Perchezițiile au vizat firme din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Alba, Bihor, Bacău, Suceava, Covasna, Brașov, București – Sectoarele 2 și 3, bănuite de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală.
În primul caz, din investigațiile făcute până acum s-a stabilit că, în perioada ianuarie 2017 - decembrie 2022, reprezentanții unor firme din județul Cluj și din alte județe din țară ar fi solicitat și obținut 21 de rambursări nelegale de TVA, în numele a 11 firme din România, fără ca operațiunile comerciale înregistrate în evidențele contabile aferente acestor rambursări să aibă la bază operațiuni comerciale reale.
De asemenea, s-a constatat că o societate din Cluj-Napoca ar fi înregistrat în evidențele contabile, în perioada 2017 – 2021, achiziții fictive de la 5 firme din România, cu scopul diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat.
Șapte persoane vor fi duse la audieri. Prejudiciul produs bugetului general al statului a fost evaluat la peste 900.000 de lei, urmând a fi dispuse măsuri asiguratorii cu scopul recuperării acestuia.
În al doilea caz s-a stabilit că, în perioada 2021- aprilie 2022, o firmă cu sediul profesional în municipiul Cluj-Napoca ar fi înregistrat în evidențele contabile achiziții fictive de la trei societăți comerciale din țară, cu scopul diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat.
Două persoane vor fi duse la audieri, iar prejudiciul urmează să fie stabilit.
În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate documente de evidență contabilă ale societăților implicate, telefoane mobile, laptop-uri, unități centrale de calculator și dispozitive de stocare, cu privire la care există indicii că s-ar afla stocate date de interes pentru soluționarea cauzei.
(sursa: Mediafax)