Jurnalul.ro Ştiri Politică FACIAS cere o amplă reformă în administrație

FACIAS cere o amplă reformă în administrație

de Redacția Jurnalul    |   

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a lansat o petiție prin care cere o adevărată reformă administrativă, prin care funcționarii publici să poată fi trași la răspundere pentru abuzurile pe care le comit.

„România este o țară cu un mare deficit de încredere în instituțiile statului, mare parte din acesta fiind cauzat de relația funcționar-cetățean. Demersul FACIAS vine ca un răspuns necesar și urgent la problemele structurale din administrația publică”, spune FACIAS.

 

Recent, FACIAS a realizat un studiu privind sancțiunile aplicate funcționarilor publici, din care reiese că, în majoritatea cazurilor, acestea sunt formale.

 

„Conform datelor obținute de FACIAS, 98% dintre plângerile depuse împotriva funcționarilor publici sunt clasate, iar sancțiunile aplicate sunt, de cele mai multe ori, doar formale. Aceasta este o problemă majoră care afectează încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Asta demonstrează un eșec profund al mecanismului actual de tragere la răspundere a funcționarilor publici. De ce este ineficient sistemul actual și e menit să favorizeze funcționarii și nu cetățenii? Plângerile sunt analizate de comisii interne, adesea influențate de relațiile de colegialitate sau de interesele interne. Aceasta creează un mediu propice abuzurilor și lipsei de responsabilitate în rândul funcționarilor publici”, mai spune FACIAS.

 

„FACIAS solicită o reformă administrativă în ceea ce privește tragerea la răspundere a acestora. Mai mult, demersul propune și înființarea unei autorități centrale autonome, care să investigheze în mod transparent și independent plângerile împotriva funcționarilor publici și să aplice sancțiuni reale și eficiente.

Ce au făcut alte țări în această privință?

FACIAS își bazează propunerea pe exemple de succes din alte state europene:

  • Estonia: A implementat proceduri clare și stricte pentru tragerea la răspundere a funcționarilor.
  • Suedia: A creat comisii disciplinare independente, capabile să sancționeze abuzurile grave.
  • Danemarca: Funcționarii sunt obligați să respecte coduri stricte de integritate, iar încălcările sunt pedepsite sever, inclusiv prin concediere.

 

România nu-și mai poate permite să ignore abuzurile din administrația publică. Este nevoie de un sistem care să protejeze cetățenii, nu să tolereze comportamentul abuziv al funcționarilor publici.

FACIAS invită toți cetățenii să semneze această petiție pentru a susține o reformă reală care să asigure responsabilitate și transparență în toate instituțiile publice.

Semnează petiția FACIAS și spune STOP abuzurilor funcționarilor din România”, mai spune FACIAS.

 

Petiția poate fi semnată pe https://www.petitieonline.com/sustine_petitia_pentru_tragerea_la_rspundere_a_functionarilor_publici_abuzivi

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri