Jurnalul.ro Special După ce a schimbat trei partide, în șase luni, Tohănean fost „uns” vicepreședinte al Autorității pentru Digitalizarea României

După ce a schimbat trei partide, în șase luni, Tohănean fost „uns” vicepreședinte al Autorității pentru Digitalizarea României

de Ion Alexandru    |   

Cea mai spectaculoasă, și, totodată, cea mai rapidă „excursie” prin viața politică românească este, fără îndoială, a tânărului brașovean Dragoș Tohănean, numit, săptămâna aceasta, la vârful uneia dintre cele mai importante agenții guvernamentale care se ocupă cu digitalizarea României.

 În 2020, Tohănean a reușit performanța să se înscrie în USR, să-și anunțe candidatura la Consiliul Local Brașov din partea progresiștilor, după care s-a mutat la ALDE, candidând, fără succes. Apoi, s-a dorit deputat, fiind pus pe listele Pro România, după care s-a mutat la PSD. Un an și jumătate mai târziu, președintele PNL, Nicolae Ciucă, în calitatea sa de prim-ministru, l-a numit pe același Tohănean vicepreședinte al Autorității pentru Digitalizarea României.

Numirea a fost făcută pe 16 mai 2022, prin Decizia premierului Ciucă nr. 317/2022, document contrasemnat de către secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu. Potrivit Deciziei, „în temeiul art. 29 și al art 3, litera < e 

Născut în septembrie 1990, la Brașov, Dragoș Tohănean este inginer IT și… traseist politic. El a intrat, în vara anului 2020, în USR-PLUS, pe listele căruia urma să candideze, la alegerile locale din 27 septembrie, pentru funcția de consilier în cadrul Consiliului Local al Municipiului Brașov. Pe contul său de socializare există și în acest moment afișul care atestă apartenența lui Tohănean la formațiunea progresistă, afiș pe care îl prezentăm alăturat.

De la USR, la ALDE

În 26 iunie 2020, însă, Dragoș Tohănean face un anunț, pe Facebook, în care precizează că „am luat hotărârea să continui drumul politic pe cont propriu”, adăugând că va candida la Consiliul Local Brașov ca independent. Mai exact, ca „persoană neutră ce dorește implicarea în schimbare în comunitatea din care face parte”.

Zis și… aproape făcut. Adică, a candidat, dar nu ca independent, ci s-a înscris în ALDE, formațiune pe listele căreia s-a aflat și numele fostului USR-ist. De altfel, tot pe pagina sa de Facebook, Tohănean a postat o fotografie în care apare alături de liderul ALDE Brașov, Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe în Guvernul Boc, care candida pentru Primăria Brașov (VEZI FACSIMIL).

Candidat Pro România, mutat la PSD

În 19 octombrie 2020, însă, Dragoș Tohănean depune o declarație de avere nouă, în calitatea de candidat la Parlamentul României, pentru Camera Deputaților. El se afla pe lista Pro România, formațiune condusă de Victor Ponta. Iar, în plină campanie electorală, cu doar câteva zile înainte de scrutin, a luat decizia să plece și din acest partid și să se înscrie, la data de 30 noiembrie 2020, în… PSD.

Se pare că, deși a debutat politic la USR, Tohănean și-a găsit, în sfârșit, locul la PSD, unde a rămas până în prezent, partidul propunându-l pentru poziția a doua în Autoritatea pentru Digitalizarea României. Numirea a fost făcută, însă, de premier, care este și președintele PNL.

Ca un „făcut”, Autoritatea pentru Digitalizarea României este o structură aflată în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, unde, recent, a fost numit ministru Sebastian Burduja. Acesta este, în prezent, deputat și președinte al PNL Sector 1. Însă, în 2018, milita, împreună cu gruparea #rezist, pentru demiterea Guvernului PSD. 

Afaceri de consultanță în tehnologia informației și o Dacia Sport din 1985

Din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, în 4 mai 2019, Dragoș Tohănean înființa compania SC DR Technology Consulting SRL, unde era asociat unic și administrator. Firma se ocupă cu activități de consultanță în tehnologia informației. În 20 noiembrie 2020, el cesionează 40% din capitalul social către o anume Ioana Metea. 

Conform bilanțurilor contabile, în 2018, firma a avut o cifră de afaceri de 449.557 lei și un profit net de 259.458 lei. În 2019, cifra de afaceri a fost de 592.705 lei, iar profitul de 362.006 lei, după care, în 2020 cifra de afaceri a urcat la 357.348 lei, iar profitul a scăzut la 281.066 lei. Ultimul bilanț contabil, cel din 2021, arăta o cifră de afaceri de 1.099.274 lei și un profit net de 815.929 lei.

Din declarațiile de avere depuse în calitate de candidat, în 2020, rezultă că Dragoș Tohănean deține un teren intravilan de 800 metri pătrați, cumpărat în 2019, la Hărman, la care se adaugă două apartamente în București și Brașov, precum și o Dacia 1410 Sport, fabricație 1985.

Subiecte în articol: Dragoș Tohănean
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri