Echipa României de scrimă continuă, de mâine, lungul drum de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, cu Epee Grand Prix, competiție care se va desfășura în orașul Cali din Columbia. Federația care a venit cu medalii de la ultimele trei ediții ale JO se bazează pe sportivii cu experiență.
Multipla campioană olimpică și mondială la spadă, Ana Maria Popescu, fostă Brânză, a început competițiile din 2019 perfect și este optimistă în ceea ce privește șansele țării noastre de a reeedita performanța extraordinară de la Rio: „Începând cu luna mai, se pun «în vânzare» biletele pentru JO Tokyo 2020. Asta înseamnă că fiecare competiție desfășurată în perioada mai 2019 - aprilie 2020 pune în joc puncte privind calificarea. Prima etapă se va desfășura la Cali, apoi urmează Campionatele Europene în luna iunie și Campionatul Mondial în luna iulie. Va fi o vară foarte încărcată. Înainte de toate, vreau să mă calific. Sunt mulți cei care mă întreabă ce voi face la JO, doar că până acolo mai este mult și criteriile de calificare sunt foarte dure. La competiția supremă se poate întâmpla orice, dar drumul până acolo este o adevărată aventură din care sper să ies cu biletele asigurate. N-aș putea să promit în acest moment nici că-i ultima, nici că-mi voi mai încerca norocul. Am glumit deja că mă bate gândul să rămân activă și până la Paris 2024, ceea ce nu se știe niciodată”, a declarat Ana Maria, pentru Jurnalul.
Marea revenire pe planșă
După ce în 2017 a ratat sezonul competițional, fiind nevoită să stea pe bară o perioadă foarte lungă, Ana Maria a reușit să revină într-un timp record în topul celor mai bune scrimere din lume, urcând până pe locul al treilea în clasamentul general, după ce picase pe locul 71. Acum, multipla campioană olimpică și mondială se simte mai pregătită ca oricând să își înfrunte adversarele: „2017 a fost unul dificil pentru mine, având în vedere că am avut nevoie de o pauză de 7 luni și asta a însemnat, practic, un sezon ratat pentru mine. Primul «pariu cu mine» a fost să revin în top 16, ceea ce am reușit în primele luni. Apoi a urmat clasarea în primii opt la CE și punctul culminant al sezonului a fost medalia de argint de la CM Wuxi, un rezultat extrem de muncit și cumva peste așteptări. După o pauză atât de lungă, am avut ceva emoții pentru că nu știam dacă voi putea reveni vreodată pe podium, dar aceasta a fost și marea provocare pe care mi-am lansat-o, să-mi demonstrez că o pot lua încă o dată de la zero”, a mărturisit marea sportivă.
Oricine poate câștiga
Ana Maria Brânză mărturisește că lupta pentru calificare și pentru medaliile de la Tokyo nu are favorite, iar concursurile sunt imprevizibile: „Scara valorică nu mai este atât de bine definită și asta înseamnă că oricine poate produce surpriza într-un concurs. Momentan, în proba individuală, orice sportivă din top 30 poate câștiga medalia de aur. Concurența este foarte mare, junioarele încep să prindă curaj, așa că fiecare scrimeră în parte trebuie tratată cu seriozitate”. Totodată, Ana le-a pregătit și o surpriză viitoarelor adversare: „Scrima nu o poți reinventa, dar poți lucra în amănunt și cele mai mici detalii, căci ele fac diferența la acest nivel. Și, de ce nu, voi lucra o nouă lovitură-surpriză, cum a fost cea din săritură, din finala olimpică de la Rio 2016”, a mai declarat sportiva.
Povestea imnului
Ana Maria Brânză a povestit și de ce nu cântă imnul României atunci când câștigă o medalie de aur: „Din nefericire, tatăl meu nu se mai poate bucura lângă mine de fiecare reușită și trăiesc cu senzația că acolo, de sus, de pe podium, sunt mai aproape de el. Tocmai de aceea îmi «rezerv» acele clipe pentru a mă gândi la el și la cât de bucuros și mândru ar fi fost de mine”.
Scrima copiilor
Scrima a crescut foarte mult în popularitate în ultimii ani, mai ales în România. Ana Maria povestește că la Campionatul Naţional de copii de acum doi ani s-a înscris un număr impresionant de participanți: „Copiii vin la sport! Și cel mai bun exemplu în acest sens a fost Campionatul de scrimă pentru copii din 2017, la care am avut înscriși peste 700 de sportivi. Tenisul de câmp este pe un trend ascendent, la fel și handbalul. Pe lângă acestea, toate competițiile de alergare pentru amatori au și curse dedicate copiilor, ceea ce este minunat. Întrebarea mea este alta: cum facem să «ținem» copiii în sălile de sport. Important este să existe o comunicare bună și între instituțiile răspunzătoare și până la gestionarea eficientă a resurselor financiare sunt foarte multe aspecte și foarte mulți factori de care ar trebui să ținem cont în ceea ce priveşte revigorarea sportului românesc. Sunt de părere că fiecare persoană implicată își poate aduce contribuţia făcându-și treaba cât mai bine și îndeplinindu-și obiectivele”.
Despre retragere
Deși la finalul anului 2020 va bifa cinci participări la Olimpiadă, începând cu Atena 2004, Ana Maria mărturisește ca nu se gândește să se retragă: „Vreau mai întâi să-mi închei conturile cu activitatea sportivă și apoi voi lua o decizie. În perioada în care am fost nevoită să iau o pauză mai lungă, s-au ivit diferite oportunități, dar am hotărât că locul meu este în continuare în sala de antrenament, și am ales bine. Sunt atâtea lucruri de făcut, încât îmi voi găsi locul în care mă voi face utilă după retragere”.
„Cea mai mare fobie a mea sunt pisicile. Pe pagina oficială de Facebook am grijă să le povestesc prietenilor mei fiecare pățanie de la competiții și chiar din viața personală… sunt precum o carte deschisă, nu-s multe lucruri pe care să nu le știe nimeni despre mine”
Ana Maria Brânză
„Cel mai probabil, prietenii mei din copilărie, dar nu mai țin minte exact cine, mi-au pus porecla Brânzică. Știu doar că fratele meu era poreclit Brânzel și sora lui mai mică, Brânzică”
Ana Maria Brânză
16 medalii are în palmares Federaţia Română de Scrimă la Jocurile Olimpice de-a lungul istoriei, dintre acestea patru fiind de aur.