Jurnalul.ro Timp liber Fenomen uimitor în cel mai uscat loc de pe planetă. S-a produs prima oară după un deceniu

Fenomen uimitor în cel mai uscat loc de pe planetă. S-a produs prima oară după un deceniu

de Redacția Jurnalul    |   

Un fenomen uimitor s-a petrecut în cel mai uscat loc de pe planetă. S-a produs prima oară după un deceniu.

Plantele din deșertul Atacama au început să înflorească, în mijlocul iernii, pentru prima dată într-un deceniu. O parte din deșert a fost acoperit de flori alb și mov.

Experții spun că unul dintre motivele pentru care acest fenomen a avut loc e încălzirea globală, potrivit Interesting Engineering

Această înflorire a fost provocată de ploaia din nordul Chile, în timpul toamnei din emisfera sudică.

La mijlocul lunii aprilie, circa 11 milimetri de ploaie a căzut în deșertul Atacama. În combinație cu ceața de dimineață, numită camanchaca, vegetația a fost stimulată. Flora locală poate rămâne inactivă timp de până la 15 ani. 

Specia care a acoperit o porțiune din deșert se numește pata de guanaco și înflorește în nuanțe de mov și alb. Zona acoperită a fost de 115 – 155 de mile pătrate. 

Fenomenul a fost confirmat de către César Pizarro, directorul departamentului de Conservare a Biodiversității din Conaf (Scientific Research at the National Forestry Corporation). 

De obicei, florile acoperă aproape tot deșertul, până la 5.800 de mile pătrate. Acest fenomen are loc între septembrie – octombrie și atunci circa 200 de specii de flori se deschid. 

Și fenomenul El Nino poate să crească precipitațiile din Chile, peste media obișnuită, astfel că florile pot să apară și în timpul primăverii, și în lunile iunie, iulie și august. 

În urmă cu aproape un deceniu, în 2015, au fost înregistrate ploi în luna martie, fapt ce a dus la o înflorire accentuată. Acum este posibil ca flora să continue să înflorească pentru încă o lună, înainte să se facă tranziția la La Nina. 

„Dacă semințele germinează și înfloresc, dar insectele care polenizează nu ajung, atunci semințele se vor termina,” a spus Maria Fernanda Perez, profesoară de ecologie la Pontifical Catholic University din Chile. 

Acest lucru se întâmplă acum, când a fost observată absența albinelor, moliilor și altor insecte. Dacă plantele nu se vor putea reproduce prin intermediul insectelor, acestea vor dispărea treptat notează useit.ro.

Subiecte în articol: desert atacama înflorit
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri