Jurnalul.ro Cultură Film EXT. MAȘINĂ. NOAPTE - proiecții speciale + Q&A la București, Timișoara și Cluj

EXT. MAȘINĂ. NOAPTE - proiecții speciale + Q&A la București, Timișoara și Cluj

de Magdalena Popa Buluc    |   

Echipa filmului EXT. MAȘINĂ. NOAPTE, scris și regizat de Andrei Crețulescu, va fi prezentă la o serie de întâlniri cu publicul în București, Timișoara și Cluj, în perioada 9-14 septembrie.

Prima proiecție a filmului în București va avea loc pe 9 septembrie, de la ora 18:30, la Cinema Elvire Popesco. Alături de regizor, vor participa toți cei patru actori din distribuție: Rodica Lazăr, Dorian Boguță, Șerban Pavlu, Andi Vasluianu

 

Happy Cinema Vitantis București va găzdui avanpremiera de miercuri, 11 septembrie, ora 19.00, la care vor fi prezenți Rodica Lazăr, Andi Vasluianu, Dorian Boguță și Andrei Crețulescu.

 

Joi, 12 septembrie, de la ora 20.15, filmul va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului. Vizionarea va fi urmată de o discuție cu Rodica Lazăr, Andi Vasluianu, Dorian Boguță și Andrei Crețulescu.

 

Șerban Pavlu și  Andrei Crețulescu vor fi prezenți la Timișoara, pe 13 septembrie, de la ora 20.00, la Cinema Victoria, pentru o proiecție specială în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc.

 

Duminică, 14 septembrie, de la ora 18.00, EXT. MAȘINĂ. NOAPTE ajunge la Cinema Arta Cluj. După proiecție, va avea loc o sesiune online de întrebări și răspunsuri cu o parte dintre membrii echipei.

 

Pentru actrița Rodica Lazăr „experiența acestui film este specială - pentru că facem niște lucruri grele și pe care nu le-am făcut până acum.”

„Colaborarea cu Andrei, Rodica, Șerban și Andi e ca o reuniune de familie de Crăciun, după ce ne-am văzut de Paști ultima dată. Acest film ne-a atins pe toți și nu se putea altfel. Iar ce ține de actorie, a fost, într-adevăr, un tur de forță.”, completează Dorian Boguță.

 

În opinia lui Șerban Pavlu, filmul „este inedit în toate privințele: felul în care este scris, montat, cast-ul filmului, care face mai multe lucruri, inclusiv personajul meu.”

„Noi interpretăm câte trei personaje, dar doar unul dintre ele seamănă foarte mult cu noi, cu ce trăim, câteodată, înainte de a începe filmările. Sunt niște prieteni care discută despre relația lor cu scenariul, cu regizorul și cu ei în general.”, spune Andi Vasluianu.

 

„Să fac (încă) un film acești patru actori - doar cu acești patru actori - a fost o plăcere. Sunt niște profesioniști desăvârșiți, dincolo de faptul că sunt talentați și extrem de inteligenți. A fost, în același timp, foarte greu, foarte ușor și foarte frumos.” rezumă regizorul Andrei Crețulescu.

 

EXT. MAȘINĂ. NOAPTE e unul dintre acele filme rare care e greu de descris altfel decât în termeni plastici (...). Bref, avem trei scene principale, filmate în cadru-secvență (dar în maniere și-n formate diferite), în care rolul jucat de actori – the usual suspects: Șerban Pavlu, Andi Vasluianu, Dorian Boguță și Rodica Lazăr – și convenția de gen predominantă se schimbă dintr-o clipă într-alta, nu doar de la o scenă la următoarea, ci și în interiorul fiecărei scene. Însă, poate că cel mai important element în joc este felul în care Crețulescu se alătură unor Radu Jude și Corneliu Porumboiu în faptul că realizează un film despre cum se fac filme.” (Flavia Dima, Films in Frame, iunie 2024)


Andrei Crețulescu a intrat în vizorul criticii în 2015, când scurtmetrajul RAMONA a fost premiat la Cannes, în cadrul secțiunii Semaine de la Critique. Lungmetrajul său de debut, CHARLESTON (2017), a avut premiera mondială în Competiția de la Locarno, a fost prezentat în peste 30 de festivaluri internaționale și a fost un succes de public pe ecranele din România.

 

O coproducție Kinosseur, Avanpost Media, Wearebasca, lungmetrajul EXT. MAȘINĂ. NOAPTE a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cu contribuția Procter&Gamble, Flanco, EssenceMediacom România, Conversion Marketing.

Imaginea filmului este semnată de Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, decorurile și costumele de Mălina Ionescu. Inginer de sunet este Alexandru Dragomir, iar Marius Leftărache semnează sound design-ul. Codruța Crețulescu, Vlad Rădulescu și Claudiu Mitcu sunt producători.

 

 

EXT. MAȘINĂ. NOAPTE va rula din 13 septembrie în cinematografele din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Arad, Sibiu, Oradea, Bistrița, Alba Iulia, Buzău, Huși, Botoșani, Bacău și Craiova. Toate proiecțiile vor avea subtitrare în limba engleză, mai puțin cele de la Cinema Elvire Popesco, unde filmul va rula cu subtitrare în limba franceză.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri