„Mai bine o tratez eu acasă”, este concluzia la care a ajuns un bărbat din județul Brașov, după ce soția sa, care a fost confirmată cu noul coronavirus și internată într-un un spital-suport COVID din localitatea Sânpetru, a fost tratată doar cu faringosept și eugenii, deși avea simptome specifice. Bărbatul spune că va umbla „prin toate sălile de tribunal până vor plăti toți cei vinovați pentru tratamentul ăsta «adecvat»”.
Autoritățile române par, pe zi e trece, tot mai „vigilente” și mai „implicate” în lupta împotriva noului coronavirus. Prin urmare, și povestirile celor care trec printr-un adevărat calvar în interacțiunea cu acestea s-au înmulțit în spațiul virtual. Este și cazul unui polițist, fost jandarm implicat încă de la începutul crizei în respectarea măsurilor de siguranță pentru limitarea răspândirii coronavirusului, care a relatat pe pagina sa de Facebook cu ce s-a confruntat, după ce soția sa a fost diagnosticată cu COVID-19, chiar în prima zi a concediului atât de așteptat.
Izoleta, înlocuită de programare online
Vremea izoletei a apus, deși rolul său era tocmai acela de a împiedica răspândirea virusului în timpul transportului unui pacient pozitiv către spital. Acum, pacienții cu COVID-19 trebuie să-și facă programare online pentru internare, iar unii dintre ei nici măcar de ambulanță nu mai beneficiază. „DSP-ul ne-a trimis pe noi să o internăm (...), nu ne-au oferit ambulanță atunci”, povestește Daniel Ceclan, după ce soția lui a fost internată în spitalul-suport COVID din localitatea brașoveană Sânpetru. „În urma discuțiilor telefonice cu reprezentanții DSP Brașov, am hotărât să alegem această unitate sanitară, doar fiindcă ni s-a precizat că va beneficia de condiții optime și tratament adecvat. (...) Deși am făcut programare online pentru internare, nu figura pe nicio listă acolo. A fost dusă într-un salon și i s-a oferit un pat. Nu o să vă vorbesc despre igienă, observați în video”, spune bărbatul, pe rețeaua de socializare, unde a postat și un filmuleț ce relevă condiții mizerabile din fostul cămin de bătrâni transformat peste noapte de guvernanți în „spital-suport”: uși jupuite, saltele scorojite, rugină, lenjerii și fețe pernă pătate de sânge.
Tacâmuri și mâncare de acasă
„Asistenta a întrebat-o dacă și-a adus tacâmuri și mâncare. Serios? Trebuia să vină cu mâncare de acasă? De asta am plătit atâția ani contribuțiile pentru sănătate? Soția mea i-a răspuns doamnei asistente că internarea a făcut-o în urma unei programări telefonice, dar că nu i s-a precizat faptul că trebuie să vină cu mâncare de acasă. De asemenea, i-a mai precizat acesteia că va sta numai 48 ore, cât i s-a spus că este obligatoriu. (...) A urmat altă replică din partea distinsei doamne: «Doamna Ceclan, dar dumneavoastră trebuie să mâncați în astea 48 ore». După vreo 20 min. primește o Eugenia pe noptieră”, mai spune Ceclan, care se află în izolare la domiciliu și nu avea cum să îi ducă alimente soției internate.
Potrivit bărbatului, simptomele care au determinat-o pe soția sa să sune la 112 chiar în prima zi de concediu la mare s-au agravat în timpul internării. „În prima noapte mă sună cu apel video, plângând. Starea ei se agravează puțin, o dor mai rău plămânii și tușește fără oprire. Îi spun să se ducă urgent la camera de gardă și să ceară ajutorul unui medic. Ia legătura cu o femeie, care de fapt era infirmieră, nu asistentă medicală, de la fostul centru de îngrijire pentru bătrâni. Primește o tabletă de faringosept și este trimisă în salon.(...) Dimineața mă sună, îmi spune că se simte la fel de rău. O îndrum să ceară iar un consult medical, sau un tratament pentru ameliorarea durerilor. În salon intră altă doamnă îmbrăcată în combinezon, care o întreabă despre sănătate. Julia îi spune că starea ei s-a agravat și că acuză dureri mai mari. «Văd că aveți faringosept acolo, luați 3 pe zi!», după care iese din salon.
Reprezentanții DSP Brașov i-au recomandat să facă o reclamație și i-au dat și un număr de telefon, la care însă nu i-a răspuns nimeni. „Mai bine o tratez eu acasă, tot pe banii mei și după indicațiile asistenților și ale medicilor care mi-au scris în privat, și cărora le mulțumesc pe această cale. Dar vă asigur că îmi voi cheltui toate resursele și voi umbla prin toate sălile de tribunal până vor plăti toți cei vinovați pentru tratamentul ăsta «adecvat», de care m-ați asigurat!”, spune, în final, bărbatul.
„O tabletă de faringosept și măsurarea temperaturii la internare, atât. Nimic în plus. Măcar de primea ceva pentru tuse, să poată să doarmă. Măcar de o calma vreun medic, să-i spună că va fi bine. Nimic! A fost scoasă din spital pentru o radiografie pulmonară și două probe de sânge. Rezultatele sunt undeva... Pentru ce am dus-o acolo? Pentru tableta aia de faringosept?”
Daniel Ceclan
Conform protocolului de tratament al infecției cu SARS-CoV-2, în faza inițială a bolii virusul se înmulțește rapid, astfel că „medicația antivirală trebuie administrată cât mai precoce după stabilirea diagnosticului (de dorit de la începutul perioadei simptomatice)”. Tratamentul antivral are ca scop limitarea riscului de trecere a pacientului către faza dominată de excesul de inflamație, în care apar mai frecvent manifestări severe de boală și reducerea duratei de evoluție a bolii și a spitalizării pacientului.