Cazurile de îmbolnăvire cu rujeolă se înmulţesc de la zi la zi, ajungând în ultima săptămână la peste 2.300 de bolnavi confirmaţi, la nivel naţional. Un număr de 14 persoane au murit din cauza acestei maladii, iar al cincisprezecelea deces posibil datorat rujeolei din judeţul Caraş-Severin se află în curs de confirmare, potrivit ultimului raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Potrivit specialiştilor în sănătate publică, numărul total de cazuri confirmate deja cu rujeolă în România până vineri, 20 ianuarie, este de 2.319, iar numărul deceselor din această cauză a ajuns la 14. Dintre acestea, cinci persoane şi-au pierdut viaţa în judeţul Arad, câte trei în Timiş şi în Dolj, două în CaraşSeverin şi o persoană în Capitală. De asemenea, este foarte posibil să existe o a 15-a persoană decedată din cauza rujeolei, în judeţul Caraş-Severin, dar medicii aşteaptă analizele de laborator, care vor confirma sau nu acest lucru.
Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), cazurile de rujeolă s-au înregistrat în 34 de judeţe, cele mai multe fiind confirmate în Arad (519), în Caraş-Severin (491) şi în Timiş (325). Medicii atrag atenţia asupra faptului că rata vaccinării a scăzut alarmant în România, aceasta fiind, de altfel, principala cauză a numărului foarte mare de îmbolnăviri şi de vieţi pierdute.
Ca urmare a numărului mare de îmbolnăviri, la finalul anului trecut, Ministerul Sănătăţii a schimbat protocolul, coborând vârsta de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR (Rujeolă - Oreion- Rubeolă) la 9 luni, faţă de 12 luni, cum era până acum.