Jurnalul.ro Ştiri Politică Facerea Guvernului: Nu ne-am înțeles pe nimic, dar săptămâna viitoare sperăm să ne prezentăm în Parlament

Facerea Guvernului: Nu ne-am înțeles pe nimic, dar săptămâna viitoare sperăm să ne prezentăm în Parlament

de Ion Alexandru    |   

După o săptămână de negocieri oficiale între PNL și PSD, pentru formarea unei alianțe puternice de guvernare, cele două partide nu au ajuns la niciun rezultat. Iar principala neînțelegere este legată de numele și, mai ales, de formațiunea care urmează să dea premierul. Acest blocaj este „mascat”, însă, mediatic cu informații  emise fie oficial, fie pe surse, care de care mai interesante cu privire la măsurile care vor fi implementate, potrivit noului program de guvernare. De la majorarea pensiilor, a alocațiilor, a salariilor, la schimbarea regimului politic în republică parlamentară, până la halucinantul sistem de rotație al premierilor (un an și jumătate de la PNL, un an și jumătate de la PSD), politicienii nu au ajuns la niciun rezultat concret. Cu toate acestea, atât social-democrații, cât și liberalii susțin că, astăzi, va avea loc o ultimă întâlnire, pentru „armonizarea” viziunilor, iar săptămâna viitoare este posibil ca Guvernul să se prezinte în Parlament.

 

Singura concluzie clară, după o săptămână plină de întâlniri și discuții între PNL, PSD și UDMR, este că nimic nu este clar cu privire la modul în care va fi organizat și condus viitorul guvern de coaliție. Tema centrală a disensiunilor, pe care, însă, nu o recunoaște niciunul dintre cele trei partide, este prim-ministrul acestui Guvern. Până la acest moment, nici PSD, nici PNL nu par dispuse să renunțe la această funcție. Liberalii susțin că exclud orice formă de guvernare care privește un Executiv care să nu fie format „în jurul PNL”, în timp ce PSD arată că este îndreptățit să propună premierul, deoarece „este partidul care a câștigat alegerile și care are cea mai mare pondere parlamentară”. 

Dacă PSD ar renunța la această poziție, ar accepta un premier de la PNL, dar altul decât președintele liberalilor, Florin Cîțu. Liberalii invocă, în acest sens, o rezoluție internă „votată în unanimitate”, conform căreia președintele PNL este automat și propunerea pentru funcția de prim-ministru. Social-democrații ar accepta un premier liberal, dacă acesta ar fi Nicolae Ciucă, însă mai mulți lideri PNL, deloc de acord cu o asemenea alianță, nu agreează, de fapt, nici o astfel de variantă.

 

Rareș Bogdan: Nu ne blocăm într-un nume, dar va fi de la PNL

 

Astfel încât, ieri, pe surse, a apărut informația potrivit căreia liderii celor trei partide, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor urmează să aibă o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, în care şeful statului ar putea să le transmită cine va fi premierul desemnat pentru noua construcţie politică. 

Alte informații venite din interiorul echipelor de negociere arată, totuși, că Nicolae Ciucă are şansele cele mai mari să fie desemnat premier, cu toate că Florin Cîţu nu îşi doreşte acest lucru, pentru că va pierde controlul în interiorul partidului. Prim-vicepreședintele PNL, Rareş Bogdan, a precizat, ieri, că partidul  „nu se va bloca într-un nume”. „Premierul trebuie dat de PNL şi trebuie să fie membru PNL, iar liberalii nu vor susţine nici varianta unui premier independent, nici  a unui premier PSD şi nici a unui premier UDMR”, a precizat Rareș Bogdan, care a adăugat că varianta unei rotaţii a premierului nu a fost discutată şi nici validată în conducerea PNL. 

 

Teme „diversioniste” aruncate pe piață, până la întâlnirea decisivă de la Palatul Cotroceni

 

Situația premierului nu este singura neînțelegere între PNL și PSD. Practic, se încearcă, cu disperare, „armonizarea” programului de guvernare în privința majorării punctului de pensie și, mai ales, cu ce procent și de când să se aplice o asemenea majorare. De asemenea, o divergență majoră este legată de impozitarea marilor averi și de modificarea cotei unice de impozitare, prin trecerea la sistemul de impozitare progresivă. 

În acest spectru al disensiunilor, sunt aruncate pe piață teme absolut halucinante, fie de un partid, fie de celălalt. Iar subiectele vizează, așa cum arătam mai sus, un model de rotație în funcția de premier, asemenea situației din Israel, sau modificarea Constituției. Această ultimă propunere aparține PSD, care ar fi primit acceptul președintelui Klaus Iohannis și al partenerilor de discuții, de modificare a sistemului de guvernământ, din republică semiprezidențială, în republică parlamentară.

Cu toate acestea, PNL şi PSD vor ca, cel mai târziu duminică, forurile statutare ale partidelor să valideze programul de guvernare şi propunerea de premier cu care noua alianţă va merge la Palatul Cotroceni, la consultările cu şeful statului. Toți protagoniștii sunt conștienți, în realitate, că numele premierului va fi decis de către Klaus Iohannis.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri