Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Fenomen extraordinar pe cer. Unde poate fi observat și ce reprezintă

Fenomen extraordinar pe cer. Unde poate fi observat și ce reprezintă

de Redacția Jurnalul    |   

Un fenomen extrem de rar se poate observa pe cer deasupra statului Alaska, SUA. Anti-aurorele au fost surprinse în timp ce păreau că formează litera E.

Imaginea a fost distribuită de Todd Salat, un „vânător de aurore”, și a avut loc pe 22 noiembrie 2024, în partea centrală a statului Alaska. Litera luminoasă a apărut de nicăieri și a rămas câteva minute pe cer. Ulterior s-a transformat în alte forme. Toate includeau porțiuni negre inedite, care nu sunt văzute de obicei în cele mai multe aurore, notează useit.ro.

Ce sunt „Anti-aurorele” 

„A venit din partea de nord-vest și mă gândeam, „Wow! Arată ca litera E!”,” a spus Salat. „În doar câteva minute, a trecut pe deasupra capului meu și a arătat ca o viețuitoare cu picioarele în aer.” 

Fenomenul a fost produs de „anti-aurore”, numite și aurore negre. Acestea creează porțiunile întunecate pe cer. 

Ele sunt opusul fenomenului de aurore și previn emiterea de energie de către gaze sub forma luminii. Rezultatul acestui fenomen este format din „cercuri, bucle sau puncte negre, care se află între culorile luminoase”, potrivit Agenției Spațiale Europene. 

Aurorele apar atunci când particule solare cu o cantitate semnificativă de energie, mai ales electroni, trec de magnetosfera Pământului. Astfel, încălzesc moleculele de gaz din atmosfera superioară.  Moleculele activate emit energie sub formă de lumină. Astfel se creează acele curbe de culoare pe cer. Culoare diferă de la zonă la zonă, în funcție de ce element e activat și în ce zonă a atmosferei se află. 

În timp ce aurora boreală și aurora australis sunt relativ cunoscute, „anti-aurorele” sunt extrem de rare.

Un alt fenomen rar

Un alt fenomen legat de aurorele boreale este la fel de rar. A fost observat științific abia în urmă cu câțiva ani. Este vorba despre sunetul pe care îl pot produce aurorele, în funcție de condițiile de mediu. 

În Alaska, Canada, Norvegia, Finlanda și alte țări nordice din lume, localnicii știu cum se aude aurora boreală. În acele zone pot fi văzute cel mai des luminile nordice. Aceste „anti-aurore” extrem de rare care au fost observate acum au loc în aceleași  zone. În 2024, aurora a fost vizibilă și în țara noastră.

Însă fenomenul nu a fost aprofundat științific, astfel că puțini cercetători știu cum se aude aurora boreală și ce cauzează fenomenul. 

„Când trăiești aici, auzi povești că luminile nordice Și dacă fluieri la ele, se apropie de pământ,” a spus Ryan Dickie, fotograf. „Bunica mea îmi spunea o poveste despre când erau mici, și creșteau în apropiere de râul Liard și aurora boreală scotea zgomote, ca atunci când îți chemi câinele.”, potrivit useit.ro.

Subiecte în articol: aurora anti aurora alaska
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri