Jurnalul.ro Ştiri Social Eroii, tratați „cu sfidare” de Guvernul-tocmeală

Eroii, tratați „cu sfidare” de Guvernul-tocmeală

de Monica Cosac    |   

Federația Sanitas a anunțat că demarează acțiuni în instanță pentru membrii săi, după ce o analiză a sindicaliștilor a relevat că aproape jumătate dintre spitalele nominalizate pentru tratarea pacienților cu COVID-19 nu a acordat sporul pentru condiții deosebit de periculoase, la care angajații din Sănătate aflați în prima linie a luptei împotriva coronavirusului aveau dreptul conform legii. „Eroii din sistemul sanitar” sunt tratați „cu indiferență și sfidare” chiar de instituțiile care gestionează Sănătatea, subliniază sindicaliștii.

 
„În urma analizei la nivel național, Federația Sanitas a constatat că aproape jumătate din spitalele nominalizate pentru tratarea pacienților cu COVID-19 nu au acordat sporul de 55-85%, până la acest moment. Prin urmare, Sanitas declanșează acțiunea care va duce la chemarea în judecată a acestor unități sanitare pentru recuperarea drepturilor neacordate membrilor săi de sindicat!”, este concluzia la care au ajuns liderii Sanitas. 

Aceștia acuză instituțiile care gestionează sistemul sanitar și care, zi de zi, „asigură” populația că pandemia este sub control datorită „eroilor din sistemul sanitar” că, de fapt, „tratează salariații din acest sistem cu indiferență și sfidare!”.

 

Sursa de finanțare, omisă în lege

Sindicaliștii mai spun că, în urma solicitărilor repetate ale Federației Sanitas către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății de a pune în aplicare prevederile Legii 56/2020, respectiv de a asigura sursa de finanțare a sporului de până la 30% pentru salariații din sănătate care se luptă cu noul virus de mai bine de șase luni, CNAS a menționat, într-un răspuns oficial dat Sanitas, că menționarea sursei de finanțare pentru decontarea acestui spor presupune modificarea Legii nr. 55/2020 în acest sens. „Deși e lege, putem avea și tocmeală. (...) Legea 56/2020 a fost votată în Parlamentul României cu unanimitate de voturi și promulgată de Președintele României, dar Guvernul României nu e dispus să o pună în aplicare”, susțin cei de la Sanitas. 

Sporurile pentru condiții deosebit de periculoase, atât de trâmbițate de autorități în această primăvară, în plină criză medicală, nu sunt singurele drepturi cetățenești care, deși există în lege, au fost ciuntite de actualii guvernanți. Pensiile și alocațiile, adică drepturile vârstnicilor și ale copiilor, au fost, de asemenea, subiect de tocmeală pentru Guvernul Orban.  

 

Grevă japoneză la Călărași

Sute de salariați din domeniul asistenței sociale nu și-au primit nici măcar salariile pe luna august, avertizează sindicaliștii. „Peste 800 de salariați din asistența socială a județului Călărași așteaptă încă să afle dacă vor fi plătiți pentru munca prestată în luna august.(...)În consecință, colegii noștri, membri de sindicat Sanitas, au decis să protesteze, deocamdată prin «grevă japoneză», urmând să ia decizii în consecință, în funcție de evoluția situației”, precizează Federația Sanitas din România. 


„Ești membru Sanitas? Lucrezi într-o instituție care trebuie să îți acorde sporul de 55-85%, prevăzut de legislația în vigoare, dar nu a făcut-o? Ia legătura cu liderul Sanitas din unitate și împuternicește-ne să te reprezentăm în instanță!”, este mesajul transmis membrilor săi de către liderii Federației Sanitas.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri