Grupul francez de utilităţi Engie, prezent şi pe piaţa din România, urmează să îşi restrângă amploarea geografică a operaţiunilor şi se va concentra pe reţele şi regenerabile, conform unui plan de reducere a costurilor cu un miliard de euro destinat creşterii veniturilor, a declarat joi pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Engie, al patrulea grup de utilităţi din Europa în funcţie de valoarea de piaţă, a fost criticat pentru faptul că este o companie mult prea complexă iar directorul general Isabelle Kocher ar urma să abordeze acest aspect în planul strategic pentru 2019-2021 ce ar urma să fie prezentat joia viitoarea, când vor fi date publicităţii şi rezultatele pe 2018.
Potrivit surselor citate de Reuters, cel mai probabil planul ce va fi prezentat de Isabelle Kocher prevede reducerea numărului de ţări în care Engie operează, aproximativ 70 de ţări în prezent, în special în Europa Centrală. De asemenea, sursele susţin că Isabelle Kocher ar dori ca Engie să se concentreze mai mult pe reţele şi regenerabile, după ce în perioada 2016-2018 a vândut active din domeniul combustibililor fosili în valoare de aproximativ 15 miliarde euro.
Una dintre sursele citate de Reuters, un lider sindical, a spus că obiectivul directorului general Isabelle Kocher este reducerea costurilor cu un miliard de euro pe parcursul a trei ani, prelungind un plan de scădere a costurilor cu 1,3 miliarde euro, implementat în 2016-2018.
Pe de altă parte, sursele susţin că Engie va fi nevoită şi să facă achiziţii, pentru a compensa sursele de numerar pierdute odată cu vânzarea activelor din domeniul combustibililor fosili. "Planul va trebui să cuprindă şi achiziţii majore. Planetele sunt aliniate dar ţinta nu a fost încă decisă", a declarat una dintre surse.
Pe lista posibilelor ţinte se numără compania Transportadora Associada de Gás deţinută de Petrobras, compania olandeză de energie regenerabilă Eneco sau activele regenerabile din SUA ale grupului portughez EDPS.
Engie, primul furnizor de gaze naturale din Franţa cu 9,6 milioane de contracte, are peste 16 milioane de clienţi în Europa. Grupul francez are operaţiuni pe întregul lanţ de producţie a gazelor naturale lichefiate, de la explorare şi producţie pentru identificarea şi exploatarea noilor zăcăminte şi până la distribuţia către clientul final.
Pe piaţa din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.
AGERPRES