Update 6: După centralizarea a 95,1% dintre buletinele de vot, situaţia este la fel de incertă: Erdogan - 49,5%, Kilicdaroglu - 44,8%.
Update 5: S-au numărat 93% din buletinele de vot. Recep Tayyip Erdogan are 49,7 %, Kemal Kilicdaroglu - 44,6%.
Informaţia momentului este că preşedintele Erdogan s-a întors de la Ankara şi este la Istanbul.
Update 4: Ambiii candidaţi au sub 50% din voturi, după numărarea a 90,6% dintre buletinele electorale. Recep Tayyip Erdogan - 49,9 %, Kemal Kilicdaroglu - 44,4%.
Update 3: S-au numărat 87,6% din voturi: Recep Tayyip Erdogan - 50 %, Kemal Kilicdaroglu - 44,2%. Va fi o noapte lungă în Turcia, iar contestaţiile vor face diferenţa. Practic, fiecare vot poate răsturna situaţia.
Potrivit Antena 3 CNN, sunt tensiuni în ambele tabere, fiecare acuzând nereguli la numărătoarea voturilor. Ambele tabere şi-au îndemnat oamenii din secţiile de votare să rămână pe poziţii.
Update 2: S-au numărat 85,8% din voturi: Recep Tayyip Erdogan - 50,1%, Kemal Kilicdaroglu - 44,1%.
Can Selcuki, directorul general al Istanbul Economics Research, o companie de sondaje, a descris alegerile drept un referendum asupra lui Erdogan și asupra schimbării.
În timp ce continuă numărarea voturilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia, analiștii spun că este încă prea devreme pentru a da un câștigător.
„Cred că este încă prea devreme pentru a face un apel”, a declarat pentru CNN directorul general al Centrului de Cercetare din Istanbul, Can Selcuki.
„După cum merg lucrurile în acest moment, mă aștept la o cursă cap la cap spre final - iar cel mai mare indicator în acest sens sunt rezultatele de la Istanbul, care de obicei reflectă destul de bine rezultatele la nivelul întregii Turcii”, a adăugat el.
„Ne aflăm într-o situație ciudată, deoarece nu există doar suficiente date. Agenția de știri Anadolu, agenția oficială care deține monopolul asupra rezultatelor oficiale, practic, pare să se fi oprit la un moment dat ... În acest moment, pare un război al nervilor”, a adăugat Selcuki.
Asli Aydintasbas, un expert în politică turcă și membru al Brookings Institution, a pus la îndoială faptul că opoziția a sigilat alegerile duminică.
Ambele aveau mari speranțe, dar opoziția era foarte sigură că va ajunge la 53% în această seară. „Nu pare a fi o posibilitate”, a declarat Aydintasbas.
Update 1: Recep Tayyip Erdogan conduce în preferințele turcilor, după numărarea a aproape jumătate din voturi, potrivit rezultatelor publicate duminică de Agenția Anadolu.
Încă de la începutul numărării voturilor, Erdogan a fost clasat în fața rivalului său.
După ce au fost numărate 47,55% dintre voturi, Erdogan are 52,2% din voturi, iar Kilicdaroglu cu 41,9%.
Agenția Anadolu a dat rezultatele pe baza a 52,2 la sută din voturile numărate.
Știre inițială:
Potrivit Antena 3 CNN, primele rezultate ale votului îl arată pe Erdogan în fața rivalului său.
Rezultatele preliminare neoficiale îl arată pe Erdogan în frunte cu 56,67% din voturi, față de rivalul Kilicdaroglu cu 37,41%.
Agenția Anadolu a dat rezultatele pe baza a 17 % din voturile numărate.
Urnele s-au închis în Turcia, la unul dintre cele mai importante tururi de scrutin din ultimii 100 de ani.
Prezența a fost numeroasă la urne, fiind cozi lungi la secțiile de votare din Turcia, în special în cele mai mari orașe.
Legislația turcă interzice raportarea oricăror rezultate până la ora 21.00, deși acest lucru a fost devansat în trecut. Până duminică seara s-ar putea ști dacă va fi vorba de un tur de scrutin.
Sondajele de opinie i-au acordat un ușor avans principalului contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, care conduce o alianță de șase partide, două sondaje de vineri indicându-l peste pragul de 50 % necesar pentru a câștiga detașat. Dacă niciunul dintre cei doi nu obține mai mult de 50% din voturi duminică, va avea loc un tur de scrutin pe 28 mai.
Votul prezidențial va decide nu numai cine conduce Turcia, o țară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci și cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa, în contextul unei crize profunde a costului vieții, și forma politicii sale externe.
Erdogan a condus această națiune de 85 de milioane de locuitori prin una dintre cele mai transformatoare și mai divizatoare epoci din istoria de 100 de ani a statului postotoman.