Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia scapă de virus abia în martie 2021

Economia scapă de virus abia în martie 2021

de Valentin Gros    |   

Viitorul apropiat se vede mai sumbru decât cel așteptat de Guvern, dar mai bun decât cel previzionat de Comisia Europeană, în Indicatorul de Încredere Macroeconomică pe iunie 2020, realizat de asociația profesioniștilor în investiții CFA România. Euro ar urma să urce cu aproape 12 bani, iar inflația să se mențină la cote joase, în următorul an calendaristic. Pandemia ne va afecta pentru o perioadă lungă de timp.

 

Mai mult de jumătate dintre analiştii chestionați (53,3%) estimează că impactul coronavirusului se va resimţi puternic până în primul trimestru al anului viitor.

Economia României va coborî anul acesta, potrivit mediei indicate răspunsurilor la cercetare, cu 4,4%. Planul de relansare anunțat de Guvernul Orban la începutul lunii iulie este construit în condițiile unui declin mai mic, de 2%, în timp ce Comisia Europeană previzionează o diminuare mai severă, de 6%.

 

Semnal de la BNR

 

Analiștii chestionați anticipează o valoare medie a deficitului bugetar de 8,4% din Produsul Intern Brut (PIB). Nivelul se arată unul pesimist comparativ cu estimarea lansată de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care vede un deficit de 6,7%. Dar există și previziuni ce vizează cote mai mari decât cea rezultată din Indicator. Astfel, Eugen Rădulescu, director al Direcţiei Stabilitate din Banca Naţională a României (BNR), spunea recent că deficitul bugetar ar putea depăși 9%, ceea ce ar fi în ton cu prognoza Executivului de la Bruxelles, de 9,2%.

 

Prețuri calme

 

Rata inflației pentru orizontul de 12 luni (iulie 2021 față de iulie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,33%, în cadrul sondajului. Valoarea actuală (iunie 2020 față de iunie 2019) este de 2,58%, conform Institutului Național de Statistică (INS). Așadar, analiștii se așteaptă la o atenuare a creșterii prețurilor, până la un nivel mai mic decât ținta BNR pe durata acestui an, de 2,5%, plus sau minus un punct procentual.

 

Cursul de schimb urmează să urce la 4,8991 lei/euro în următoarele 6 luni și la 4,9608 lei/euro în următoarele 12 luni, conform mediei estimărilor din cadrul sondajului. Euro avea vineri, 16 iulie 2020, la BNR, o cotă de 4,8429 lei/euro.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri