Jurnalul.ro Ştiri Observator Elisabeta Lipă se declară şocată de cazul de dopaj al Mirelei Lavric

Elisabeta Lipă se declară şocată de cazul de dopaj al Mirelei Lavric

Ministrul Sportului, Elisabeta Lipă, s-a declarat şocată de faptul că atleta Mirela Lavric a fost depistată pozitiv pentru substanţa dopantă meldonium, afirmând că este o pată neagră pentru sportul românesc. Lipă spune că participarea atletei la o competiţia de la Portland, unde a luat o medalie de bronz, a fost o dovadă de inconştienţă în condiţiile în care aceasta ştia că substanţa pe care o luase a fost plasată în lista celor considerate dopante.

 

Potrivit Federaţiei Române de Atletism (FRA), Mirela Lavric, care a câştigat medalia de bronz cu ştafeta României în proba de 4x400 m, la Campionatele Mondiale de atletism indoor de la Portland, luna trecută, a fost depistată pozitiv la substanţa meldonium, plasată de la începutul anului pe lista substanţelor interzise. Potrivit FRA, Mirela Lavric a recunoscut că a folosit meldonium în luna decembrie 2015, la recomandarea medicului sportiv şi cu ştiinţa antrenorului. Elisabeta Lipă spune, însă, că Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a atenţionat din decembrie 2015 toate federaţiile sportive că substanţa va fi considerată dopantă, ceea ce înseamnă că echipa atletei ştia că o expune riscului de a fi depistată. "Sunt de-a dreptul şocată, când am auzit am rămas fără cuvinte. Sunt dezamăgită de comportamentul Mirelei, un sportiv nu face aşa ceva. Ne bucurăm că am luat o medalie la atletism după atâţia ani şi apoi, după nici o lună, se dărâmă totul ca un castel de nisip. Mirela ştia foarte bine repercusiunile gestului ei. O să i se ia medalia, apoi o să fie sancţionată", a declarat Elisabeta Lipă. "Ea este o sportivă care a participat la competiţii internaţionale. Ştia dinainte de faptul că meldoniumul a intrat pe lista substanţelor interzise. ANAD a atenţionat în luna decembrie toate federaţiile de acest lucru. Nu este posibil aşa ceva, e o pată pe obrazul României în anul Jocurilor Olimpice", a adăugat ministrul. Potrivit acesteia, cazul demonstrează o problemă la nivelul echipei sportivei. "Nu înţeleg de ce s-a mai dus, dacă ştia? Aici e problema. Şi mai am o problemă, antrenorul, medicul, nu ştiau ce a luat fata asta? Nu au avut un cuvânt de spus? Cum s-a ajuns la situaţia asta? Bănuiesc că nu a luat de capul ei. E clar că avem o problemă la acest nivel, dacă avem un astfel de caz", a spus Lipă. Lavric şi antrenoarea ei au fost suspendate de Federaţia Română de Atletism până la soluţionarea cazului. O anchetă va investiga cât timp rămâne această substanţă în corpul unui atlet, de la administrare, pentru a se stabili dacă într-adevăr a fost luată înainte de intrarea în vigoare a interdicţiei.

Meldoniumul este o substanţă folosită la tratarea ischemiei, facilitând fluxul sanguin către părţile corpului cu circulaţie deficitară. La sportivi, creşterea fluxului sanguin asigură o capacitate mai mare la efort, motiv pentru care substanţa a fost interzisă. Şi jucătoarea de tenis Maria Şarapova a fost suspendată pentru utilizarea acestei substanţe.

Mirela Lavric riscă între 2 şi 4 ani de suspendare, conform preşedintei Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD)

Subiecte în articol: meldonium mirela lavric
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri