca.
Executivi ai producătorului petrolier de stat Rosneft din Rusia au mers în Dubai luna trecută pentru a analiza ideea lansării unor operaţiuni de trading acolo. Între timp, Gazprom Neft, al treilea mare producător petrolier al Rusiei, analizează la rândul său extinderea prezenţei sale în oraş, potrivit unor surse familiare cu situaţia.
Emiratele Arabe Unite au atras ruşi bogaţi şi banii acestora de la invadarea Ucrainei, iar acum companii de stat şi firme private de mărfuri din Rusia urmează aceeaşi cale.
Emiratele şi-au dezvoltat infrastructura financiară pentru acest tip de moment. Şi Dubaiul se dovedeşte atractiv, cu nenumăratele zone de comerţ liber, proximitatea faţă de producătorii de energie din Orientul Mijlociu şi taxele reduse, deşi mai are de recuperat până să prindă din urmă centre globale ca Singapore, Londra, Geneva şi Stamford.
Anul trecut, Dubai Multi Commodities Center a găzduit un eveniment cu Camera de Comerţ din Moscova menit să atragă businessuri ruseşti să-şi lanseze operaţiuni acolo.
“Dubai devine un adevărat hub global pentru materii prime”, arată Najla Al Qassimi, director al think tank-ului B’huth, anterior cu sediul în Geneva. “Dispune de infrastructura, transportul şi serviciile potrivite pentru a susţine aceste companii”.
(sursa: Mediafax)