Jurnalul.ro Ştiri Politică Eurogrupul l-a nominalizat pe irlandezul Philip Lane pentru postul de economist şef al BCE

Eurogrupul l-a nominalizat pe irlandezul Philip Lane pentru postul de economist şef al BCE

Miniştrii de Finanţe din zona euro (Eurogrup) l-au nominalizat luni pe Philip Lane, guvernatorul Băncii Centrale a Irlandei, pentru a-i succeda lui Peter Praet în postul de economist şef al Băncii Centrale Europene (BCE), au declarat pentru Reuters mai mulţi oficiali din zona euro.

Belgianul Peter Praet este economist şef al BCE începând din luna iunie 2011. Mandatul său de opt ani expiră la 31 mai 2019.

În vârstă de 49 de ani, Philip Lane conduce Banca Centrală a Irlandei din 2015. În mandatul său, Irlanda a cunoscut o creştere economică solidă graţie programului de asistenţă acordat de Uniunea Europeană între 2011 şi 2014, care a ajutat ţara să depăşească cea mai gravă criză financiară de după cel de-al doilea război mondial.

Irlandezul a fost singurul candidat pentru a-i succeda în funcţie lui Peter Praet iar nominalizarea sa urmează să fie confirmată în mod oficial de şefii de stat şi de guvern din UE la summitul lor din luna martie.

Considerat un susţinător al liniei de gândire promovată de preşedintele BCE, Mario Draghi, irlandezul Philip Lane va fi responsabil pentru pregătirea deciziilor de politică monetară, ceea ce îl va face unul din cei mai influenţi responsabili de la BCE.

Chiar dacă cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE reprezintă instanţa care decide politica monetară, comitetul executiv este cel care formulează propunerile şi stabileşte agenda instituţiei. Cei şase membri ai comitetului executiv al BCE sunt numiţi pentru un mandat de opt ani, care nu poate fi reînnoit. 

Numirea lui Philip Lane în postul de economist şef al BCE vine într-un moment dificil pentru instituţia cu sediul la Frankfurt, care ar urma să înceapă să majoreze dobânzile în 2019, o sarcină complicată de încetinirea ritmului de creştere în zona euro şi de nivelul redus al inflaţiei.

În paralel, trei dintre cei şase membri ai boardului executiv al BCE sunt programaţi să se retragă în 2019, inclusiv preşedintele Mario Draghi, iar după alegerile europarlamentare din luna mai va urma o reînnoire a principalelor poziţii politice din blocul comunitar, inclusiv cea de preşedinte al Comisiei UE. 

Pe lângă cei trei membri ai boardului BCE, guvernatorii Băncilor Centrale din Belgia, Austria, Estonia, Slovacia şi Cipru ar urma să fie înlocuiţi şi ei în cursul acestui an. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri