Jurnalul.ro Special Anchete Urmașa lui Vlad Voiculescu, prima expertă a ONG-ului care monitorizează 28 miliarde euro

Urmașa lui Vlad Voiculescu, prima expertă a ONG-ului care monitorizează 28 miliarde euro

de Ion Alexandru    |   

Asociația „O Țară ca Afară”, fondată de fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ca parte a unor proiecte de monitorizare a modului în care este implementat celebrul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și-a constituit echipa de experți.

Cei mai mulți sunt vechi colaboratori ai lui Ghinea, încă din primul său mandat de ministru al Fondurilor Europene, de pe vremea guvernului tehnocrat, condus de Dacian Cioloș. Însă cel mai spectaculos colaborator al fundației lui Ghinea este nimeni alta decât celebra Ioana Mihăilă, ultimul ministru USR al Sănătății, succesoarea lui Vlad Voiculescu și cea care ar fi trebuit să promoveze apariția controversatei Agenții de Investiții în Sănătate, cu un buget de 10 miliarde de euro, inclusiv prin PNRR. 

Fostul ministru al fondurilor Europene, Cristian Ghinea, cel care a renunțat la funcția de conducere în Uniunea Salvați România pentru a se ocupa de modul în care sunt implementate măsurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din poziția de ONG-ist, și-a intrat în pâine. Și nu singur, ci în colaborare cu unul dintre cei mai controversați miniștri USR, care au făcut parte din Guvern până la ruperea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR.

Vorbim despre proaspăt-înființata Asociație „O Țară ca Afară”, care și-a constituit echipa. Asociația se ocupă, exclusiv, de aceste măsuri din PNRR și lucrează cu două rânduri de echipe. Una oficială, condusă de Cristian Ghinea, ca președinte al asociației, și una formată din „experți afiliați”. Primul dintre acești „experți” este nimeni alta decât urmașa lui Vlad Voiculescu la conducerea Ministerului Sănătății, celebra Ioana Mihăilă. Aceasta se ocupă în cadrul Asociației „O Țară ca Afară” de componenta de sănătate din PNRR, cu un buget de 2,5 miliarde de euro. 

Ioana Mihăilă a fost numită, anul trecut, în februarie, secretar de stat în Ministerul Sănătății, ocupându-se cu gestionarea investițiilor din sistemul medical, în special din fonduri externe. Mihăilă a fost introdusă, chiar înainte de a fi ministru plin, în așa-zisa elaborare a componentei de sănătate din PNRR.  Alături de Vlad Voiculesc, Ioana Mihăilă este considerată al doilea cel mai slab ministru al Sănătății, însă, sub scurtul ei mandat (aprilie – septembrie 2021), avea de „rezolvat” o chestiune importantă pentru partid.  La scurt timp după preluarea mandatului, Ioana Mihăilă și USR au vorbit despre înființarea, prin PNRR, a unei agenții specializate în investițiile din domeniul sănătății. În primele drafturi ale PNRR, această Agenție Națională pentru Dezvoltarea în Sănătate, ca organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul sănătății, cu principalul scop controlul banilor din proiectele pentru spitale.

Alți consilieri și demnitari

Concret, în varianta discutată în vara anului trecut, această agenție trebuia să gestioneze toate proiectele de investiții în sistemul sanitar inclusiv cele din subordinea autorităților locale, până în anul 2024  În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, componenta de sănătate cu o alocare de aproximativ 2,5 miliarde de euro, Ioana a inclus trei mari „reforme” și 2 investiții: Reforma gestionării fondurilor publice din sănătate, Reforma managementului fondurilor destinate investițiilor în sănătate, Reforma managementului sanitar și a resurselor umane din sănătate, Investiții în infrastructura medicală prespitalicească, Investiții în infrastructura spitalicească publică.

Mai departe, din echipa de „experți a ONG-ului lui Ghinea mai face parte un anume Horațiu Cosma. Acesta este, într-un fel sau altul, reprezentantul lui Cătălin Drulă în asociația lui Ghinea, deoarece Cosma este membru al unei alte asociații – Pro Infrastructura. De altfel, în anul 2016, Horațiu Cosma a ocupat funcția de consilier la Cancelaria fostului premier tehnocrat, actualul președinte al USR, Dacian Cioloș. Iar, la finalul anului 2020, a devenit secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în mandatul lui Cătălin Drulă.

Un al treilea „expert afiliat” al Asociației „O Țară ca Afară” se numește Florin Andrei și este fost secretar de stat în  Ministerul Finanțelor Publice. Iar al patrulea, George Gârbacea, este ex-președintele de anul trecut al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Boardul Asociației: Fost șef al Trezoreriei, un ex-secretar de stat al Fondurilor UE și un consilier de primar de sector, de la USR

„Jurnalul” a dezvăluit, în cursul lunii decembrie, dar și la începutul acestui an că fostul ministru al Fondurilor Europene a depus, în 2 noiembrie 2021, la Judecătoria Sectorului 1 din București, actele pentru acordarea personalității juridice a noului ONG – Asociația „O Țară ca Afară”, cu sediul social la aceeași adresă cu cea a firmei pe care Cristian Ghinea o deține, în calitate de asociat unic, și pe care o administrează pentru o perioadă de 49 de ani – SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL. 

În 3 decembrie 2021, Secția Civilă a Judecătoriei Sectorului 1 admite cererea și acordă Asociației „O Țară ca Afară” personalitate juridică, dispunând, totodată, înscrierea acestui ONG în Registrul Persoanelor Juridice aflat la grefa instanței. 

3,6 miliarde pentru Educație

Echipa Asociației „O Țară ca Afară”, anunțată cu multă pompă de Cristian Ghinea, ca fiind o entitate ce, benevol și în baza unor donații de la oameni, va monitoriza implementarea măsurilor prevăzute în cadrul PNRR, este una cu adevărat interesantă. Președintele acestei asociații este, evident, Cristian Ghinea, iar vicepreședinte este Dragoș Valentin Neacșu, descris ca fost membru independent al Consiliului Bursei, al Consiliului de Administrației al Electrica SA și, în 2005, ex-secretar de stat și șef al Trezoreriei Statului în  cadrul Ministerului Finanțelor Publice. Același Dragoș Valentin Neacșu a făcut parte din echipa de negociere a parteneriatului strategic încheiat cu Banca Mondială, dar și din grupul de lucru pentru înființarea Fondului Proprietatea. 

Din aceeași echipă a Asociației „O Țară ca Afară”, mai aflăm că face parte Corina Atanasiu. Aceasta este fost secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, chiar sub ministeriatul lui Cristian Ghinea. Corina Atanasiu a coordonat dezvoltarea capitolului „Educație”, cu un buget de 3,6 miliarde de euro, din Facilitatea de Recuperare și Reziliență pentru România”.

Consilier al Cancelariei lui Cioloș

Al treilea membru al echipei de coordonare a proaspetei înființate fundații a lui Cristian Ghinea se numește Alina Seghedi, care, în anul 2016, a fost coautoare a Pachetului Anti-Sărăcie, ca și consilier la Cancelaria fostului premier al Guvernului Tehnocrat, condus de Dacian Cioloș. Ulterior, Seghedi a devenit chiar secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. 

În zilele noastre, Alina Seghedi este consilier pe probleme sociale al primarului USR al Sectorului 2, Radu Mihaiu, dar și consultant pentru Banca Mondială pe tematici privind incluziunea romilor.

Lista staffului fundației lui Ghinea continuă cu Denisa Șerban, fost manager de proiecte și consilier al europarlamentarului… Cristian Ghinea. Aceasta, înainte ca Ghinea să revină la conducerea Ministerului Fondurilor Europene, după alegerile parlamentare din 2020. Când Ghinea a revenit în Guvern, și Denisa Șerban a devenit consilier, ulterior șefă de Cabinet la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, „cu rol cheie în finalizarea negocierilor PNRR”, așa cum este descrisă pe site-ul fundației lui Cristian Ghinea. 

Predilecție pentru colaboratori care au legături profesionale cu Banca Mondială

Aceasta este practic a doua rețea de ONG-iști care lucrează, împreună cu Cristian Ghinea, la „monitorizarea” modului în care se implementează măsurile din PNRR. Prima rețea este cea cu care Cristian Ghinea a lucrat PNRR-ul, pe vremea când era ministru, dar și personajele cu greutate din Parlamentul European, membri USR, de asemenea, alături de care Cristian Ghinea anunța că va oferi consultanță pentru PNRR, din fondurile Parlamentului European. 

La mijlocul lunii trecute, ziarul nostru a dezvăluit o filieră de foști ONG-iști deveniți, între timp, persoane politice, care nu doar că au colaborat, de ani de zile, între ei pe zona fondurilor europene, mai ales în domeniul consultanței cu aceste fonduri, dar care, ulterior, s-au tras unul pe altul în politică. Este vorba despre fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, despre un consultant al Băncii Mondiale, pe nume Dragoș Cristian Dinu, despre actualul primar PNL de la Sectorul 6, Ciprian Ciucu, despre un ONG finanțat inclusiv de o organizație a magnatului George Soros, iar, conform dezvăluirilor „Jurnalul”, despre actualul europarlamentar USR, coraportor pe facilitatea de redresare și reziliență a Parlamentului European, Dragoș Pîslaru. 

Se poate observa, așadar, că Cristian Ghinea cooperează cu două personaje legate de Banca Mondială. Unul este acest Dragoș Cristian Dinu, iar al doilea este Alina Seghedi, membru în echipa Asociației „O Țară ca Afară” și consilier al primarului USR a Sectorului 2. Primul lucrează și în prezent la Banca Mondială,  instituție care ar urma să beneficieze de contracte pe consultanță cu mai multe ministere. Spre exemplu, Banca Mondială va furniza autorităților române consultanță pentru implementarea PNRR. Informația apare chiar într-un comunicat de presă remis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, din timpul celui de-al doilea ministeriat al lui Cristian Ghinea, care anunța încheierea unui memorandum cu Banca Mondială. Unul dintre domeniile Banca Mondială oferă astfel de consultanță se referă la Componenta 8 din PNRR, cea care se referă la „reforma sistemului de pensii” și la „sistemul salarizării”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri