Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Falimentul personal vine din noiembrie

Falimentul personal vine din noiembrie

de Daniela Ivan    |   

Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice va intra în vigoare la 31 octombrie, şi nu în 31 decembrie, aşa cum hotărâse Guvernul. Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat, ieri, actul normativ pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii. Mai rămâne doar să fie promulgată de preşedintele Iohannis. Legea se adresează persoanelor fizice care au datorii la creditele imobiliare, dar şi la furnizorii de utilităţi sau întârzieri la plata ratelor bancare contractate pentru credite de nevoi personale fără ipoteci.

Oricine consideră că nu mai dispune de lichidităţi suficiente pentru plata datoriilor scadente, datorii pe care nu a mai reuşit să le onoreze de mai mult de trei luni, poate să-şi ceară falimentul personal. Poate solicita deschiderea insolvenţei pe bază de plan de rambursare a datoriilor, care este o procedură administrativă, şi nu judiciară, pentru a evita acumularea de dobânzi penalizatoare. În acest caz, cuantumul minim al datoriilor trebuie să totalizeze 15 salarii minime pe economie. Vestea bună este că, în această situaţie, omului i se suspendă provizoriu executarea silită. Vestea rea este că planul de rambursare se va desfăşura permanent sub supravegherea unui administrator judiciar care va aproba orice cheltuială pe care datornicul vrea să o realizeze, cu excepţia celor care sunt necesare traiului zilnic. Durata de executare a planului este de cinci ani, cu posibilitate de prelungire cu încă un an. Dacă după această perioadă datoria nu este stinsă, se aplelează la procedura de lichidare în faţa instanţelor de judecată. Legea prevede şi o procedură simplificată pentru insolvenţa personală, care poate fi accesată de o persoană fizică insolventă, dacă suma totală a datoriilor sale este de cel mult 10 salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmăribile şi are peste vârsta standard de pensionare sau şi-a pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă.

3,5 miliarde de lei este impactul aplicării Legii insolvenţei persoanelor fizice. Atât va pierde sistemul bancar.

Românii care au credite la banci girate cu imobile vor avea de acum mai multe posibilităţi să scape de ratele pe care nu le mai pot achita. Vor putea apela la falimentul personal cu ajutorul căruia pot evita atât executarea silită timp de cinci ani, cât şi acumularea de dobânzi, pentru că băncile nu vor mai putea să le aplice acest tip de penalizări. Însă, dacă la finalul celor cinci ani nu vor putea să-şi achite împrumutul, vor trebui să-şi vindă locuinţa, iar dacă banii nu acoperă creditul, vor rămâne tot datori. O altă posibilitatea este să apeleze la darea în plată, care presupune o procedură mult mai simplă. Duci cheile la bancă şi scapi de datorii.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri