Elevii sunt nemulțumiți de măsurile anunțate, marți, de ministrul Educației, Monica Anisie. Aceștia consideră că dreptul la educație nu este asigurat în această perioadă în care este instituită starea de urgență.
Astfel, în urma declarațiilor făcute marți de ministrul Educației, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov și Asociația Vâlceană a Elevilor au transmis un comunicat de presă în care își arată nemulțumirile față de măsurile luate de Guvern.
Ministrul Anisie a transmis că elevii din an terminal, clasa a VIII-a și a XII-a, urmează să susțină Evaluarea Națională și, respectiv, Examenul Național de Bacalaureat doar din materia care a fost parcursă până la începutul semestrului II din anul școlar în curs, în contextul suspendării cursurilor pe o perioadă nedeterminată din cauza COVID-19.
„Reprezentanții elevilor susțin această măsură, dar trag un semnal de alarmă asupra indiferenței reprezentanților ministerului în ceea ce privește asigurarea accesului la educație tuturor elevilor în vederea parcurgerii întregii materii, pentru a preveni apariția unor lacune în ceea ce privește materia, și a menține un contact permanent a elevilor cu școala. Simplificarea materiei este în beneficiul elevilor, dar problema celor din mediile defavorizate încă există, aceștia urmând a susține examenele naționale fără o pregătire susținută de un cadru didactic sau o recapitulare efectivă a materiei”, se arată în comunicat.
Principala problemă ridicată de elevi este imposibilitatea copiilor din mediile rurale, defavorizate, de a avea acces la internet, laptopuri sau tablete, și astfel să poată participa la cursurile online care se desfășoară după închiderea școlilor.
„Elevii din mediile defavorizate trebuie să beneficieze în continuare de dreptul la educație, chiar dacă aceștia nu își pot permite să aibă acces la un device electronic prin care să poată lua parte la această principală modalitate de susținere în continuare a orelor, des amintită în discursurile politicienilor atunci când sunt întrebați de situația învățământului românesc pe timp de criză”, au mai transmis reprezentanții elevilor din Constanța, București și Ilfov.
Astfel, reprezentanții elevilor consideră că orice măsură luată de ministrul Educației este în zadar în lipsa unor decizii clare și rapide, care să asigure tuturor elevilor accesul la internet.
„Așadar, Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) solicită ministrului educației, Monica Anisie, și prim-ministrului României, Ludovic Orban, să își asume gravitatea situației în care ne aflăm și să se asigure că absolut tuturor elevilor din România li se asigură dreptul la educație, prin demararea procedurilor cu privire la începerea unei achiziții directe de device-uri, în urma realizării unei centralizări a numărului de elevi ce nu își pot permite să aibă acces la așa-zisa educație gratuită”, mai transmit reprezentanții elevilor.