Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie „Ferme pentru tineri”, program cu eșec anunțat

„Ferme pentru tineri”, program cu eșec anunțat

de Valentin Gros    |   

Guvernanții vor să atragă tinerii specialiști în circuitul agricol și le oferă terenuri pentru exploatare. Dar loturile avute la dispoziție ajung unui număr redus de beneficiari, iar suprafața maximă alocată este prea mică, astfel că unele culturi nu ar aduce profit. În plus, solicitanții trebuie să corespundă unor criterii destul de dure, de natură să restrângă accesul la această facilitate.

 

Guvernul a aprobat, în ședința de săptămâna trecută, actul normativ care acordă facilități pentru tinerii fermieri. Aceștia pot să concesioneze ori să arendeze terenuri agricole cu o suprafată de până la 50 de hectare, informează Ministerul Agriculturii. Contractele vor fi încheiate pe o perioadă de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 10 ani.

 

Interzis peste 40 de ani

 

Măsura a fost anunțată cu mult entuziasm de actualii guvernanți. Beneficiarului i se impun însă condiții destul de prohibitive. Acesta trebuie să aibă vârsta de cel mult 40 de ani și  să dețină diplomă liceală, postliceală sau universitară de profil (în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar, economie agrară, mecanică agricolă etc.). De asemenea, solicitantul poate primi un teren aflat numai pe raza județului unde are domiciliul.

Pe de altă parte, pot fi accesate suprafețe libere de contract aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS). Conform site-ului de profil Agroinfo.ro, instituția dispune în acest sens de 51.551 ha. Dar nu toate acestea se pretează la înființarea unor ferme. Din total, 1.973 ha reprezintă păduri, 3.156 ha drumuri, 5.194 curți și construcții, 3.979 ha terenuri neproductive. Așadar, peste 14.000 de hectare nu pot fi utilizate în sensul hotărârii guvernamentale, astfel că mai rămân circa 37.000 de hectare care pot fi alocate. La un lot de maximum 50 ha, rezultă că suprafața totală va reveni unui număr de 740 de beneficiari. Dacă vor fi acordate și loturi mai mici, probabil că nivelul va fi undeva pe la 1.000.

 

Cele 37.000 de hectare disponibile includ 10.662 ha de teren arabil, 9.583 ha de păşuni, 5.851 ha de viță-de-vie, 6.042 ha de livezi și în rest pășuni alpine, fânețe, luciu de apă etc.

 

Culturile de cereale, profitabile de la 100 ha în sus

 

„Măsura acordării de terenuri tinerilor întreprinzători nu poate fi rea, pentru că ar genera înființarea de noi ferme”, ne-a declarat Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor. „Dar depinde cum sunt amplasate acele suprafețe. Dacă primești 50 de hectare în mai multe locuri, un hectar aici, două acolo, trei mai încolo, atunci numai fermă nu e”, a adăugat Rădulescu. Acesta a subliniat că activitățile agricole devin rentabile de la o anumită dimensiune a lotului în sus. Astfel, „ca să faci profit din cultivarea de cereale precum grâu, porumb, floarea-soarelui, ai nevoie de terenuri de minimum 100 ha”, a menționat specialistul. La rândul lor, pășunile oferă câștiguri numai antreprenorilor care au și animale, iar acestea costă. „La o suprafață de 50 ha, îți trebuie cel puțin 50 de vaci sau 300 de oi ori 300 de capre”, a arătat Adrian Rădulescu.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri