Jurnalul.ro Special Anchete Primăria lui Emil Boc dotează orașul cu sirene de alarmare de 8 milioane de euro. Documentația tehnică, „secret de serviciu”

Primăria lui Emil Boc dotează orașul cu sirene de alarmare de 8 milioane de euro. Documentația tehnică, „secret de serviciu”

Primăria Municipiului Cluj-Napoca a atribuit, recent, un contract de aproape 8 milioane de euro, cu tot cu TVA, pentru echipamente pe care le va utiliza pentru „modernizarea și extinderea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare a populației orașului”.

 

Este vorba despre sistemul de sirene, însă documentația tehnică pe care achiziția s-a întemeiat a fost secretizată cu „Secret de serviciu”. Caietul de sarcini urma să fie transmis primilor ofertanți clasați la procedura de licitație restrânsă organizată de instituția condusă de Emil Boc, misiune care s-a dovedit a fi destul de ușoară, întrucât de această afacere s-a arătat interesată o singură firmă. Compania din Capitală a oferit un preț final cu 13,69 de lei mai scăzut decât suma maximă pusă la bătaie de către autoritatea contractantă.

Una dintre ultimele achiziții făcute de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, la conducerea căreia se află celebrul Emil Boc, se referă la modernizarea și extinderea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare a populației orașului, „în scopul transmiterii eficiente a mesajelor directe sau preînregistrate și a semnalelor acustice în situații de urgență și de protecție civilă”. 

Mai exact, municipalitatea a anunțat, încă din data de 20 iulie 2022, pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), că organizează o licitație restrânsă, în vederea căreia punea la bătaie un buget de nu mai puțin de 32.080.424,07 lei fără TVA, ceea ce, cu tot cu TVA, însemna 38.175.704,63 de lei (7.790.960,13 euro).

Interesant este că, potrivit anunțului de participare, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a luat decizia să transmită caietul de sarcini și specificațiile tehnice doar „primilor candidați declarați admiși în urma finalizării etapei de analiză a candidaturilor, în vederea menținerii unui nivel de confidențialitate asupra detaliilor tehnice ale sistemului”

 

Un singur ofertant, discount de 13,69 lei

 

Nici nu a fost o misiune dificilă, întrucât, conform desfășurătorului procedurii de achiziție, la procedura simplificată organizată, a fost primită o singură ofertă.  Care a și fost admisă. Este vorba despre cea a companiei SC RDD Security Solutions SRL, care a solicitat un preț de 32.080.410,38 de lei fără TVA, cu 13,69 de lei fără TVA mai mic decât suma maximă pe care autoritatea contractantă a anunțat că este dispusă să o cheltuie cu ocazia acestei achiziții.

La data de 14 noiembrie 2022, între Primăria Municipiului Cluj-Napoca și această companie a fost încheiat, astfel, contractul nr. 862637/2022, la o valoare finală de 38.175.688,4 de lei cu tot cu TVA (7.790.956,8 euro).

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC RDD Security Solutions SRL, cu sediul în București, s-a înființat în anul 2013, având ca obiect de activitate „lucrări de instalații electrice”. Compania a fost fondată de Marius Alexandru Tone, însă, prezent, este deținută de către un anume Gheorghiță Daniel Răduț. Compania nu figurează, în baza de date a SEAP, cu alte contracte primite, în mod direct, de la vreo instituție publică.

 

Sistemul local ar putea fi integrat cu cel național

 

Conform caietului de sarcini care a stat la baza contractării extinderii acestui sistem de alarmare, „documentațiile tehnice întocmite au fost avizate favorabil, pentru fiecare etapă, de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență”, iar scopul proiectului este „realizarea unui sistem de înștiințare, avertizare și alarmare a populației municipiului Cluj-Napoca, integrat, extins și modern, care prin distribuirea elementelor constitutive  să acopere  întreaga suprafață a Unității Admninistrativ-Teritoriale”.

Concret, unul dintre obiectivele proiectului este acela al transmiterii de mesaje directe sau preînregistrate explicite  către populație. Acestuia i se adaugă faptul că, „raportat la situația actuală, există posibilitatea ulterioară de integrare în sistemul național de înștiințare, avertizare și alarmare a populației,  prin conectare în  rețelele de transmitere operativă a semnalelor de către ISU, care, la rândul lui, asigură introducerea și activarea mesajelor primite prin rețele specifice de la IGSU”. Astfel, susține autoritatea contractantă, se va asigura securitatea sistemului, prin utilizarea mediilor de transmitere dedicate protecției civile, atât la nivel național, cât și local.

 

CASETA + FOTO SIRENA DE AVERTIZARE

Datele despre contract au fost clasificate

 

Din același document citat, aflăm, însă, faptul că „documentația tehnică a proiectului tehnic este clasificată la nivelul «Secret de serviciu», astfel încât nu am putut afla în ce constă, în mod concret această achiziție. Singurele detalii făcute publice confirmă că ar fi vorba despre mai multe centrale de alarmare, sisteme electronice cu putere instalată între 600 și 1.200 W, o sirenă mobilă și despre un subsistem de comunicație pentru verificare și control vizual permanent a stării de integritate a elementelor sistemului

De asemenea, mai aflăm că perioada de implementare a proiectului este de 60 de luni și se va executa pe module funcționale, mai exact pe zone din Cluj-Napoca, stabilite de către autoritatea contractantă.

Chiar dacă a fost secretizat cu „secret de serviciu”, documentația tehnică este rezultatul unui studiu de fezabilitate care dezvăluie că, în Cluj-Napoca, există deja două sisteme centralizate de alarmare independente, care cuprind două centrale de alarmare, cu 40 de linii instalate, dintre care una se află în punctul de comandă al județului Cluj, iar cealaltă, în punctul de comandă al municipiului Cluj-Napoca.

De asemenea, mai există cinci centrale de alarmare cu câte 10 linii, instalate în centralele telefonice din cartierele Mănăștur, Gheorgheni, Mărăști, Donath și Giordano Bruno, la care se adaugă 105 sirene electrice de cartier, o centrală de alarmare cu 10 linii pentru centrala telefonică și 12 sirene  electrice, instalate la sediile diferitor companii private. Se mai găsește o centrală electronică de alarmare chiar în sediul Primăriei Cluj-Napoca, timp ce șase sirene electronice sunt instalate în diferite puncte ale orașului, respectiv în strada Aviator Bădescu, la Casa de Cultură a Studenților, în Piața Unirii, la Opera Maghiară, la Magazinul Central și pe strada Cuza Vodă.

Subiecte în articol: emil boc sirene avertizare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri