Jurnalul.ro Ştiri Externe Erupția vulcanului Fuego afectează peste 5.000 de familii cultivatoare din Guatemala

Erupția vulcanului Fuego afectează peste 5.000 de familii cultivatoare din Guatemala

Asociaţia Naţională a Cafelei din Guatemala a informat că erupţia vulcanului Fuego, soldată cu peste o sută de morţi, a afectat 5.098 de familii cultivatoare de cafea din zona prejudiciată de această catastrofă naturală, relatează sâmbătă EFE. 

Potrivit estimărilor realizate, s-au înregistrat pierderi de producţie de aproximativ 53.610 chintale de cafea boabe, reprezentând 1,27 la sută din producţia naţională de cafea exportabilă în perioada 2018-2019, estimată la 4,2 milioane de chintale de cafea boabe. 

Departamentele afectate sunt Chimaltenango, Sacatepéquez y Escuintla, deşi zona acea mai prejudiciată este cea din apropierea vârfului vulcanului, din regiunea înaltă. 

Producătorilor afectaţi de ploaia de cenuşă, experţii asociaţiei le-au recomandat să îndepărteze reziduurile de pe frunze, având grijă să nu afecteze inflorescenţa. 

Se recomandă de asemenea stropirea frunzelor cu aminoacizi, pentru a ajuta plantele de cafea să depăşească efectele provocate de ploaia de cenuşă. 

Potrivit ultimului raport al Coordonării naţionale pentru gestionarea dezastrelor (Conred) bilanţul a crescut la 109 morţi, 58 răniţi, 197 dispăruţi, 4.175 relocaţi, 12.407 evacuaţi, 182 sinistraţi şi 1.713.617 persoane afectate.

AGERPRES

Subiecte în articol: guatemala Vulcanul Fuego eruptie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri