Jurnalul.ro Ştiri Social FACIAS solicită situația reală a stocurilor de Euthyrox

FACIAS solicită situația reală a stocurilor de Euthyrox

de L. Budin    |   

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a trimis ieri o scrisoare deschisă către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), prin care solicită informarea opiniei publice cu privire la situația reală a stocurilor de Euthyrox – un medicament care a dispărut din farmacii de anul trecut şi care e vital pentru sutele de mii de români cu probleme de tiroidă.

 

Au existat numeroase sesizări ale cetățenilor, potrivit cărora Euthyrox există în depozitele distribuitorilor, însă cutiile nu sunt livrate în farmacii. În scrisoarea deschisă, FACIAS solicită informații despre situația actuală a comercializării Euthyrox de către distribuitori, atât la import, cât și la export, având în vedere că ANMDMR nu oprește exportul acestui medicament pentru a asigura necesităţile pieţei interne.

 

O criză cu efecte grave

În document, FACIAS cere informaţii despre stocurile de medicament din depozitele distribuitorilor, conform evidenţelor pe care Agenţia Medicamentului ar trebui să le deţină – „având în vedere că distribuitorii au obligația de a declara către ANMDMR, la sfârșitul fiecărei zile, stocurile pe care le au în depozit, iar declarația se face automat prin sistem informatic”.

Cei de la fundaţie au fost sesizaţi cu privire la faptul că, în depozite, ar exista, la ora actuală, peste 1,2 milioane de comprimate Euthyrox care nu sunt însă livrate în farmacii, generându-se astfel o criză cu efecte grave asupra sănătăţii celor diagnosticaţi cu probleme de tiroidă.

 

Exportul trebuie oprit

Având în vedere faptul că, la sfârşitul lunii martie anul curent, firma germană producătoare anunţa că se confruntă cu probleme de fabricaţie, astfel încât urmau să fie livrate cantităţi mai mici de Euthyrox în România, Agenţia Medicamentului este solicitată să explice de ce nu a făcut public acest lucru şi care au fost măsurile dispuse pentru a preîntâmpina criza.

Cei de la fundaţie mai întreabă de ce instituţia ANMDMR nu autorizează şi Asociaţia Distribuitorilor Europeni Medicamente (ADEM) să importe medicamentul, şi mai solicită stoparea exportului – mai ales că există informaţii că se intenţionează trimiterea medicamentului peste graniţă la un preţ mai mare decât cel practicat în România. 

 

5% din populația țării - respectiv 1 milion de bolnavi - este dependentă de substanța activă din Euthyrox.

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri