În plin proces penal, în care atât ginerele co-preşedintelui PNL, Vasile Blaga, cât şi firma acestuia de pază au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de evaziune fiscală, compania AXIS Corporate Security primeşte de la Guvernul tehnocrat un nou contract pentru paza drumurilor din subordinea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
Şi, ca şi când situaţia penală a firmei şi a patronului nu ar fi fost un motiv întemeiat pentru ca robinetul cu bani de la stat să fie oprit pentru familia lui Andrei Ioan Rudeanu, CNADNR încheie contractul, în condiţiile în care este deja înscrisă în tabelul creditorilor SC AXIS Corporate Security, în procesul de insolvenţă aflat pe masa judecătorilor de la Tribunalul Deva.
Mai mult, documentaţia de atribuire a contractului a fost întocmită de către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov, din subordinea CNADNR, şi avizată de către directorul regional Adriana Alexandrina Nicula, numită în această funcţie în ultimele zile ale Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, în primăvara anului 2012. În 2014, aceasta şi-a adus şi soţul să lucreze în subordinea ei, pe un post de şef de serviciu.
Guvernul Ponta a oprit, în 2014, alocările CNADNR pentru firma familiei lui Vasile Blaga, contracte pentru care, anul trecut, ginerele Andrei Ioan Rudeanu s-a ales cu dosar penal. După venirea la putere a Guvernului tehnocrat şi instalarea, în funcţia de director al CNADNR, a lui Cătălin Homor, un apropiat al fostei guvernări portocalii şi al afaceristului Sorin Creţeanu, partener de afaceri al lui Puiu Popoviciu, firma AXIS Corporate Security a revenit la masa contractelor.
Tehnocraţii şi-au deschis larg punga
Astfel, în data de 7 martie 2016, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România decide să contracteze servicii de pază şi monitorizare pentru Centrala Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov şi pentru Sectoarele 1-5 din subordinea acestei direcţii. Este vorba despre Sibiu, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe. Proiectul a fost demarat de către CNADNR încă din data de 2 septembrie 2015, când a publicat pe SEAP anunţul de participare.
Autoritatea contractantă a organizat, în acest sens, o licitaţie deschisă, unde a menţionat drept criteriu de atribuire a contractului preţul cel mai scăzut. Iniţial, a fost stabilită, ca preţ de pornire a licitaţiei, suma de 805.668 lei fără TVA, fără posibilitatea majorării contractului, după atribuirea lui.
În 7 martie 2016, autoritatea contractantă a deschis toate cele patru oferte primite şi declarate admisibile. Cu acest prilej, a fost declarată câştigătoare cea depusă de către SC AXIS Corporate Security SRL, compania de pază deţinută de ginerele lui Vasile Blaga, Andrei Ioan Rudeanu. Acesta a oferit un cost de 788.697,6 lei fără TVA, adică un tarif cu 16.970,4 lei mai mic decât suma maximă pe care CNADNR era dispusă să o achite pentru aceste servicii.
În total, compania de drumuri va achita firmei lui Rudeanu suma de 946.437,12 lei cu TVA inclus, adică 215.000 de euro.
Cum se fac licitaţiile în unele instituţii de stat
Potrivit documentelor aflate în posesia “Jurnalului Naţional”, toată documentaţia de atribuire a acestui contract a fost întocmită de către un inginer din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov, fiind avizată de către directorul regional al acestei direcţii, Adriana Alexandrina Nicula.
Aceasta a parafat inclusiv caietul de sarcini în baza căruia SC AXIS Corporate Security a fost declarată câştigătoare. Adriana Alexandrina Nicula a devenit şefă a DRDP Braşov în primăvara anului 2012, pe ultima sută de metri a Gguvernului lui Mihai Răzvan Ungureanu, pe vremea când ministru al Transporturilor era Alexandru Nazare.
Prima declaraţie de avere în această calitate a fost depusă de către Adriana Nicula în data de 16 mai 2012. Din acest document, am aflat că, la vremea respectivă, soţul ei, Sabin Nicula, lucra în cadrul firmei Gotica Braşov SRL, de unde încasase, în perioada 2011-2012, un salariu anual în valoare de 38.000 de lei.
În 2014, însă, Sabin Nicula devine subalternul soţiei sale, la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov, cu un salariu aproape dublu decât înainte, respectiv de 59.957 de lei pe an, primind funcţia de şef al sectorului Covasna.
Din 2015, devine chiar şef de serviciu în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov, adică în imediata coordonare a soţiei sale, Adriana Alexandrina Nicula.
Păzeşte pe tehnica statului român
Revenind la contractul pe care a pus mâna, în luna martie a acestui an, firma lui Andrei Ioan Rudeanu, acesta prevede faptul că societatea care a câştigat afacerea va trebui să asigure paza timp de 24 de ore din 24 atât la Centrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov şi a Sectoarelor Braşov, Sibiu, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe, dar şi pentru districtele Regiunea Hărman, Mureşeni şi Beretu, unde AXIS Corporate Security va trebui să instaleze un post fix de pază, cu operare de 24 de ore pe zi.
Însă, potrivit caietului de sarcini, practic firma lui Rudeanu nu va face decât act de prezenţă cu personal de pază, întrucât obiectivele pe care urmează să le păzească sunt deja dotate cu camera de supraveghere video, care realizează monitorizarea pentru exteriorul clădirilor şi pentru uşile de acces, atât pe timp de noapte, cât şi pe timp de zi.
Acest sistem de monitorizare asigură, potrivit documentelor citate, supravegherea externă a întregului perimetru şi suprafaţa uşilor, pe întregul cadru al acestora, atât la interior, cât şi la exterior.
Contractul de pază primit anul acesta de ginerele lui Blaga are o perioadă de valabilitate de 366 de zile de la data semnării.
Debitorul încasează bani de la creditor
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a atribuit acest contract firmei AXIS Corporate Security SRL Deva în condiţiile în care atât Ioan Andrei Rudeanu, cât şi instituţia în cauză se află în două litigii pe rolul instanţelor de judecată. Unul penal, în care însuşi Rudeanu a fost trimis în judecată, de către Parchetul Tribunalului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
Al doilea litigiu, civil de această dată, vizează insolvenţa companiei AXIS Corporate Security SRL Deva, unde chiar Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România are calitatea de creditor înscris la tabelul preliminar al firmei lui Rudeanu.
Dosarul privind declanşarea procedurii insolvenţei pentru SC AXIS Corporate Security SRL a fost depus, în 2015, la Secţia a II-a a Tribunalului Hunedoara, judecător sindic în acest proces fiind Ioan Drăgan.
AXIS Corporate Security SRL este administrată special de către Daniea Buzilă, un expert contabil din Deva, iar administratorul judiciar al companiei este casa Expert Insolvenţă SPRL Deva, care a intrat în această cauză în data de 28 iulie 2015.
Potrivit documentelor de la instanţă, debitorul AXIS Corporate Security SRL înregistra, în data de 3 mai 2015, datorii de 8,3 milioane de lei, din care creanţe admise creditorior în valoare de 5.138.170,46 lei, înscrise în tabelul preliminar al creditorilor. Nu mai puţin de 40 de creditori s-au înscris la acest tabel, dintre care chiar Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România are de recuperat de la firma lui Andrei Ioan Rudeanu debite de 9.883,1 lei şi 288 de euro.
În aceste condiţii, CNADNR a decis, totuşi, ca, începând cu luna martie a anului 2016 să mai plătească în conturile SC AXIS Corporate Security SRL suma de 215.000 de euro, în termen de 45 de zile de la data emiterii facturilor.
De remarcat mai este şi faptul că SC AXIS Corporate Security SRL mai figurează cu datorii în cuantum de 4.415.529 de lei către Direcţia Regională a Finanţelor Publice Timişoara. Chiar şi Ioan Andrei Rudeanu s-a înscris în tabelul preliminar al creditorilor propriei firme cu suma de 190.450,7 lei.
Patronul NEI Guard, Mihai Neicu, este cel care l-a denunţat pe Rudeanu
Firmă cu “lipici” la contractele de la Drumuri
Anul trecut, “Jurnalul Naţional” a dezvăluit faptul că SC AXIS Corporate Security SRL a derulat, în perioada 2009-2014, foarte multe contracte cu autorităţile statului. Firma în cauză, deţinută de Andrei Ioan Rudeanu şi de mama sa, Marilena (cuscra lui Vasile Blaga), a primit, în data de 4 ianuarie 2009, la scurt timp după instalarea la guvernare a lui Emil Boc, de la Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Timişoara, un contract în valoare de 700.000 de euro cu TVA, în asociere cu NEI Guard, pentru servicii de pază.
Patronul NEI Guard, denunţătorul lui Rudeanu la Parchetul Curţii de Apel, a declarat că, după câştigarea licitaţiei, NEI s-a retras din asociere. Ulterior, AXIS Corporate Security SRL a devenit un abonat fidel al banului public, în perioada 2009-2014, în special la Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Timişoara.
În total, firma ginerelui, cuscrei şi fiicei lui Vasile Blaga a încheiat cu această instituţie şase contracte în valoare de 2,07 milioane de euro. Interesant în cazul lui Ioan Andrei Rudeanu este faptul că multe dintre business-uri au fost parafate după plecarea de la guvernare şi din administraţiile locale a partidului condus de socrul Vasile Blaga. Grăitoare, în acest sens, sunt contractele încheiate de AXIS Corporate Security SRL cu Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA, trei la număr, în valoare totală de 2.164.151,06 euro.
La data de 1 iulie 2013, Primăria Sectorului 3 Bucureşti a anunţat rezultatul unei licitaţii deschise în vederea contractării de servicii de pază, monitorizare şi intervenţie rapidă pentru bunurile, obiectele şi valorile pe care le administrează. În total, au fost declarate câştigătoare cinci firme de pază, printre care şi AXIS Corporate Security, iar valoarea contractului s-a ridicat la 11.613.608,53 euro.
O altă primărie care a apelat la serviciile firmei controlate de familia Rudeanu este cea a Municipiului Oradea. La data de 28 mai 2012, în perioada alegerilor locale, instituţia a oferit firmei AXIS Corporate Security un contract în valoare de 230.000 de euro pentru servicii specifice.
În data de 9 aprilie 2013, CNANDR a anunţat rezultatul a cinci licitaţii deschise, în vederea contractării de servicii de pază a patrimoniului prin patrulare şi posturi fixe pe autostrăzile A2 Bucureşti-Constanţa şi A1 Bucureşti-Piteşti. Toate aceste licitaţii au fost atribuite asocierii formate din firmele SC G4S Secure Solutions SRL şi SC AXIS Corporate Security SRL, valoarea totală a acestora ridicându-se la 4.345.241,56 euro.
Şi numele lui Vasile Blaga a fost menţionat în acest dosar. Totul a rămas, însă, la aceat nivel
Judecat pentru evaziune fiscală. Numele lui Blaga, vehiculat în dosar
Andrei Rudeanu a fost trimis în judecată, în septembrie 2015, sub control judiciar, de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru evaziune fiscală. În acelaşi dosar, a ajuns în faţa judecătorilor şi Laurentiu Marin Ciuca, pentru complicitate la evaziune fiscală.
Potrivit rechizitoriului, Andrei Rudeanu, ginerele co-preşedintelui PNL Vasile Blaga, a înregistrat în contabilitatea firmei sale AXIS Corporate Security mai multe facturi fictive provenind de la nouă firme-fantomă.
Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra a două autoturisme aparţinând lui Andrei Rudeanu şi a altor 66 aflate în proprietatea firmei AXIS Corporate Security, până la concurenţa sumei de 2.805.773 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat. Dosarul este judecat de Tribunalul Bucureşti.
Aceeaşi instanţă a decis, în 22 mai, arestarea preventivă a lui Andrei Rudeanu. Ulterior, Rudeanu a fost cercetat sub control judiciar, în urma unei alte decizii a instanţei. Numele lui Vasile Blaga a fost vehiculat şi el în acest dosar, de către denunţătorul Mihai Neicu.
Acesta a spus că a ajutat firma AXIS Corporate Security să intre pe filiera contractelor cu statul, la insistenţele lui Vasile Blaga. Aceste aspecte au fost ignorate, însă, până în prezent, de către procurori.