Mii de turişti au rămas blocaţi vineri pe aeroportul internaţional din Bali, care a fost închis din cauza unui nor dens de cenuşă format în urma erupţiei vulcanului Agung de pe această insulă, principala destinaţie turistică a Indoneziei, au anunţat autorităţile locale.
Ţinând cont de pericolele generate pentru traficul aerian de cenuşa vulcanică proiectată de vulcanul Agung la o altitudine de aproximativ 2.000 de metri, aeroportul Ngurah Rai a fost închis vineri, urmand sa ramana asa pe durata intregii zile, au precizat autorităţile indoneziene.
In aceste conditii, au fost anulate 446 de zboruri interne şi internaţionale spre şi dinspre Bali, afectand aproximativ 75.000 de pasagerii. Mii de turişti au rămas astfel blocaţi pe aeroport sau în hotelurile de pe insulă.
Erupţia vulcanului Agung, inalt de peste 3.000 de metri şi situat la aproximativ 75 de kilometri faţă de principalele destinaţii turistice din zonă, Kuta şi Seminyak, a determinat deja închiderea aeroportului local la sfârşitul anului 2017. Muntele intră cu regularitate în faze de erupţie, după ce s-a "trezit" la viaţă anul trecut.
Cea mai recentă erupţie majoră a vulcanului Agung a făcut 1.600 de morţi în 1963. Aproximativ 1 miliard de tone de cenuşă şi particule vulcanice au fost ejectate în atmosferă şi au ajuns până la Jakarta, capitala Indoneziei, aflată la o distanţă de 1.000 de kilometri, provocând o obscuritate ce a determinat scăderea temperaturii de pe Glob cu 0,3 grade Celsius timp de un an.
Indonezia, care numără cel mai mare număr de vulcani activi din lume, este situată în Cercul de foc al Pacificului, o zonă de coliziune a plăcilor tectonice şi scenă a numeroase seisme şi erupţii vulcanice. AGERPRES