Cu puţin timp înainte ca DIICOT să anunţe refacerea rechizitoriului în dosarul “Romgaz”, familia fostului ministru al Economiei, acuzat în această speţă, a decis să predea conducerea companiei producătoare de marmură Titan Mar către fostul administrator al filialei româneşti a colosului austriac Alpine Bau Gmbh. Una dintre cele mai importante companii de construcţii de drumuri din Europa, grupul Alpine a intrat, în 2013, în insolvenţă. La scurt timp, şi filiala românească a acesteia a decis să-şi declare, la rândul ei, insolvenţa. Mişcarea de la Titan Mar precede, astfel, o altă manevră a lui Videanu, care are legătură directă cu dosarul “Romgaz”, mai exact cu sechestrul instituit de DIICOT pe acţiunile deţinute de fostul demnitar PDL la această companie. Sechestru ridicat, în condiţii care i-au generat fostului procuror-şef al DIICOT, Alina Bica, un dosar penal pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului.
Ionel Giuglea deţine de puţin timp funcţia de director general al societăţii Titan Mar SA, companie patronată de către familia lui Adriean Videanu şi ale cărei acţiuni au făcut obiectul unui sechestru asigurător instituit de DIICOT, în dosarul “Romgaz”. Giuglea este nimeni altul decât fostul administrator al Alpine SA, filiala din România a grupului austriac care activează în domeniul construcţiei de drumuri şi autostrăzi, Alpine Bau GmbH. Atât colosul austriac, cât şi filiala românească a acestuia, sunt, în prezent, în insolvenţă.
Cu toate acestea, familia Videanu a considerat că Giuglea este persoana cea mai potrivită care poate conduce afacerile Titan Mar. Astfel, potrivit unor documente oficiale, în data de 7 aprilie 2016, a avut loc o întrunire a Consiliului de Administraţie al SC Titan Mar SA. Mai exact, s-a reunit familia Videanu, participând la şedinţă Mioriţa Videanu, în calitate de administrator executiv al companiei, şi Adriean Videanu, alături de fiica sa, Diana Alexandra, în calitate de administratori neexecutivi. Cu acest prilej, Consiliul de Administraţie amintit mai sus a decis revocarea Mioriţei Videanu din funcţia de director general al Titan Mar SA.
O altă hotărâre a aceluiaşi Consiliu de Administraţie, întrunit în aceeaşi zi, lămureşte şi motivaţia acestei decizii. “Având în vedere faptul că Titan Mar SA are nevoie, pentru desfăşurarea activităţii în mod eficient şi cu profesionalism, de suportul tuturor persoanelor cu experienţă în managementul societăţii (…), se numeşte în funcţia de Director General al Titan Mar, pentru o perioadă de patru ani domul Giuglea Ionel (…)”, se arată în minuta hotărârii Consilului de Administraţie, publicată în Monitorul Oficial al României.
De la constructorul de drumuri Alpine, direct în curtea PDL-istului
Cine este persoana căreia familia Videanu a decis să îi cedeze conducerea Titan Mar? Ionel Giuglea a deţinut, până în 2013, funcţia de preşedinte al Consilului de Administraţie al SC Alpine SA, cu sediul în Mogoşoaia, judeţul Ilfov. Alpine SA este deţinută, în proporţie de 100%, de către Alpine Bau GmbH Austria, deţinută, la rândul ei, de grupului spaniol Fomentos de Construcciones y Contratas (FCC). Alpine Bau GmbH a depus, în 2013, cererea de intrare în insolvenţă, cu datorii de 2,6 miliarde de euro, fiind considerat, la vremea respectivă, cel mai mare faliment al unei companii austriece de după cel de-al doilea război mondial, după cel al A-Tec Industries AG, din anul 2010, şi al retailerului Konsum, în 1995.
Alpine GmbH deţine, în România, mai multe companii, printre care Alpine SA Mogoşoaia, dar şi societatea Hodaco Servimex SRL, colosul austriac avându-i ca administratori pe Ionel Giuglea şi o anume Agnes Kovacs. Subsidiara Alpine SA Mogoşoaia, care a luat fiinţă în 2007, a depus, la rândul lei, în octombrie 2013, cererea de intrare în insolvenţă, raportând pierderi de peste 20 de milioane de euro. Potrivit unei ştiri Agerpres din 2013, “pentru 2012, pierderile au fost de 34.428.773 lei, la o cifră de afaceri de 238.243.668 lei şi 443 de angajaţi. Datoriile totale acumulate la sfârşitul anului erau de 163.303.686 lei. Este posibil ca o parte din operaţiunile din România să fi fost contabilizate pe sucursala firmei austriece, Alpine Bau GmbH Austria Mogoşoaia, judeţul Ilfov (J23/3093/2007, CUI 18312218). În condiţiile în care sucursala figurează cu 0 (zero) angajaţi pe toată durata de funcţionare, a încheiat toţi ultimii cinci ani cu pierderi, care totalizează 166.588.354 lei, adică peste 37,8 milioane de euro. Cele mai mari pierderi sunt aferente anului 2012 şi sunt cifrate la 106.146.390 lei. La sfârşitul anului, datoriile totale au atins şi ele valoarea maximă de 363.769.340 lei, mai mare decât cifra de afaceri a întregului an, care a fost raportată la valoarea de 316.908.561 lei”.
Revocat din multe consilii de administraţie
De la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, aflăm că Alpine SA, condusă, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, de către Ionel Giuglea, s-a divizat, în octombrie 2006, apărând o altă companie, SC Donau Investment SRL, cu sediul în incinta companiei Granitul SA Bucureşti. De altfel, până în anul 2012, Ionel Giuglea a deţinut chiar funcţia de administrator al SC Granitul SA.
Potrivit aceleiaşi surse, Ionel Giuglea a îndeplinit funcţia de administrator în cadrul a patru companii care activează în domeniul imobiliar deţinute de două offshore-uri cipriote. Este vorba despre societăţile SC Străuleşti Evolution Eight SRL, SC Străuleşti Evolution Nine SRL, SC Evolution Ten SRL şi SC Străuleşti Evolution Eleven SRL, în care deţin acţiuni, în calitate de asociaţi, companiile P City 1 Limited şi P Cyty 2 Limited, cu sediul în Cipru, administrate de un anume Valentin Gabriel Grosu. În 2009, Ionel Giuglea a fost revocat din funcţia de administrator al celor patru societăţi.
Tot în 2009, Ionel Giuglea a fost revocat, în urma deciziei unui alt offshore, de data aceasta austriac – Raiffeisen Evolution Project Development GmbH, reprezentat de acelaşi Valentin Gabriel Grosu -, din funcţia de administrator al companiei RE Project Development SRL.
Ionel Giuglea, noul director al Titan Mar, a condus subsidiara insolventă a constructorului austriac Alpine Bau Gmbh
Afacerea metroului din Drumul Taberei
Această mişcare, referitoare la numirea în funcţia de director general al Titan Mar SA a lui Ionel Giuglea, face, oarecum, lumină cu privire la conectarea familiei Videanu în afacerea construcţiei magistralei de metrou din cartierul Drumul Taberei, conexiune dezvăluită, în urmă cu câteva luni, de “Jurnalul Naţional”. Reamintim că, în 6 iunie 2016, AGA a Titan Mar SA a anunţat că intenţionează să acceseze finanţare de la BCR, “pentru a susţine plăţile din cadrul contractului încheiat cu asocierea Astaldi SPA-FCC Construccion SA (proprietarul Alpine Bau GmbH)-UTI Grup SA-Activ Group Management SRL, în proiectul «Magistrala 5, Trosonul 1 - Drumul Taberei-Universitate, Secţiunea 1 Râul Doamnei-Eroilor (PS Operă) şi Tronsonul 2 - Universitate-Pantelimon, Secţiunea 1 Staţia Depou şi Ganeria de legătură Valea Ialomiţei»”. Suma pe care Titan Mar intenţionează să o contracteze, cu titlu de împrumut, de la BCR va fi de maximum 578.300 de euro, creditul urmând a fi garantat cu ipotecă asupra oricărui cont prezent şi viitor al societăţii deschis la această bancă, iar, în cazul creanţelor girate cu bilete la ordin, Titan Mar va gira, la rândul ei, aceste bilete la ordin în favoarea băncii. De asemenea, Titan Mar va mai depune drept garanţie două contracte comerciale încheiate în 18 şi 29 februarie 2016, dar şi stocurile de materii prime, materiale şi mărfuri depozitate la Chiajna şi la depozitul din Şoseaua Bucureşti-Piteşti.
O altă garanţie depusă sunt două contracte de fidejusiune semnate de Adriean Videanu şi de Mioriţa Videanu. Persoana desemnată de acţionariatul Titan Mar să semneze în numele companiei documente în acest sens a fost acelaşi Ionel Giuglea.
Operaţiunea Titan Mar, cu puţin înainte de refacerea dosarului “Romgaz”
Operaţiunile de la nivelul Titan Mar aveau loc, aşadar, în timp ce Adriean Videanu făcea obiectul unei anchete penale instrumentate de DIICOT, referitoare la gazele ieftine de la Romgaz pentru Interagro, companie controlată de magnatul Ioan Niculae. Zilele trecute, DIICOT a anunţat că va reface tot dosarul, deoarece au fost strecurate în actele acuzării unele nereguli. Adriean Videanu, în calitate de fost ministru al Economiei, este acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale pentru că, în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, în calitate de membru al Guvernului, a semnat şi susținut mai multe ordine şi memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale “grupului infracţional constituit de Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz SA în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care Interagro înregistra debite istorice la plata gazelor consumate”. În referatul procurorilor se mai reține că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane de dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane de dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.
Numirea noului director al Titan Mar arată că, deşi susţine că a renunţat la acţiuni, Videanu controlează, de fapt, societatea
Ridicarea sechestrului de pe acţiuni
În februarie 2015, DNA i-a trimis în judecată pe Adriean Videanu şi pe fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, într-un dosar desprins din ancheta DIICOT pe marginea dosarului Romgaz. Alina Bica este acuzată în acest dosar de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului. Potrivit DNA, cele 80 de acţiuni (jumătate din totalul celor 160 existente) pe care Adriean Videanu le deţinea la Titan Mar SA fuseseră puse sub sechestru penal, în dosarul “Romgaz – Interagro”, instrumentat de DIICOT, în care prejudiciul calculat de anchetatori s-ar ridica la 11 milioane de dolari. DNA susţine, în actul de sesizare a instanţei, că, în calitate de procuror-şef al DIICOT, Alina Bica a soluţionat favorabil o cerere formulată de Adriean Videanu şi a dispus, printr-o ordonanţă, ridicarea sechestrului asigurător de pe cele 80 de acţiuni, cu toate că soluţionarea unei astfel de cereri era de competenţa unei instanţe de judecată, şi nu a procurorului-şef DIICOT. În acest mod, spun procurorii, Alina Bica i-a facilitat lui Adriean Videanu reintroducerea în circuitul economic a acţiunilor Titan Mar SA, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerii de la recuperarea prejudiciului, lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat.
În toiul a două dosare penale grele care îl vizează, Adriean Videanu a decis, împreună cu soţia şi fiica sa, să cedeze conducerea companiei Titan Mar către fostul administrator al subsidiarei româneşti, insolvente, a constructorului de drumuri Alpine.
Ionel Giuglea a fost împuternicit de familia Videanu să semneze toate documentele referitoare la împrumutul pe care Titan Mar urmează să-l ia de la BCR, pentru finanţarea unor lucrări pentru construcţia magistralei de metrou din Drumul Taberei.